-

Abdullah Öcalan'ın mektubu dünya basınında yorumlar

21 Mart 2013 Perşembe yazildi.
Sponsorlu Bağlantılar


Diyarbakır'daki Nevruz kutlamalarında Abdullah Öcalan'ın okunan mesajı dünya basınında geniş yer buldu.

İngiliz yayın kuruluşu BBC, hapisteki Abdullah Öcalan'ın "tarihi" bir açıklamayla "ateşkes" ilan ettiğini belirtti. Guardian gazetesi'de "Kürt lider ateşkes ilan etti" başlığını attı.

Diyarbakır'daki Nevruz kutlamalarında Öcalan'ın, 'Çatışmazlık ve PKK'lı grupların Türkiye dışına çıkışı' kararı BDP milletvekili Sırrı Süreya Önder tarafından Türkçe, Pervin Buldan tarafından ise Kürtçe okundu. Öcalan'ın "tarihi" açıklaması dünyanın önde gelen medya kuruluşları tarafından da "flaş" haber olarak verildi.
BBC: PKK LİDERİ ÖCALAN'DAN 'ATEŞKES' ÇAĞRISI 
İngiliz yayın kuruluşu BBC, hapisteki Abdullah Öcalan'ın "tarihi" bir açıklamayla "ateşkes" ilan ettiğini yazdı. Haberde, Öcalan'ın açıklamasının "Çatışmazlık ve PKK'lı grupların Türkiye dışına çıkarılmasını" öngördüğü belirtildi. Türkiye'nin Güneydoğusu'ndaki çatışmalarda son 30 yıl içerisinde 40 bin kişinin öldüğü vurgulanarak, daha öncede defalarca "ateşkes" ilan edildiği ancak her defasında başarısızlıkla sonuçlandığı belirtildi.
GUARDIAN: ÖCALAN ATEŞKES İLAN ETTİ 
İngilizlerin saygın gazetelerinden Guardian, Öcalan'ın açıklamasını "Öcalan ateşkes ilan etti" başlığıyla verdi. Haberde, Kürt ayrılıkçıların son 30 yılın en kritik adımını bugün atarak "ateşkes" ilan ettiği belirtildi.
REUTERS: ÖCALAN'DAN 'ÇEKİLİN' ÇAĞRISI 
Uluslararası haber ajansı Reuters, Abdullah Öcalan'ın açıklamasını "flaş" olarak abonelerine duyurdu. Reuters, hapisteki Öcalan'ın, "PKK'lılardan Türkiye'den çekilmeleri"ni istediği belirtildi. Kürt politikacılar tarafından okunan Öcalan'ın açıklamasında, "silahların susması ve siyasetin ön plana çıkması" çağrısı yaptığı vurgulandı.

RUSYA'NIN SESİ: DİYARBAKIR'DA TARİHİ GÜN
Abdullah Öcalan'ın Diyarbakır'da okunan mesajı, Rus medyasında geniş yer aldı. Rusya'nın Sesi, Öcalan'ın PKK'ya silahları bırakma çağrısı yaptığını vurgularken "Diyarbakır'da tarihi bir gün yaşanıyor" yorumunu yaptı.
Haberinde "Sabahın erken saatlerinden itibaren kutlamaların yapıldığı alanda toplanan yüzbinlerce kişi, şarkı ve türküler eşliğinde halaylar çekti", "Konuşmaların yapılacağı sahnenin önünde Kürtçe, Türkçe, Arapça dillerinde Nevruz'a ilişkin afişler asıldı" diyen Rusya'nın Sesi, "Diyarbakır'da tarihi bir gün yaşanıyor" ifadesini de kullandı.
Rusya'nın Sesi "1 milyonu aşkın kişinin toplandığı alanda gözler beklenen mesajda" dediği haberinde Öcalan'ın mesajının şu sözlerini de aktardı:
"Beni dikkatle dinleyenler, bugün yeni bir dönem başlıyor. Demokratik haklar, özgürlük ve eşitlik dönemi başlıyor. Artık silahlar sussun. Türk halkı ve Kürt halkının akan kanı duracak. Silah değil siyaset işleyecek. Silahları bırakın ve sınır dışına çıkın. Silahlı mücadeleden demokratik mücadeleye geçiş yapıyoruz"

0 yorum :

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.

-