-

1 Mayıs İşçi Bayramı resmi olarak tatil mi?

30 Nisan 2012 Pazartesi yazildi.
Sponsorlu Bağlantılar

22 Nisan 2009′da kabul edilen yasa ile birlikte her yılın 1 Mayıs günü resmi tatil olarak ilan edilmiştir. Yani 1.5.2012 Salı Günü tüm Türkiye’de resmi tatil. Tüm okul ve resmi kuruluşlar kapalı olacak.

 Mayıs  işçi sınıfının “ birlik, mücadele, dayanışma günü”.  Chicago’da 1884’de toplanan  Trade-Unıons kongresinde “ 1 Mayıs 1886 dan başlayarak normal iş günü 8 saat  olarak saptanması ve tüm işçi örgütlerinin buna hazırlıklı olması” kararlaştırılmıştır.  1886 da yapılan grevlerde kanlı çatışmalar olmuş  ve sonuçta 1889 da bu savaşımlar ve mücadeleleriyle  1 Mayıs  işçilerin birlik, mücadele, dayanışma günü olarak  kabul ettirilmiştir. 1890 da bu gün işçi bayramı olarak alanlarda kutlanmıştır.
  
            Ama bunları kazanmak kolay olmamış, 1886 1 Mayısın da  yapılan genel grev eyleme katılanlar üzerine ateş açılması sonucu 10 kişi hayatını kaybetmiştir. Bu olayların sorumlusu olarak 8 işçi lideri tutuklanmış ve bunlardan  4 ü idama mahkum edilmiş- infazları yapılmıştır. Amerikalı işçi lideri  Albert PARSAN  idama giderken
“ suçsuzum  ben, tüm dünya biliyor suçsuz olduğumu. Cani olduğum için değil, işçi haklarını savunduğum için, sosyalist olduğum için asılıyorum”demiştir.  

0 yorum :

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.

-