-

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü bildirisi 2012

3 Mayıs 2012 Perşembe yazildi.
Sponsorlu Bağlantılar

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin 19. maddesi uyarınca, basın özgürlüğünün önemi konusunda bilinçlendirilme ve hükümetlerin ifade özgürlüğü hakkını korumak için görevlerini hatırlatma amacı ile 3 Mayıs tarihini 'Dünya Basın Özgürlüğü Günü' olarak ilan etti. 1991 yılından beri 3 Mayıs tarihi 'Dünya Basın Özgürlüğü Günü' olarak kutlanmakta.

"Basın özgürlüğü" sadece bir slogan değildir. Ne de sadece gazeteciler içindir. Bilgi alma ve verme evrensel haklardan bir tanesidir. Hükümetler değişir. Ancak, özgür basın için kamu desteği sürekli olmalıdır  çünkü vatandaşlar esas yararları edinecek olanlardır. Özgür bir basının serbest bilgi alışverişi teşvik ederek halkın bilme/bilgi edinme hakkı artırır. Özgür basın korunması hem hükümet ve halk tarafından, ulusal bir kararlılık gerektirir.

Yayınlar:


Bağımsız Gazeteciliğin El Kitabı Adobe Acrobat (pdf) dosyasını indir (690KB)
Gazetecilik hem bir meslek hem de el sanatıdır; çünkü gazeteciler özel becerileri kullanıp belli standartlara uymaktadırlar. Peki gazeteciliği eczacılık veya hukuk gibi benzer terimlerle tanımlanabilecek diğer mesleklerden ayıran nedir? Belki de en büyük fark, haber medyasının özgür bir toplumdaki özel rolüdür.  Özgür basın genellikle demokrasinin oksijeni olarak anılır; çünkü biri öteki olmadan yaşayamaz. (2006)

pic.twitter.com/Gws3rn16
Bilgi teknolojilerinde kaydedilen yenilikler dünyayı, zamanın ve coğrafyanın geleneksel sınırlarından bağımsız olarak insanların haber ve bilgiye erişebildiği bir demokratik medya çağına itmiştir. Yenilikler, yeni bilgi dağıtımı, tüketimi ve kullanımı modelleri yoluyla yeni medya formatları yaratıyor. Dünya halkları,bilgiye giden yolu uzun yıllardır elinde tutan medya kuruluşları ve devletleri aradan çıkararak kendi fikirlerini ifade edebildikleri platformlara erişim sağladıkça, izleyiciler ile medya kuruluşları arasındaki sınırlar ortadan kalkmaktadır. Medya tüketicileri bir çeşit katılımcı gazetecilik modeli oluşturmak üzere bilgi dünyasında kendi alanlarını oluştururken, köklü medya kuruluşları —gazeteler ve yayıncılar — bu yeni iklime alışmak için çaba sarf ediyor. (2006)

eDergi'nin  bu sayısında hem izleyici hem de film yapımcılık yeteneği anlamında giderek küreselleşen bir sektörü, son yıllardaki bağımsız filmlerle ortaya çıkan daha kişisel bir tarzın yükselişini, ABD'deki yabancı yapım film pazarını, internet ve dijital devrimin film yapımı ve dağıtımı üzerindeki etkisini analiz ediyor. Kısa yazılarda da film yapımında genç yeteneklerin ve bazı film stüdyolarının başarı tohumlarının atıldığı Sundance gibi film festivalleri ele alınmıştır. (2007)

Bağlantılar:

0 yorum :

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.

-