-

2013 Bağkur borçları affı şartları - kimler yararlanacak?

20 Şubat 2013 Çarşamba yazildi.
Sponsorlu Bağlantılar

60 gün ve daha fazla prim borcu bulunduğu için sağlık hizmeti alamayan Bağkurluların borcu silindi.


Geçen hafta Meclis’ten geçen düzenleme ile bu kapsamdakilerin borcu affedilerek devlet milyonlarca liralık alacağından vazgeçti. Özellikle esnaf ve çiftçi olarak çalışan Bağ-Kurlular bulunuyor. Zaman gazetesinin haberine göre; Bağ-Kur’da 60 gün ve daha fazla prim borcu bulunanlar sağlık hizmeti alamıyor. Bu nedenle bu kişiler sigortası olan eş veya anne-baba gibi yakınları üzerinden sağlık hizmeti aldı. Ancak kendi sigortalı bulunduğu için kanunen başkaları üzerinden sağlık hizmeti almamaları gerekiyor. Uygulamada ise yüz binlerce kişi bu şekilde sağlık hizmeti aldı.


SGK da bu durumda olanları tespit ederek borç çıkardı. Ancak çıkarılan afla prim borcu olduğu için eş, anne veya babasının üzerinden sağlık hizmeti alanlar, kendilerine çıkarılan borçları ödemeyecekler. Öte yandan devlet, yıllardır alamadığı sosyal güvenlik destek primlerinin (SGDP) peşine düştü. Meclis’ten geçen ve yaklaşık 600 bin kişinin borcunu yapılandıran düzenleme ile 1,5 milyar lira prim tahsilatı hedefleniyor.


BARDAĞIN BOŞ TARAFI
Vergi ve prim borcunu düzenli ödemeyenler, önceki alışkanlıklarından kurtulmak zorundalar.
Ödeme yönünden “iki yönlü bir kıskaca” giriyorlar.
a) Birinci Kıskaç:
Vergi, SSK ve Bağ-Kur primi taksitlerini, bir takvim yılı içinde “en fazla iki kez” süresinde ödememe veya eksik ödeme hakkı var. Bir takvim yılı içinde üç veya daha çok taksit aksatıldığında, vergi ve prim borçları ile ilgili yapılandırmadan yararlanma hakkı kayboluyor. Bir veya iki taksit ödemesinin aksatılması veya eksik ödenmesi durumunda,ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarının son taksiti izleyen ayın sonuna kadar,geciken her ay ve kesri için yüzde 1.40 oranında belirlenen gecikme zammı ile birlikte ödenmesi gerekiyor (Bkz. 6111 Sayılı Yasa Md.19/1-a).
b) İkinci Kıskaç:
Torba Yasa’dan yararlananların, birikmiş vergi ve prim borçlarını vadesinde düzenli ödemeleri de tek başına çözüm değil.
Aynı dönemde 2011 (ve taksit ödeme sürelerine göre) izleyen yıllarda tahakkuk eden (Gelir V, Kurumlar V., stopaj, KDV, ÖTV gibi) normal vergilerini ve primlerini de düzenli ödemeleri gerekiyor.
- Taksit ödeme süresince, bu vergi türleri ile ilgili verilen beyanname üzerine tahakkuk eden vergileri, her bir vergi türü itibariyle ve
- Taksit ödeme süresince, tahakkuk eden sigorta primlerini;
çok zor bir durum olmaksızın bir takvim yılı içinde ikiden fazla vadesinde ödememeleri yada eksik ödemeleri durumunda, yapılandırılan borçlara ait kalan taksitlerini ödeme hakkını kaybediyorlar (Bkz. 6111 Sayılı Yasa Md.3/9 ve 14/3).

0 yorum :

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.

-