-

XYY Sendromu nedir - tedavisi - sonuçları

4 Mart 2012 Pazar yazildi.
Sponsorlu Bağlantılar

XYY Sendromu, nadir görülen bir hastalıktır. Henüz anne karnına girmeden sperm hücresi bölünmesi sırasında ortaya çıkar. Bilindiği gibi erkekler, XY kromozomundan oluşurlar. Ancak tek bir Y kromozomunun fazlalığı (gamet oluşumu sırasında mayozun ikinci evresinde Y kromozomlarının ayrılmamasıyla YY kromozomlu spermler oluşabilir ve bu spermler normal bir yumurta hücresini dölleyebilir) yani XYY oluşumu bu sorunu ortaya çıkartır.

Boyları ortalamadan daha uzundur. Gelişme geriliği ve davranış sorunları yaşarlar. Doğurganlıkları normaldir. Yaygın olmamakla beraber bazılarında zekâ geriliği de görülebilir. Bu kişiler tepkilerini şiddetle ortaya koyarlar, hatta cinayet işlemeye bile daha meyillidirler.

Yapılan araştırmalar cinayet sanıklarının % 4 ünün bu hastalığa sahip olduğunu göstermiş. Bu araştırmaların doğruluğu elbette tartışılabilir. Fakat ortada bir bilinen var. Bu kişiler şiddete eğilim gösteriyorlar.

Şimdi soruma gelmek istiyorum. Bu hastalığı olan bir cinayet sanığı olsun. Sizce bu kişi kanunlar önünde diğer sağlıklı sanıklar gibi mi değerlendirilmelidir? Değilse nasıldır?



XYY sendromuerkek bireyin iki Y kromozomu taşımasına neden olan bir eşey kromozomlarında meydana gelen anöplodi durumudur.


Görünümleri 

Genelikle uzun boyluluk dışında herhangi bir morfolojik değişim görülmez. Boy ortalamaları, normalin yaklaşık 7 cm'in üzerindedir. Gelişme geriliği ve davranış sorunları vardır. Zeka gerilikleri yoktur. Normal doğurganlıkta ve testesteron seviyesindedirler. . Seri cinayet sanıklarının ve suç işlemeye eğilim gösteren kişilerin 1/25'inin, bu kromozom setine sahip oldukları ortaya çıkmıştır.Daha çok Amerika'da ki hapishanelerden yapılan incelemelerden sonra normal insanlara nazaran daha suça eğilimli olduklarına yönelik bir inanış olsa da yapılan istatistik alanının incelemeleri saptırdığı düşünülmektedir, bunun yanında genel olarak bu sendroma sahip çocuklar okul çağlarında öğrenme güçlüğü çekmekte ve yaklaşık %50 si öğrenim sırasında destek almaktadır.


Nedenleri 

Erkek bireyde gamet oluşumu sırasında mayozun ikinci evresinde Y kromozomlarınınYY kromozomu taşıyan spermler oluşabilir. Eğer bu spermler normal bir yumurtahücresini döllerse, embriyo 44+XYY kromozom setini taşır. Birey, 47, XYY karyotipli olarak doğar. ayrılmamasıyla 
Yaklaşık, her 1000 canlı doğumdan birinde 47, XYY karyotipli bebekler doğar.

Türleri 

Bazen, embriyonik dönemde mitozun geç safhalarında fazla Y kromozomu mozaik olarak görülebilir. Karyotip; 46,XY/47,XYY olarak görülür.

0 yorum :

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.

-