-

2013'te Asgari Ücret ne kadar olacak?

27 Aralık 2012 Perşembe yazildi.
Sponsorlu Bağlantılar


2013'te uygulanacak asgari ücret aylık brüt 940 TL'den  ilk 6 ay için 978 TL'ye, ikinci 6 ay için  1021 TL'ye yükseltti
Aylık net asgari ücret 739,70 TL'den 774 TL'ye, ikinci 6 ay  için 874 TL'ye yükseltilmiştir
İlk 6 ay yüzde 4,1, 2. 6 ay yüzde 4,4 arttırıldı



Asgari ücret çalışmalarının sürdüğünü aktaran Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, geçen yıl ki açlık sınırının bin 89 TL olduğundan bahsederek, kendilerinin de en az asgari ücretinin bin 89 TL artı yüzdelik zam olarak belirlediklerini duyurdu. Yine 4/C’liler gibi kadro bekleyenlerin, emekliye ayrılırken eş yardımının kesilmesi ve emekliye ayrıldıktan sonra maaşlarının yüzde 40 azalmış olmasını gibi sorunları da ileten Gündoğdu, maaşı yüzde 40 düştüğü için memurların emekli olmak istemediklerini savundu ve bunların gündemlerinde olmasını talep etti. Gündoğdu, vergilerde de zengin fakir ayrımının yapılması gerektiğine dikkat çekerek, partinin de bu yönde bir çalışması olduğuna ilişkin haberleri hatırlattı.

Alım gücünün artırılması noktasında en başta asgari ücretin geldiğinden söz eden Numan Kurtulmuş, gönlünden geçenin Gündoğdu’nun söylediği rakama yakın bir rakam olduğu, bununda bin TL olduğunu aktardı. Asgari ücretin en kısa zamanda vergi dışında tutulmasını arzu ettiğini belirten Kurtulmuş, asgari ücretliden vergi alınmaması gerektiğini savundu. Buna bağlı olarak Türkiye’de ciddi bir vergi reformuna ihtiyaç olduğunun da altını çizdi.

İzmir Memur-Sen İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Mehmet Emin Sofuoğlu, asgari ücretin en az bin 89 TL olması gerektiğini söyledi.

Mehmet Emin Sofuoğlu, asgari ücretle ilgili olarak bir yazılı açıklama yaptı. Açıklamasında, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 26 Aralık günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda toplanacağını hatırlatan Sofuoğlu komisyonun milyonlarca asgari ücretlinin umutlarını yükseltecek, insan onuruna yakışır bir asgari ücret rakamı belirlemesi gerektiğini ifade etti.
TÜRK-İŞ, Dört kişilik ailenin açlık sınırı 935 lira. İşçi konfederasyonu TÜRK-İŞ, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarının 985 lira olduğunu açıkladı.

TÜRK-İŞ tarafından, çalışanların geçim koşullarını belirlemek amacıyla her ay düzenli olarak yapılan ‘açlık ve yoksulluk sınırı’ araştırmasının Aralık ayı sonuçları açıklandı. Konfederasyonun açıklamasına göre, 4 kişilik bir ailenin sağlıklı ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı 985 lira oldu. Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı ise 3 bin 208 liraya yükseldi. Fiyat artışları nedeniyle son bir yılda mutfağa gelen ek yük 45 lira olarak hesaplanırken, ailenin yaşama maliyeti bir önceki yıla göre 145 lira arttı.

Önceki yılın aynı döneminde açlık sınırı 940 lira ve yoksulluk sınırı 3 bin 63 lira olarak hesaplanmıştı. TÜRK-İŞ’in verileri temel alındığında Aralık 2012 ayı itibariyle 'mutfak enflasyonu'ndaki değişim şöyle oldu: Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 2,82 oranında arttı. Gıda enflasyonunda oniki ay itibariyle artış oranı yüzde 4,74 oranında gerçekleşti. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 6,40 olarak hesaplandı .
2012 1. ve 2. Dönem Asgari Ücret Maliyeti (geçmiş yıl)

4857 sayılı Kanununun 39. maddesine göre; iş sözleşmesi ile çalışan ve 4857 sayılı Kanunun kapsamında olan veya olmayan her türlü işçinin ekonomik ve sosyal durumlarının düzenlenmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca Asgari Ücret Tespit Komisyonu aracılığı ile ücretlerin asgari sınırları en geç iki yılda bir belirlenecektir.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2012 yılında uygulanacak asgari ücreti belirledi.

Buna göre; asgari ücret 16 yaşından büyükler için yılın birinci 6 ayında yüzde 5,91 artırılarak brüt 886,50 TL ve net (AGİ Dahil-Bekar-Çocuksuz) 701,14 liraya yükseltildi.

Yılın ikinci 6 ayında da asgari ücret, 16 yaşından büyükler için brüt 940,50 TL ve net (AGİ Dahil-Bekar-Çocuksuz) 739,80 lira olacak.

16 yaşını doldurmamış işçiler için asgari ücret 2012 yılının; birinci 6 ayında brüt 760,50 TL. net (AGİ Dahil-Bekar-Çocuksuz) 610,94 TL.

Yılının ikinci 6 ayında da asgari ücret, 16 yaşını doldurmamış işçiler için brüt 805,50 lira, net (AGİ Dahil-Bekar-Çocuksuz) 643,15 lira olacak.

0 yorum :

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.

-