-

Dinozorlar ve Kuşlar Arasındaki Ara Geçiş Form örnekleri

23 Mart 2012 Cuma yazildi.
Sponsorlu Bağlantılar

Pelvis (kalça kemiği) örneğinde ilkel sürüngenler ile erken dönem modern kuşlar arasındaki ara geçiş :
Aşağıdaki kladogram, Amerikan Kuş bilimciler Birliği dergisi Auk‘un Ocak 2002 sayısındaki Therapod  (Dört üyeli) kuşların kökeni hakkında Richard O. Prum tarafından hazırlanmış olan bir sunumdur. Richard O. Prum bu çalışmasında, Paul Sereno’nun araştırmalardan elde ettiği bulgu ve kanıtlarla Xu, Ji ve meslektaşlarının Çin’de yaptığı keşiflerle birleştirmiştir. Aşağıda yer alan ve Çin’de Kretase döneminde yaşamış olan 120 milyon yaşındaki Caudipteryx zoui fosilinin canlandırıldığı temsili resim ise Joe Tucciarone’ye ait olup Evrenin Tarihi (History of the Universe) sitesinden alınmıştır. Sanatçının  hazırlamış olduğu diğer resimler Tucciarone galerisi‘nde görülebilir. Son yıllarda dinozor ve kuş taksonomisinin geliştirilmesinde özellikle Çin’in Liaoning eyaletinde ince kumtaşları içinden ortaya çıkarılan son derece ayrıntılı özelliklere sahip fosillerden yararlanılmıştır. Bu kladogram, Terapoda üst sınıfından dinozorların tümünün birbirleriyle olan evrimsel ilişkilerini gösterir. Theropod Dinozorlar, Kertenkele kalçalı (Sauropod) Dinozorlar ve Kuş kalçalı (Ornithischia) Dinozorlar ile birlikte bir zamanlar Dünya’ya egemen olan ve 65 milyon yıl önce soyları tükenen hayvanların büyük sınıfını oluşturur. Yani, büyük bir asteroid ya da göktaşının Dünya üzerindeki etkisinden kaynaklanan çevresel bir felaket sonucu hayatta kalan tek grup olan Euornithes dışındaki tüm Theropod dinozor gruplarını içerir. Euornithes’ler (veya diğer adıyla Ornithurae) bugün yaklaşık 10.000 farklı türü içeren günümüzün yaşayan kuşlarına -yani modern dinozorlara- dönüşecek şekilde evrimleşmiştir. Burada kladogramda gösterilen tüm birey ve grupların her biri sürüngen Dinozorlar ile modern kuşlar arasında ara geçiş formudur. İsimlerin yanında yer alan yıldızlar, ilkel (*) veya modern (***) tüylere sahip olan fosilleri göstermektedir.
Görsel: Euornithes sınıfı bugün bilinen tüm modern kuşları kapsar.
Modern kuşların evrimi sadece tüy gelişiminin evrimi demek değildir. Kuş anatomisinin çoğu kısımları ata formlarından olanlardan evrimleşti. Aşağıdaki görselde görülen pelvis kemikleri serisi gibi fosil kemiklerin incelenmesiyle bilim adamları kemik boyutlarındaki değişiklikleri ve eklemler ile bağlantı noktalarının evrimleşme şekillerini belirleyebilirler. Birbirini takip eden anatomik değişikliklerdeki bu özelliklerin gözlemlenebilir olması ortak bir atadan değişerek türleşme teorileri ile uyumludur.
Dinozorların günümüzde yaşayan en yakın akrabaları kuşlardır. Bilinen ilk kuş olan Archæopteryx bundan 150 milyon yıl önce ortaya çıktı.  Birkaç milyon yıl içinde Archaeopteryx’ler,  ayak kemiklerinin farklı bir şekilde büyümesinden dolayı ‘karşıt kuş’ olarak da adlandırılan Enantiornithes kuş türlerine evrildiler. Bu evrilme, yaklaşık 70 milyon yıl önce Ornithurae türü kuşların onların yerini almaları ve nesillerinin tükenmesinden önce olmuştur. Ornithurae grubu ise 65 milyon yıl önce dinozorların soylarının tükendiği aynı anda ortaya çıkmış olup günümüz modern kuşların tümünü kapsar.
Aşağıda gösterilen hayvan Çin’de yeni keşfedilen ve dinozor bir kuş olan Caudipteryx Zoui’dir . Yeni bulunan bu kuş 120 milyon yıl önce Kretase döneminde yaşadı. Bu theropod dinozor bir tavuskuşundan daha büyük olup hızlı, iki bacaklı bir et yiyici idi. Bu fosili olağanüstü yapan şey onun tüm vücudunu kaplayan ilkel tüylere sahip olmasıdır. Bu kısa ön ayaklar tüylü silah veya pençeli kanatlar olarak da tarif edilebilir. Uçma yeteneğine sahip olamamasına rağmen Caudipteryx Zoui, dinozorlardan kuşlara doğru giden evrimsel yolda yer alan ve bu yolun önde gelen bir üyesi gibi görünüyor.
kaynak:kozmopolitaydinlar.blogspot.com

0 yorum :

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.

-