-

Omzuna PKK Dövmesi yaptıran kadına ceza yok

8 Mayıs 2013 Çarşamba yazildi.
Sponsorlu Bağlantılar


Yargıtay 9. Ceza Dairesi, omzuna terör örgütünün kısa adı olan PKK’nın dövmesini yaptıran kadının mahkumiyetini bozdu. Daire, hapis cezasının 3. yargı paketi kapsamında değerlendirilmesini istedi.
Dosyada yer alan bilgiye göre, Kocaeli Karamürsel Sahili’nde çay bahçesinde oturan bir N.C.’nin sağ omzunda, terör örgütünün kısa adı "PKK" yazılı olduğunu gören müşteriler durumu polise bildirdi. Olay yerine gelen polis PKK dövmesini taşıyan N.C hakkında işlem yaptı. Kadın hakkında, "sağ kol kürek kemiği üzerinde 6-7 santimetre genişliğinde terör örgütü PKK baş harflerini dövme yaptırarak sahilde yazının görünür şekilde dolaştığı, böylece terör örgütü propagandası yaptığı" iddiasıyla dava açıldı. 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun "Terör örgütünün propagandasını yapan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır" hükmünü içeren 7/2. maddesinden cezalandırılması istemiyle açılan davada N.C., suçlamaları kabul etmedi.

-DÖVMECİ YAZDI-

Üç çocuğuyla gezdiği sırada sahilde dövmeciyi gördüğünü, dövmeciden sağ omzuna yeğenleri Pınar, Kadir ve Koruç'un isimlerinin baş harflerinden "KKP" şeklinde dövme yapmasını istediğini, dövmecinin ise "PKK" yazdığını savundu. N.C., savunmasında yeğenlerinin isimlerini geçici dövme yaptırmak istediğini, dövmeyi yaptırdıktan sonra kontrol etmediğini, sahilden dolaşırken, polisler tarafından hakkında işlem yapıldığını ileri sürdü. Duruşmada tanık olarak dinlenen dövmeci ise kadının sağ omzuna "PKK" yazdırmak istediğini söylediğini, yanında bulunan üç çocuğunun isimlerinin baş harfi olduğunu düşünerek Hint kınası ve kürdan yardımıyla yazıyı yazdığını ve karşılığında 5 TL para aldığını ifade etti. Davaya bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, "sanığın sağ omzuna görünür şekilde 'PKK' yazdırmak suretiyle omuzu açık sokakta dolaştığı sırada hakkında işlem yapıldığı, böylece üzerine atılı suçu işlediği tüm dosya kapsamından sabit olduğundan 1 yıl hapis cezasıyla cezalandırılmasına" karar verdi. Sanığın duruşmadaki tutumuna iyi hal indirimi yapan Mahkeme, N.C’nin cezasını 10 aya indirdi.

-3. YARGI PAKETİ KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLSİN-

Karara itiraz edilince dosya Yargıtay’ın gündemine geldi. Dosyayı inceleyen Yargıtay 9. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını 3. yargı paketi çerçevesinde değerlendirilmesi için bozdu. Daire, sanığa yüklenen suçun tarihi, işlenme yöntemi ve temel şekli itibariyle gerektirdiği cezanın süresine göre, hükümden sonra yürürlüğe giren ve kamuoyunda 3. yargı paketi olarak bilinen 6352 sayılı Kanunun geçici 1. maddesi kapsamında kaldığına dikkat çekti. Kararda, maddenin birinci fıkrasında "31 Aralık 2011'e kadar, basın ve yayın yoluyla ya da sair düşünce ve kanaat açıklama yöntemleriyle işlenmiş olup, temel şekli itibarıyla adli para cezasını ya da üst sınırı beş yıldan fazla olmayan hapis cezasını gerektiren bir suçtan dolayı kovuşturma evresinde, kovuşturmanın ertelenmesine karar verilir" düzenlemesinin yer aldığının anımsatıldı.

0 yorum :

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.

-