-

Zonguldak'ta Akil İnsanlar heyetini protesto ettiler

16 Nisan 2013 Salı yazildi.
Sponsorlu Bağlantılar


AKİL İnsanlar Heyeti Karadeniz Bölgesi Grubu, Zonguldak’ta Karaelmas Gazeteciler Derneği çıkışında bir grup sendikacının Türk bayraklı tepkisiyle karşılaştı. Yaklaşık 10 kişilik grup, ’Ne mutlu Türküm diyene’ sloganlarıyla protestoda bulunurken, heyet üyesi Bendevi Palandöken, gruptakilerden birinin elindeki bayrağı öperek, tepkiye karşılık verdi.

Çözüm sürecinde oluşturulan Akil İnsanlar Karadeniz Bölgesi Heyeti, Zonguldak’ta önce Vali Erol Ayyıldız’ı makamında ziyaret etti. Heyet Başkanı Yusuf Şevki Hakyemez, Heyet Sekreteri Fatma Benli, üyeler Bendevi Palandöken, Şemsi Bayraktar, Oral Çalışlar ve Yıldıray Oğur, buradan Liman Caddesi’ni takiben Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti’ne geçerken, cadde üzerindeki kafeteryada oturan Türk Eğitim-Sen İl Temsilcisi Şahin Ören’in tepkisiyle karşılaştı. Ören, "Siz bizi temsil etmiyorsunuz, siz bölünmeyi temsil ediyorsunuz" diye bağırarak tepkisini dile getirdi. Tepkiye karşılık vermeyen heyet üyeleri, Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti ziyaretinin ardından Karaelmas Gazeteciler Derneği’ne geçti.
Zonguldak'ta Akil İnsanlar heyetine protesto


TÜRK BAYRAKLI PROTESTO

Heyet, dernek çıkışında aralarında Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Kadir Bacıoğlu, Türk Eğitim-Sen İl Temsilcisi Şahin Ören, Türk-Haber Sen Şube Başkanı Necmettin Bebek

ve Türk Sağlık-Sen Genel Başkan Yardımcısı Abdurrahman Uysal’ın da bulunduğu yaklaşık 10 kişilik grubun protestosuyla karşılaştı.

Protestocu grup ile heyet üyesi Bendevi Palandöken arasında tartışma yaşandı. Türk Sağlık-Sen Genel Başkan Yardımcısı Abdurrahman Uysal, "Türk bayrağının altında eğilerek geçin, saygı duyarak geçin" derken, Palandöken, "Bu bayrağı öpüp geçerim" diyerek bayrağı öptü. Kalabalığın, ’Ne mutlu Türküm diyene’ diye slogan atması üzerine de Palandöken, "Biz de Türküz" dedi. Palandöken’in kalabalığın arasında kalması üzerine polisler araya girdi. Palandöken ve diğer heyet üyeleri kalabalığın yanından uzaklaştırılırken, grup, "Ne mutlu Türküm diyene’, ’Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ sloganları ile tepkilerini sürdürdü.

’HÜKÜMETİN ADAMI DEĞİLİZ’

Heyet, daha sonra Dedeman Oteli’nde çeşitli sendika ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantının açılışında konuşan Heyet Başkanı Yusuf Şevki Hakyemez, hükümetin siyasi riskini de üzerine alarak yürüttüğü süreci desteklediklerini söyledi. Hükümetin adamı olmadıklarını, hükümet adına hareket etmediklerini vurgulayan Hakyemez, şöye dedi:

"Biz, sivil kişiler olarak süreci desteklediğimiz için bu listenin içinde yer aldık. Bunun sayı olarak sınırlı tutulması da ayrı bir tartışma olabilir. Ama biz hükümetin hiçbir yönlendirmesiyle karşı karşıya değiliz. Yol haritamızı kendi aramızda yaptığımız toplantıyla belirledik. Karadeniz Bölgesi’nin yol haritasını belirlerken de kendimize göre düşündüklerimiz var, ona göre bu süreci yürütmeye çalışıyoruz. Biz diyalog kurma amacındayız. Zonguldak halkının Karadeniz bölgesinin edişelerini dinleyip raporumuzu hükümete takdim edeceğiz."

Heyet üyesi Şemsi Bayraktar ise Akil İnsanlar Heyeti ismini çok uygun bulmadığını, bunun gülümseten bir durum olduğunu söyledi. Bayraktar da devletin ve hükümetin siyasi komiseri olmadıklarına vurgu yaparak, "Biz bir siyasi partinin projesini benimsetmek, anlatmak için yola düşmüş insanlar değiliz" dedi.

Yıldıray Oğur da "Bu barışın kaybedeni olmayacak, herkes kazanacak. Artık bu ülkenin Kürt sorunu çözülecek. İnsanlar ölmeden bu ülkede yaşamaya devam edeceğiz. Savaşta herkes kaybeder. Ama barışın kaybedeni olmaz" dedi.

TÜRK BAYRAĞI VE ATATÜRK FOTOĞRAFI ELEŞTİRİSİ

Toplantıda söz alanların büyük bölümü sürece destek verdiklerini söyledi. İşçi Partisi üyesi Cemil Özdemir’in, "Bu, AKP’nin, PKK’nın, ABD’nin projesidir" sözleri ise salondaki az sayıdaki bir grup tarafından alkışlandı. Heyet Başkanı Hakyemez ise "Biz bir mitinge gelmedik. Medeni bir şekilde bu sorunu konuşmaya geldik. Biz siyasetçi de değiliz" diyerek Özdemir’e cevap verdi. Salonda Atatürk fotoğrafı ve Türk bayrağı bulunmamasını eleştiren Atatürkçü Düşünce Derneği üyesi Birsen Ayaroğlu da salondakiler tarafından alkışlandı. Yeniden araya giren Hakyemez, alkışlı tepkilerden rahatsızlığını dile getirdi. Toplantının ilerleyen bölümünde salonda bulunan İşçi Partili ve TKP’li bir grup, ’Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ sloganlarıyla salonu terk etti. Hakyemez, tepki üzerine, "Bu tür şeyler olabilir. Biz bunları göze alarak bu işe girdik" diye konuştu.

’ELHAMDÜLİLLAH BAYRAĞINI SEVEN BİR İNSANIM’

Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Grubu üyesi Bendevi Palandöken, Karaelmas Gazeteciler Derneği çıkışındaki bayraklı protesto ile ilgili Dedeman Oteli’nde yapılan toplantı sonunda konuştu. Palandöken, "Elhamdülillah ben de milletini, memleketeni, bayrağnı seven bir insanım" dedi. Kürt kökenli olduğunu ve ülkede bir Kürt sorunu olduğunu düşünmediğini de vurgulayan Palandöken, "Ülkemizde böyle bir sorun yok. Bin yıldır bir arada yaşayan insan Türk-Kürt olur mu? Bu ayrımcılığı biz kendimiz yapıyoruz" dedi.

’İKNA HEYETİ DEĞİLİZ’

Heyet Başkanı Yusuf Şevki Hakyemez de şehit ailelerini incitmeme konusunun en hassas oldukları nokta olduğunu kaydetti. Bölünmez bütünlük konusunda da hassas olduklarını vurgulayan Hakyemez, "Herkesi kucaklayan bir Türkiye olması için bu süreç başlatıldı. Biz de bunun için burada varız. Nasihat heyeti, ikna heyeti değiliz. Birileri bizi böyle yaftalamak istiyor. Bizim haddimize mi sizi ikna etmek. Sizin birikiminiz ne olacak o zaman. Biz sadece aracıyız. Sizin taleplerinizi, endişelerinizi not alıyoruz, rapor haline getiriyoruz" diye konuştu.

0 yorum :

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.

-