Bebeğinizin Odasını Doğru Hazırlayın
Dünyaya gözlerini açacak olan bebeğiniz için bebek odası hazırlamak bir zevkli bir iştir.Ebeveynler heyecanla odayı hazırlamak , düzenlemek ister.Odanın rengi eşyaları hepsi ayrı ayrı heyecanlandırır.Bebek odasını hazırlarken tehlike oluşturabilecek her şeyi düşünüp ona göre oda hazırlanmalı.Özellikle bebek için rahat ve emniyetini sağlayacak şekilde oda hazırlanmalı.
Odanın mobilyaları sağlıklı malzeme olmasına dikkat edilmeli.Ama en çok dikkat edilmesi gereken şey kanserojen madde içeren malzemeden yapılmamış olmasına bakılmalıdır. Bebeğiniz için odasını hazırlarken size yardımcı olabilecek birkaç tavsiyeler.
Odayı Hazırlarken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Bebeğinizin gelişim sürecinde zamanını geçireceği odasında fonksiyonel mobilyalar, sağlıklı malzeme ve güvenlik en önemli etkenlerden.
Bebek yatağı mutlaka bebek doğmadan önce seçilmeli. Tüm mobilyalarda olduğu gibi fonksiyonellik ve sağlıklı malzemelere dikkat edilmeli.
Hazırlayan: Nükhet Demiray
Bebek odası hazırlamak her anne-baba adayı için çok zevkli bir iştir. Bebek doğmadan araştırmalar yapılır… Bir bilene sorulur… Heyecanla odası için hep birşeyler almak ihtiyacı hissedilir.
Bebeğin odasını hazırlarken onun rahatını sağlamak ve tehlikelerden korumak gerekir. Rahatlık ve emniyet bir bebek odasında olması gereken en önemli iki özelliktir. Onun için alışveriş yaparken bu iki unsuru hep gözönünde bulundurmalısınız.
Aşağıda bir bebek odasında olması gerekenleri elimden geldiğince araştırarak ve kendi oğlumun odasını düzenlerken edindiğim tecrübeleri katarak oluşturmaya çalıştım. Okuyacağınız kriterler birçok ailenin koşullarına uygun olmayabilir. Maddi imkanlar dahilinde, bu kıstaslar ışığında en yakın olan eşyaları tercih edebilirsiniz.
Oda Nasıl Olmalı?
Yaptığım araştırmalar ideal bir bebek odası 12-15 metrekare ve en az 1 penceresi olmalı diyor. Hepimizin bildiği gibi, içeri güneş girmeyen, hava değişimi olmayan odalar bebeğin sağlığı için uygun değil.
Yine okuduklarımdan öğrendiğim, odanın evin kuzey-doğusunda veya kuzey-batısında olması gerektiği. Bu şekilde oda günün en ferah saatlerinde (güneş doğarken ve batarken) güneş görebiliyor. Evin güney kısmında bulunan odalar, özellikle yaz aylarında evin en sıcak odası olması nedeniyle çocuk odası olarak pek tavsiye edilmiyor.
Bebek odasında kullanılan malzemeler nasıl olmalı?
Herşeyden önce sağlıklı ve temizlenmesi kolay eşyalar olmalı.
Yer döşemesinde tahta çok kir tuttuğu ve de temizliği zor olduğu için tercih edilmeyen bir döşeme türüdür. Son zamanlarda okuduğum yazılarda yere halı konmasının da sakıncalı olduğunu öğrendim. Halı, toz ve mikroorganizmaların yuvası. Ayrıca halı ve halı türü malzemeler odadaki nemi de emdiği için alerjik bünyeli bebekler için nefes almayı güçleştirebiliyor. İdeal olan yıkanması veya silinmesi kolay olan (örneğin laminant, parke) döşeme türleri.
Yapılan araştırmalar metal malzemelerin manyetik alan ürettikleri için organizmayı olumsuz yönde etkilediğini ortaya koymuş. Bebeğin kendisini yorgun hissetmesine ve buna bağlı olarak uyku düzensizliklerine neden olabiliyormuş. Bu nedenle bebeğin odasında büyük metal mobilyalar bulundurulmaması doğru olacaktır.
Bebeğin odasındaki mobilyaların ağaçtan yapılmış olması sağlıklı bir seçimdir. Fakat toksik olmayan boyaların kullanıldığı mobilyaları tercih etmelisiniz. Mobilyalarda sivri çıkıntılar da olmamalıdır. Mobilyayı alırken boyutlarının bebeğe büyüdüğünde oyun alanı bırakacak şekilde olmasına dikkat etmelisiniz.
Odanın ışığı nasıl olmalı?
Öncelikle hava alan ve güneş ışığı giren bir oda olmalı.
Okuduğum bir yazıda (her ne kadar uygulaması zor olsa da) evdeki ışık kaynaklarının odanın tam ortasında bulunmaması, ışığın tavan veya duvarlar vasıtasıyla yansımaması gerektiği yazıyordu. Avizeden çıkan ışık çok kuvvetli olmamalı, avize ufak olmalı, beyaz veya sarı ışık seçilmeli. Gece için de az ışık veren gece lambaları tercih edilmeli.
Odanın renkleri nasıl olmalı?
Günümüzde çoğu bebek odasında kullanılan pastel renkler en ideal olanlarıdır. Mavi ve yeşil gibi soğuk renkler sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Aynı zamanda sinekleri de uzak tutar. Koyu renk boyalar odayı küçük gösterir. Açık renklerse odayı ferah kılar. Karbeyaz renk bebek odaları için tavsiye edilmiyor. Bu renk odaya rahatlatıcı olmayan bir hava vermekle beraber hastahane odası gibi bir izlenim de bırakabiliyor. Bebeğin odasında fildişi, buz rengi veya opak renkler rahatlıkla kullanılabilir. Kırmızı renk oldukça dikkat çekicidir. Bu nedenle bu rengi birkaç eşyada kullanarak odaya canlılık katabilirsiniz.
Dekorasyon
Oda Takımı (dolap, şifonyer, komidin, sandık, karyola, duvara monte raflar)
Yukarıda sayılan eşyalarla dört dörtlük bir oda takımı yapabilirsiniz. Fakat mobilyacılarda o kadar çok seçenek varki… Çok pratik mobilyalarla daha az yer kaplayarak oda takımınızı alabilirsiniz. Duvara monte raflar küçük odalar için çok ideal… Örneğin bazı dolaplar bebek küçükken oyuncak dolabı, büyüyünce de kitaplık olarak kullanılabiliniyor. Veya karyola üzerindeki komidinler kaldırılınca tek kişilik yatağa dönüşüyor ve siz bebeğiniz büyüdüğünde tekrar karyola almak zorunda kalmıyorsunuz… Hatta bazı yatakların sadece bir tarafında korkuluk oluyor. Diğer tarafı düz… Bu düz kısım korkuluklar artık kaldırılacağı zaman masa oluyor. Böylece bebeğiniz büyüdüğünde örneğin okul çağına geldiğinde ayrıca bir de bir masaya sahip oluveriyorsunuz. Bunun gibi ilerisi de düşünülmüş birçok mobilya seçeneği mobilyacılarda mevcut. Bebeğinizin odasına en uygun mobilya takımını alırken bu tip özellikleri de gözardı etmeyin.
Genelde mobilya satan mağazalarda yatak örtüsü takımları da bulunmakta. Yatağınıza uygun ebatlarda alacağınız bir yatak örtüsü takımı odaya ayrı bir güzellik katacaktır. Bazı mağazarlarda yatak örtüsü takımı, yastık, abajur, avize gibi aksesuarlar duvar bordürleriyle aynı |
0 yorum :
Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.