-

Şanlıurfa cezaevinde çıkan isyan ve yangın - 13 kişi öldü

17 Haziran 2012 Pazar yazildi.
Sponsorlu Bağlantılar

Şanlıurfa E Tipi Kapalı Cezaevi'nde akşam saatlerinde çıkan yangında ilk belirlemelere göre 13 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Yangının, adli tutuklu ve hükümlülerin kaldığı koğuşta gelişen isyan girişiminin ardından başladığı açıklandı.
Şanlıurfa E Tipi Cezaevi'nde bu akşam 22:40 sıralarında 18 kişinin kaldığı C-15 koğuşunda mahkumların yatak ve yorganları ateşe vererek isyan başlattığı ve diğer koğuşlara da yayılan isyan sonucunda meydana gelen yangında 13 kişinin yaşamını kaybettiği belirtildi. Söz konusu cezaevinde aralarında KCK davasından tutuklu yargılanan BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan'ın da bulunduğu çok sayıda siyasi mahkumun bulunduğu ifade edildi. Cezaevi'nde, kapasitenin üç-dört katı sayıda mahkum kaldığı belirtiliyor.
Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç yangında 13 kişinin hayatını kaybettiğini, 5 kişinin ise yaralandığını açıkladı. Vali Güvenç, mahkumların kendi aralarındaki kavga sonucu olayların geliştiğini söyledi.
Hayatını kaybeden 13 mahkumdan 12'sinin tutuklu, 1'inin ise hükümlü olduğu belirtiliyor.
Ölen ya da yaralanan kişilerin kimlikleri konusunda henüz resmi bir açıklama yapılmazken, Şanlıurfa Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu, isyanın siyasi mahkumların kaldıkları koğuşlarda meydana gelmediğini açıkladı. Likoğlu, "Cezaevindeki isyan siyasi tutukluların değil, adli tutuklu ve hükümlülerin bulunduğu koğuşta meydana gelmiştir ve şu anda kontrol altındadır. Olaylarda hayatını kaybeden kişiler var, sayı konusunda bir şey söylemiyorum. Gerekli açıklamayı Vali Bey kendisi yapacak" dedi.
Bir buçuk saat içinde kontrol altına alındığı açıklanan yangında çok sayıda mahkumun da yaralandığı ve yaralananlar arasında hayati tehlikesi bulunan kişiler olduğu belirtiliyor.
NuceTV'ye telefonla bağlanan BDP milletvekilli Pervin Buldan ise Adalet Bakanı ile görüştüğünü ve olayda 13 mahkumun öldüğünün 30'unun da yaralandığının kendisine iletildiğini söyledi.
Şanlıurfa Cezaevi kötü koşulları ile gündemde idi
Şanlıurfa Emniyet Müdürü'nün isyan, Şanlıurfa Valisi'nin ise kavga sonucu yangın meydana geldiğini açıkladığı ve 13 kişinin hayatını kaybettiği Şanlıurfa Cezaevi, ülkemizdeki pek çok cezaevi gibi, kötü koşulları ile gündeme geliyordu. Şanlıurfa cezaevinde kapasitesinin üç-dört katı mahkum kaldığı ve cezaevindeki koşulların çok kötü olduğu sık sık dile getiriliyordu.
Bu arada, isyan ve yangın haberini duyan mahkumların yakınlarının cezaevi önünde toplandığı ve polisle mahkum yakınları arasında gerginlik yaşandığı belirliyor. Polisin panzerlerle ve coplarla mahkum yakınlarına müdahale ettiği ifade ediliyor.

0 yorum :

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.

-