-

İç Salgı Bezleri Hastalıkları nelerdir?

17 Kasım 2011 Perşembe yazildi.
Sponsorlu Bağlantılar

Hipertiroidi: Tiroid salgısının kandaki düzeyinin artmasıdır. Bu artma tiroid bezinin bir bölümününbüyümesi ve salgı işlevinin hızlanması nedeniyle olduğu gibi, hipofiz ön lobundan salgılanan tirot-ropun kandaki düzeyinin yükselmesi sonucu da görülebilir, çoğunlukla 20-40 yaşları arasında ve kadınlarda daha sık görülür.
Hipertiroidi durumunda kalp vurum sayısında artma, kalp ritminin bozulması, ellerde titreme, terleme, iştah artması, ishal, zayıflama gibi belirtiler ve kaygı, öfke, sıkıntı, tedirginlik, halsizlik gibi yakınmalar vardır.

Şeker hastalığı: insülin eksikliğine ya da etkinliğinin azalmasına bağlı olarak karbonhidratmetabolizmasının bozulması sonucu ortaya çıkan belirti ve yakınmaların tümüne şeker hastalığı adı verilir. Belirtileri arasında çok yemek yeme, çok su içme, çok ve sık idrar çıkarma başta gelir. Hastalar bitkinlik, ağız kuruluğu gibi belirtilerden yakınırlar. Bunlara baş ağrısı, baş dönmesi de eklenebilir.

Şeker hastalığı soyaçekimle çekinlik (resesif) olarak geçer. Hastalığın genç ve erişkin olmak üzere iki tipi vardır. Erişkinler arasında genç tipi, gençler arasında erişkin tipi şeker hastalığına rastlanır. Genç ve erişkin tipi şeker hastalığının ortaya çıkmasında, uzun süren zorlanmaların etkili olduğu gözlenmiştir.
Aşırı zayıflama
Şişmanlığın aksi olan bu hal şişmanlık kadar sık görülmez. Hipofiz bezinin başka bir hastalığın da,hasta çok büyük miktarlarda yediği halde en ufak bir yağ depolaması yapamaz. Bunun ileri şekillerinde, örneğin Simmonds hastalığında, zayıflama ölümle sonlanır.Yine tiroid hormonunun fazla imal edildiği hallerde insan çok fazla yediği halde şişmanlayamaz.

Cinsiyet bezleri ve şişmanlık

Kadında tedavi maksadı ile yumurtalıkların (överlerin) çıkarılması halinde yağ depolanması artar. Bu bilhassa kalçalarda göbekte ve memelerde olur. Erkeklerde de bu böyledir. Harem ağalarında veya doğuştan erkek cinsiyet guddeleri gelişmemişlerde veya herhangi bir kaza ve hastalık dolayısı ile gudde kifayetsizliği olanlarda yağ aynı yerlerde depolanır.

Diğer cins şişmanlıklar

Çok nadir olarak hipofiz hormonları şişmanlık tedavisi için gerekli olur. Zira şişmanlıkların sık görülen sebebi fazla yemek yemektir.Bütün mesele de bu yemeği kontrol etmekten ibarettir.

Yaş dönümü (menopoz)

Kadın hayatında ikinci tehlikeli devre gebelikten sonra,yaş dönümüdür. Çok kere bunun cinsel hayatın sonu olduğu zannedilir. Bu kanı yanlıştır.Her ne kadar cinsiyet hormonlarının bitişi bahis konusu ise de bu kadının aşk hayatının bitmesi anlamına gelmez.Fakat hormonal ve ruhi hadiseler kadını tehdit etmektedir.Bu yaşlarda kendini bırakan kadın geri dönmez bir şişmanlığa doğru gider.

Şişmanlık

Çok fazla gıda almadıkları halde şişmanlayan insanlarda bazı hormon bozuklukları olduğunu işitmişsinizdir. Hakikaten daha zayıf olan kimseler kadar yemedikleri halde bir türlü zayıflayamayan insanlar vardır.Aldıkları gıda vücudun ihtiyacını pek de aşamadığı halde yağ vücutlarında depolanır.

Gebelik

Gebelik,vücutta birçok hormon değişikliklerine sebep olur .Genç kadın gebelikten sonra eski hayatiyetine zor döner.Bazen hiç dönemez. Cinsiyet guddeleri çalışmaları icabettiği kadar faal olamazlar,kadın iyi bir evlilik hayatı için gerekli olan parlaklık ve hayatiyetini kaybeder.Zira cinsiyet bezleri gebelikteki “kendi kendine yeterliğe” alışmıştır.Evlilikten sonra kadında normal yerlerde yağ dokusu artışı normaldir.

0 yorum :

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.

-