Sigara ve Sağlık: Saatte 200-250 km hızla ve 100 derecenin üzerinde sıcaklıkla dumanı ağız içine çarpan sigara, içerdiği 4000 den fazla zararlı madde ile insan sağlığında ciddi bozulmalara yol açar. Sigara otuza yakın hastalık için ciddi risk faktörüdür. Sigaranın dumanında gaz halinde bulunan CO (karbon monoksit) hücrelerin kandaki oksijeni kullanmasını engelleyerek, tüm organların çalışmasına zarar verir. Sigara dişlerde lekelenmeye, dişlerde daha kolay çürümeye, tad duygusunda bozulmaya yol açar ve diş taşı oluşumunu hızlandırır.
Sigara içenlerde ağız içi kanserleri, dişeti kanserleri, dil kanserleri, bademcik kanserleri, sigara içmeyenlere göre 3-33 kat daha fazla görülür. Sigara, solunum yollarını örten hücreleri ve koruyucu siliyer yapıyı bozarak akciğerlerin her türlü zarara açık hale gelmesine yol açar. Kronik akciğer hastalıklarının % 80-90 sorumlusu, sigaradır. Sigara içenlerde kronik bronşit, amfizem gibi hastalıklardan ölüm oranı, sigara içmeyenlere göre 2.5 kat fazladır. Akciğer kanserlerinin % 90′ı sigarayla ilgili olup, sigara içmeyenlere göre riskleri 15-20 kat yüksektir.
Sigara Neden Zararlıdır: Sigara dumanında nikotin, katran ve zehirli gazlar bulunmaktadır. Katran maddesinin içerisinde yaklaşık olarak 4000 kimyasal bileşik bulunur. Bu kimyasal bileşiklerin birçoğu da toksiktir yani zehirlidir ve bugün için bu kimyasal bileşiklerden 43 tanesinin kansere yol açtığı bilinmektedir.
Sigara içen kişiler, içmeyenlere göre ortalama 8 yıl daha erken ölmektedirler. Sigara damar sertliği gelişmesini olaylaştırır, koroner arter hastalığı gelişiminde ise en önemli risk faktörlerinden biridir. Kalbin oksijen tüketimini arttırır, damarlarda büzülmelere neden olur. Yemek borusu kanserlerinin en önemli risklerinden birisi sigara içimidir. Sigara mide salgısını arttırır, mide ülseri ve mide kanseri gelişmesini ise kolaşlaştırır. İdrar kesesi ve pankreas kanseri sigara içenlerde, içmeyenlere göre 2 kat daha fazla görülür. Böbrek kanserleri ise 5 kat daha fazladır.
Sigara erkeklerde ejekülasyon miktarını ve spermlerin hareket yeteneğini azaltır. Cinsiyet hormanlarının da salgılanışını bozarak, cinsel isteğin ve gücün azalmasına yol açar. Sigara içenlerde prostat kanseri de, içmeyenlere göre 2 kat fazla görülür. Sigara kadınlarda ise istenmeyen düşüklere, erken ve düşük kilolu bebek doğumlarına, ölü doğumlara ve erken menapoza yol açar.
Ayrıca ses kısıklığına, ses kalınlaşmasına ve cilt damarlarının daralmasına bağlı cilt kurumalarına yol açarak cinsel yaşantıyı olumsuz yönde etkiler. Sigara içen kadınlarda rahim ağzı kanserleri de yaklaşık 20 kat fazla görülür. Doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda sigara içimi de eklenirse, kalp-damar hastalıkları içmeyenlere göre 2 kat fazla görülür.
Sigaranın neden olduğu hastalıklar
Bağımlılık – Nikotin maddesinin bağımlılık yapıcı özelliği eroine çok benzer.
Sırt ve Bel Ağrısı -Sigara içmek, belle ilgili hastalıkların tedavisini engelleyen faktörlerden biridir. Bunun yanında normal insanlarda da zaman zaman şiddetli sırt ve bel ağrılarına yol açabilir. Bunun nedeni, sigara içen kişilerde vücudun, omurilikteki disklere çok zayıf miktarda oksijen göndermesidir.
İlaca Karşı Bağışıklık- Sigara içenler belli bir ilacın etkili olması için çok daha büyük dozlarda o ilacı kullanmak zorunda kalır.
Kısırlık – Çiftlerden sadece birinin sigara içmesi çocuk olmaması riskini 3 kat artrır. Menopoz – Sigara içen kadınlarda beklenenden 5-10 yıl daha erken menopoz görülür. Bu da kemiklerin erkenden incelmesine ve de erimesine neden olur.
Erken Yaşlanma- Düzenli bir şekilde sigara içilmesi, deri yapısını bozar, kırışıklıklara yol açar. Bunun yanında dişler sararır ve de kararır, tırnaklar sağlıksızlaşır.
İyileşme Zorluğu – Sigara içenlerin yaraları çok daha zor kapanır. Bunun yanında ameliyat sonrası yaralarının iyileşmeme olasılıkları vardır.
Diş Kaybı – Sigara içmek diş kayıplarında önemli bir faktördür.
Prostat Kanseri – Sigara içmek prostat kanserinin %40′ından sorumludur.
Göğüs Kanseri – Sigara içen kadınlar içmeyenlere göre %75 daha fazla göğüs kanserine yakalanma riski taşır.
Rahim Kanseri – Sigara içen kadınlar içmeyenlere göre 4 kat daha fazla rahim kanserine yakalanma riski taşır.
Boğaz Kanseri – Boğaz kanseri vakalarının %80′ine sigara yol açar.
Mide Kanseri – Sigara içenlerin mide veya bağırsak kanserine yakalanma riski içmeyenlere göre 2 kat daha fazladır.
Karaciğer Kanseri – Karaciğer kanseri vakalarının % 80′i sigara yüzünden olur.
Gırtlak Kanseri – Günde 25 tane sigara içiyorsanız 30 kat daha fazla gırtlak kanserine yakalanma riski taşırsınız. Bu da ilk başlarda konuşma zorluğu ilerleyen safhalarda tamamen konuşamamaya sebebiyet verir.
Amfizrem – Bu hastalığın yol açtığı ölümlerin %85′i sigara yüzünden olur. (Akciğerlerdeki alveoller zamanla esnekliğini kaybeder. İlerleyen safhalarda, yoğun bir biçimde solunum zorluğu olur ve hasta solunum makinasına bağlanmak zorunda kalır.)
Ağız Kanseri – Ağız kanseri vakalarının tamamına sigara yol açar.
Yemek Borusu Kanseri – Bu kanserden ölenlerin hemen hemen hepsi sigara içtikleri için ölmüşlerdir.
Çocukluk Solunum Problemleri – Annesi ya da babası sigara içen çocuklar 6 kat daha fazla solunum yolu hastalıklarıyla karşılaşma riski taşır. (Soğuk algınlığı, kulak iltihapları, bronşit, bademcik problemleri, astım ve de zatüre ki bazen ölüme bile yol açar)
Kulak Enfeksiyonları -Sigara içenlerin çocuklarının orta kulak enfeksiyonuna yakalanma riskleri vardır.
Erken Doğum ve Bebeğin Hafif Doğması – Günde sadece 5 tane sigara içen hamile bir kadının erken doğum yapması ya da oldukça küçük ve de sağlıksız bir bebek doğurma riski inanılmaz boyutlardadır.
Şeker Hastalığı – Sigara içmek, vücudun insülün salgılama yeteneğini zamanla yok eder. Bu da şeker hastalığına yol açar.
Kalp Hastalıkları – Sigara içenlerin kalp krizine yakalanma riski içmeyenlere göre 4 kat daha fazladır.
Kangren – Akciğerler verimsizleştiği için, vücuda çok az oksijen yayılır. İnsan vücudu, bu çok az miktardaki oksijeni iç organlara dağıtmak zorunda kalır. Bundan dolayı, kalbe en uzak kısımlar olan parmak uçlarından itibaren hücreler süratle zincirleme olarak ölür. Çoğu zaman kollar ya da bacaklar kesilebilir.
SİGARANIN EKONOMİK ZARARLARI
Dünyada kişi başına yıllık sigara tüketimi 2500 iken Türkiye de ise bu oranın 1430 adet olduğu tespit edilmiştir.
Türkiye de yılda 76 milyar 500 milyon adet sigara tüketilmektedir. Sigara tüketiminde Türkiye Dünyada 4. sırada gelmektedir. Türkiye de sigara tiryakilerinin sayısı 20 milyon, her üç kişiden biri sigara tiryakisidir. Tiryaki olmayıp da sigara içenleri bu rakama ilave etsek karşımıza korkunç bir rakam çıkar. Bunun üzerinde durup düşünül-mesi gerekir.
Türkiye’nin bir yıllık sigara tüketimi 5,5 trilyon liradır. Dünyada kişi başına 1 kg sigara tüketilirken Türkiye de kişi başına 1,5 kg sigara tüketil-mektedir. Bu araştırmalar gösteriyor ki ülke ekonomisi açısından 5,5 trilyon lira milli gelir adeta duman olup havayı uçup gitmektedir. Ülke ekonomisi zarar gördüğü gibi aile ekonomisi de ciddi oranda etkilenmektedir. Ayrıca yılda 160 bin insanımızın kaybedilmesi, ülke ekonomisinde büyük bir iş kaybıdır. Yetkililerin bu konuya da dikkatlerini çekiyoruz.
WHO (Dünya sağlık teşkilatı) hesaplarına göre Dünya üzerinde 1 milyar 370 milyon insanın sigara tiryakisi olduğu bildirilmiştir. İnsanlık alemi açısından da korkunç bir rakamdır. Özellikle geri kalmış ve gelişmekte olan ülke ekonomileri sigara tüketiminden büyük oranda zarar görmektedir.
SiGARANIN ÇEVREMİZE ZARARLARI:
Sigaranın çevreye de büyük oranda zararı vardır. Dünyadaki yangınların % 70 inin sigara sebebiyle çıktığı ve binlerce hektar ormanın yok olmasına neden olduğu araştırmalar neticesinde tespit edilmiştir.
Suçluların % 95′inin sigara tiryakileri olduğu istatistiklerle ortaya çıkmıştır.
Sigaranın insanın kendisine zararı olduğu gibi başkalarına da zararı vardır. sigara içen kimseler çeşitli hastalıklara yakalanmakta bu hastalıklar o kişinin çocuklarına da kalıtsal bir hastalık olarak geçmektedir. Gelecek nesillerde tehlike içindedir. Nesillerimiz sigara sebebiyle sağlıksız bir toplum o ülke için büyük bir problemdir.
Sigara içen kimseler aile efradına ve çevresine de zarar vermektedir. Sigara içmeyenlerde sigara dumanı sebebiyle büyük oranda etkilenmektedir. Özellikle kapalı bir odada içilen sigara doğrudan herkesi etkilemektedir. Kapalı salonlar, toplu taşıma araçları sigaranın en çok zararlı olduğu mekanlardır. Bu mekanlarda azda olsa içilen sigaralar içmeyenlere de zarar vermektedir.
Araba egzoslarından çıkan zehirli maddelere eş değer sigarada zehirli maddeler vardır. Atmosfere de bu zehirli maddelerin karışması neticesinde oksijeni azaltmakta böylece tüm canlılara zararı dokunmaktadır.
Bir tane sigaradan ne olacak diye düşünmek çok yanlıştır. Herkes böyle düşünürse milyonlarca sigara içilmiş olur. Her birinin dumanı hesap edilse havayı nasıl etkilediği ortaya çıkar.
Sigara dumanının havaya yaydığı zehir korkunç boyutlardadır. Her yıl havaya sigara dumanında bulunan 5555 ton hidrokarbür karışmaktadır. Dünya-mızın da bir sınırı bir ölçüsü vardır. atmosferimizde ozon tabakası bilinçsiz tüketilen kimyasal maddeler sebebiyle delinmiştir. Bunun sebeplerinden birisinin de parfüm olarak kullanılan spreyler olduğu tespit edilmiştir. Bir spreyden ne olacak diye düşünmek ne kadar yanlışsa bir sigaradan ne olacak diye düşünmekte o derece yanlıştır. İnsanoğlu kendi eliyle hem kendisine hem de tüm canlılara zarar vermektedir.
İnsanlar piknik yaptıkları orman-lık alanlarda, içtikleri sigaranın izmari-tini söndürmeden gelişi güzel sağa sola atmakta, bunun sonucunda orman yangınları çıkmaktadır. Binlerce hektar-lık milli servetimiz olan ormanlarımız sigara yüzünden, bir ihmalin sonucu olarak yok olup gitmektedir. Ülke ekonomisi büyük ölçüde zarar gördüğü gibi, Türkiye insanı oksijen kaynaklarını ve tabii güzelliklerini kaybetmektedir. İnsanımız için bu büyük bir kayıptır. Ayrıca bu orman yangınlarından ormandaki güzelim hayvanlar da etkilenmekte ve bir çoğu bu yangınlarda ölmektedir. İşte sigaranın ne büyük ölçüde çevreye zarar verdiğini görelim ve tedbir alalım. İnsanımızı eğitelim bu konuda bilinçlendirelim.
SİGARA BİR SÖMÜRÜ ARACIDIR
Emperyalist ülkeler tarafından sigara bir sömürü aracı olarak kullanıl-maktadır. Özellikle geri kalmış 3. Dünya ülkeleri bu yolla sömürülmektedir. Amerikanın ürettiği Marlboro sanayileş-memiş ülkelerin en çok tükettiği bir tüketim maddesidir. İnsan haklarından bahseden emperyalist ülkeler para için fakir ülke insanlarını sigara yoluyla sömürmekte ve zehirlemekte, binlerce insanın ölümüne neden olmaktadır. Yaptıkları filmlerde adeta sigara reklamı yapılmaktadır.
“Marlboro Kovboy” reklamlarında elinde sigarayla keyifli pozlarıyla tanınan, Wayne Mc Laren bu görüntüsüyle gençleri tesir altına almıştır. Bir çok genç ona özenerek sigaraya başlamıştır.
1990 yazında 51 yaşında meşhur film artisti Mc Laren akciğer kanserinden ölmüştür. Ölmeden önce şunları söylemiştir: “Sigara, öldürücü bir illettir. Ben bunun canlı bir ispatıyım. Hayatımı işte bu oksijen çadırında noktalıyorum. Size sesleniyorum sigara katiyen bir değer kazanmıyor, kaybet-tiriyor.”
David Goertliz’de Camel ve Winston sigara firmalarının reklam artisti idi. Kendiside sigara tiryakisiydi, pek çok defa mide ve ciğerlerindeki rahatsızlık sebebiyle tedavi gördü. Yıllar sonra dikkatini bir şey çekti. David’in çalıştığı sigara firmasının idari kadrosunun tamamı kesinlikle sigara içmiyordu. Merakla sordu ve çok ilginç bir cevap aldı: “Biz bu zehirli mereti içmeyiz, sadece tatlı parası için satarız.” Bu söz David’i çok etkilemiştir. Sigara içen kimselerde çok iyi düşünmeliler. Sigara içmek suretiyle kime para kazandır-dığını, nasıl sömürüldüğünü düşünen bir insan iradesine sahip olur ve sigarayı bırakır. Alışmışım bırakamıyorum sözü çok yanlış bir düşüncedir. İradesine sahip olan bir insan bu sözü söylemez ve derhal sigarayı bırakır. “Sigara firmaları sigaranın üzerine sağlığa zararlıdır diye yazmaktadırlar. Onlar da sigaranın sağlığa zararlı olduğunu bildikleri halde üretiyorlar. Para kazanmak uğruna insanların sağlığını tehlikeye atıyorlar.”
Ülkemizde sigara alışkanlığı ortaokul çağlarında bir özenti ve hevesle başlamaktadır. Ortaokul öğrencilerinin % 37’sinin üniversite öğrencilerinin % 50’sinin sigara içtiği, ayrıca işçilerin % 70′i kadın memurların % 49′unun sigara tiryakisi olduğu, Türkiye’de erkeklerin % 63′ünün sigara içtiği araştırmalar neticesinde ortaya çıkmıştır.
0 yorum :
Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.