-

Ramazan Bayramında yapılabilecek en güzel tatlı tarifleri

3 Ağustos 2012 Cuma yazildi.
Sponsorlu Bağlantılar

Malzemeler:
Hamur için:
  • 1 adet iri yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • yarım su bardağı süt yada su
  • 150 gr. erimiş tereyağı
  • aldığı kadar un (4,5 su bardağı civarı)
  • 1 paket nişasta (hamuru açmak için)
Üzeri için:
  • 150-200 gr tereyağı
Şerbet için:
  • 5 su bardağı şeker
  • 4 su bardağı su
  • 4-5 damla limonun suyu
İçi malzemesi
  • 3 su bardağı dövülmüş ceviz
Yapılışı
1- Hamur malzemelerinin tümünü geniş bir yoğurma kabına alın ve yoğurma kabından ayrılacak kıvama gelinceye kadar yoğurun.
2- Hamurun toplanması için üzerine nemli bir bez örterek yaklaşık yarım saat kadar dinlendirin.
3- Dinlendirdiğiniz hamuru 30 eşit parçaya ayırın ve elinizle yuvarlayın. Hazırladığınız bezeleri nemli biz bezle örtün.
4- Bezelerden her birini nişasta serperek önce pasta tabağı büyüklüğünde açın ve üst üste koyun.
5- Açtığınız ilk 10 bezeyi baklavayı yapacağınız tepsi büyüklüğünde açın. Baklava tepsisini tereyağı ile yağlayın. Açtığınız 10 kat hamuru tepsiye döşeyin ve üzerine cevizin yarısını yayın.
6- 2 nci 10 kat için de aynı işlemi uygulayın ve üzerine ceviz serpin.
7- Son 10. kata aynı işlemi uygulayarak yufka açma işlemini bitirin ve fotoğraftaki gibi dilimleyin. Üzerine erittiğiniz tereyağını gezdirin.
8- 200 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri nar gibi kızarıncaya kadar pişirin. Pişen baklavayı soğumaya bırakın.
Baklava soğurken şerbet için gerekli malzemeyi tencereye alın ve 10-15 dakika kadar kaynatın.
Hazırladığınız sıcak şerbeti soğuyan baklavaların üzerine dökün.
1-2 saat dinlendirdikten sonra servis yapın.
Afiyet Olsun

Yalancı Tavuk Göğsü

Malzemeler:
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı un
  • 1,5 su bardağı tozşeker
  • 125 gr tereyağı / margarin
  • 1 paket vanilya
  • Üzerine tarçın yada toz fıstık
Yapılışı
  1. Tereyağını derin bir tencereye alıp eritin. Unu ilave edip karıştırmaya başlayın. Un sararmaya başlayınca sütü yavaşça ilave edip çabuk hareketlerle karıştırın. Şekeri ilave edip muhallebi kıvamını alana kadar karıştırarak pişirin.
  2. Üzeri göz göz olunca vanilyayı ilave edip altını kapatın.
  3. Mikserle 7-8 dakika yüksek devirde çırpın.
  4. Muhallebiyi dökeceğiniz kalıbı suyla hafifçe ıslatın. Muhallebiyi kalıba boşaltın ve soğutun. Oda sıcaklığına gelince buzdolabına kaldırın.
  5. Servis ederken dilimleyip üzerini tarçınla süsleyin.
Afiyet olsun:)

Midye Tatlısı / Midye Baklavası

Bayram için hangi tarifleri yapacağımı merak edip soran kardeşlerime dün yaptığım midye tatlısı tarifini vermek istiyorum. Midye tatlısı epeyce meşhur olmuş bir tatlı. Görüntüsü itibariyle çok tutuldu. Fakat genelde bu tatlının hamuru mayalı yapılıyor.Oysa ben kabartma tozu kullanmayı tercih ettim.
Hamur malzemeleri
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 çay bardağı buğday nişastası
  • 3 su bardağı + 1 yemek kaşığı un
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 1 silme(çok dolu olmayan)çay kaşığı tuz
  • Arasına serpmek için: Buğday nişastası
  • Üzeri için 150 gr. eritilmiş tereyağı
  • İçi için: Ceviz
Şerbeti için
  • 3 su bardağı şeker
  • 2.5 su bardağı su
  • Çeyrek limon suyu
  • Bir fiske tuz
Tatlının Yapılışı
  • Sıvı malzemeleri bir kaba alıp karıştırın. Un, nişasta ve k. tozunu da ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.
  • Hamuru 8 eşit parçaya bölün. 15 dakika kadar dinlendirin. (Benim size tavsiyem bu tatlıyı yaparken, 12 bezeye ayırın. O şekilde eminim çok daha gevrek olacaktır. Bezeler büyük olduğu için benim istediğim kadar gevrek olmadı)
  • Dinlendirme sonunda hafif nişasta serperek bezeleri tek tek tabak büyüklüğünde açın.
  • Aralarına nişasta serperek üstüste koyun. En üste nişasta serpmeyin.
  • Merdane yardımıyla büyütebildiğiniz kadar büyütün.
  • Uç kısmından başlayıp sıkıca rulo yapın.
  • Ruloyu birer parmak eninde dilimlere kesin.
  • Her bir parçayı merdaneyle avuç içi büyüklüğünde açın. Çok kalın olmamalı.
  • Ortasına bir parça ceviz koyup bastırmadan kapatın. (yumurta sürmeye bastırmaya gerek yok açılmıyor.)
  • Bütün parçalar bitince tepsiye dizin ve eritilmiş tereyağını üzerine kaşıkla gezdirin.
  • 200 derecelik fırında nar gibi kızarana kadar kızartın.
  •  Şurubu hazırlayın. Ne çok cıvık ne de koyu kıvamlı olmayacak.
  •  Şurubu sıcağa yakın ılık olunca soğuyan tatlının üzerine  dökün.
  • 4-5 saat sonra tatlınız servise hazır.

Büzme Bayram Baklavası

Çok değişik, duruşu çok güzel bir baklavadır büzme baklava. Bu benim bildiğim en gevrek tatlılardan biri. Birde hata kabul eden bir baklavadır. Yufkası bozuk bile olsa şekillendirince hiç belli olmuyor. Biraz gelin duvağını hatırlattı bana. Bu yüzden gelin duvağı tatlısı veya düğün tatlısı da denilebilir.
Baklava hamuru malzemeleri
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağından bir parmak eksik sıvıyağ
  • 1  su bardağı yoğurt (çok sulu olmayacak)
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • yarım çay kaşığı tuz
  • 3 silme su bardağı un
  • Yarım paket kabartma tozu
Şerbeti için
  • 3 su bardağı şeker
  • 2.5 su bardağı su
  • Çeyrek limon suyu
  • Bir fiske tuz
Üzeri için: 1.5 su bardağı sıvıyağ ve tereyağı karışık, içine koymak için: iri ceviz parçaları
Arası için: nişasta
Baklavanın Yapılışı
  • Hamur malzemeleriyle yumuşak bir hamur yoğurun.
  • Hamuru 12 bezeye ayırın ve 20 dakika kadar dinlendirin.
  • Her bezeyi tek tek, nişasta serperek açabildiğiniz kadar açın. (İtiraf edeyim, tek tek, incecik yufka açmak biraz fazla yetenek istiyor.Ama uğraşınca oluyor. Zaten bu hamurun kıvamı çok güzel olduğu için açarken fazla yormuyor)
  • Açtığınız yufkayı artı şeklinde dörde bölün.
  • Her parçayı sivri ucundan geniş tarafına doğru büzerek toparlayın.
  • Kalan iki uç kısmı birleştirin.
  • Büzülen kısma ceviz koyup, kalan kısmı üzerine kapatın.Ters olarak tepsiye yerleştirin.Elinizle çıkıntılı yerleri düzeltin
  • Üzerine yağı ılık olarak dökün ve 170 derecelik fırında kızarana kadar pişirin.
  • Baklava soğukken, ılık  şerbeti üzerine dökün.
NOT: Eğer şerbeti üzerine sıcak dökerseniz, tatlı hamurlaşacaktır.
Baklava yufkası açarken dikkat edilecek hususlar;
  • Çok yumuşak yada çok katı bir hamuru yeteri kadar inceltemezsiniz. Hamur kulak memesi yumuşaklığında olmalı.
  • Bezeleri önceden ayarlayıp dinlendirin ve açacağınız zaman elinizde tekrar yuvarlamayın. Zira hamur sıkışır ve açılması zorlaşır, içe doğru kıvrılır.
  • Bezenin altına ve üstüne nişasta serpip, ilk önce merdaneyle pasta tabağı kadar büyütün. Sonra oklavayla inceltin.
  • Oklavayla inceltmeden önce, yufkanın üzerine 1 yemek kaşığı kadar nişasta döküp bastırmadan yayın. Sonra açmaya devam edin.
  • Orta kalınlıkta ağır bir oklava tercih edin. Mümkünse şimşir ağacından yapılmış oklava kullanın.
  • Yufkayı bir tahta üzerinde açın. Mdf gibi kaygan yüzeylerde, yufka tutunamayacağı için büyütmekte çok zorlanırsınız.
  • Yufkayı açarken çabuk hareket edin, yoksa yufka kurur ve açılmaz.

Haşhaşlı Revani

Malzemeler
  • 3 yumurta
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 su bardağı yoğurt (benim yoğurdum cıvıktı)
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı irmik
  • 2 yemek kaşığı haşhaş
  • 1.5 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
Şurup için
  • 3 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • Çeyrek limon
  • Üçte bir çay kaşığı tuz
Revaninin Yapılışı
  • Yumurta ve şekeri mikserle iyice çırpın
  • Yağ, yoğurt, haşhaş, irmiğide ekleyip karıştırın.
  • Un vanilya ve kabartma tozunuda katıp karıştırın.
  • Yağlanmış fırın tepsisine döküp 200 dereceye ayarlanmış soğuk fırına sürün
  • Tamamen kabarıp, kızarmaya başlayınca ısıyı 180 dereceye düşürün.
  • Tatlının üzeri nar gibi kızarana kadar pişirin.
  • Tatlı soğurken, şeker ve suyu bir tencereye koyun, limonu ilave edin ve altını yakın.
  • Şeker eriyene kadar karıştırın. tuzunu atın. 30 dakika kadar kaynayan şurubu ocaktan alıp soğuk tatlının üzerine dökün
  • Ya da önce şerbeti pişirin. Soğuk şurubu, sıcak tatlının üzerine dökün.
  • Arzuya göre üzerine kremşanti dökün.
  • 2 saat sonra servis yapabilirsiniz.

Şekerpare

Süre  60 dk.
Kaç Kişilik  20
Malzemeler
  • 250 gr margarin
  • 250 gr pudra şekeri
  • 1 Çay kaşığı kabonat, tuz
  • 6 Su bardağı un
  • 3 Adet yumurta
  • 1 Adet yumurtanın sarısı
  • Şerbeti için :
  • 1 Kilo şeker
  • 6 Su bardağı su
  • Çeyrek limon suyu
  • 1 Çay kaşığı vanilya
  • Üzerine : Badem veya fındık
Yapılışı
  1. Şerbet malzemelerini tencereye koyun karıştırın ve 2 dakika kaynatıp soğumaya bırakın.
  2. Bir kabın içinde yağ, pudraşekeri, karbonat ve tuzu elinizle birbirlerine yedirerek 5 dakika karıştırıp unu ekleyin.
  3. Elinizin tabanıyla bastıra bastıra 5 dakika yoğurup yumurtaları ilave ederek iyice karıştırın ve kulak memesi yuşaklığında bir hamur elde edin.
  4. Üzerine nemli bir bez örtüp 10 dakika dinlendirin.
  5. Sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp iki avcunuzun içinde top gibi yuvarlayıp gayet hafif bastırıp yassılaştırarak tepsiye dizin (Piştiği zaman büyeceği için şekerpareleri tepsiye aralıklı olarak dizin).
  6. Üzerlerine kabukları çıkarılıp yumurta sarısına batırılmış yarımşar badem koyun.
  7. Önceden ısıtılmış 175 dereceli fırında 20 dakika pişirin.
  8. Fırından çıkarınca üzerine şerbetini döküp soğuyunca servis yapın.
NOT : Tatlı sıcak, şerbet soğuk olacaktır.

Bülbül Konağı

Malzemeler
  • 1 paket margarin
  • 1 adet yumurta
  • 2 yemek kasigi yogurt
  • 1 corba kasigi sirke
  • 1 cay bardagi siviyag
  • 1 paket kabartma tozu
  • aldigi kadar un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 kase ceviz şerbeti icin5 su bardağı toz şeker5 su bardağı su
Yapılışı
  • Serbetini önceden hazirlayip soğutun. Kaba erimis margarini,yogurdu , yumurtanin sarisi icine beyazi arasi icin,, sirkeyi ve sıvıyağı ekleyin.
  • Un ve kabartma tozunuda ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin
  • Hamuru iki eşit parçaya bölün. ilk parçayı merdaneyle yarım parmak kalılığında açın. Açtığınız hamurdan çay bardağı yardımıyla yuvarlaklar kesin.
  • Hamurdan ayırdığınız ikinci parçayı da aynı şekilde açın ve diğerine eşit sayıda yuvarlaklar kesin
  • Ikinci parçadan kestiğiniz yuvarlakların ortasını küçük bir sise kapagiyla kesin.
  • Simit şeklinde ikinci parçaları birincinin üzerine yumurta akı sürerek yapıştırın.
  • Ortasina birer ceviz içi yerleştirin, yağlanmış tepsye dizin. 180 derece firinda üzerleri kızarana kadar pişirin.
  • Fırından çıkarıp iliyinca bülbül konaginin üzerine şerbeti dökün.

Ayva Tatlısı 

Süre  40 dk.
5 Kişilik
Malzemeler  
  • 5 Adet ayva
  • 6 Çay bardağı tozşeker
  • Arzuya göre krem şanti
Yapılışı
  1. Ayvaları soyup, dip tarafından bir kapak kesin.
  2. Bir oyma bıçağı ile çekirdek yataklarını çıkarın.
  3. Bu işlemi yaparken ayvaların kararmaması için limonla ovun.
  4. Ayvaları tencereye dizin.
  5. Üzerine tozşeker serpin.
  6. Ayva çekirdeklerini bir tülbent parçasına sarın ve tencereye atın.
  7. Ayvaları yumuşayana dek pişirin.
  8. Pişen ayvaları soğumaya bırakın.
  9. Dilerseniz ayvaların içini krem şanti ile doldurup, servis yapın.

Kalburbastı Tatlısı

Malzemeler
  • 4 çorba kaşığı yoğurt
  • 1 su bardağı yağ (margarin ve sıvıyağ karışık)
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3,5 su bardağı un
  • 1 limon kabuğu rendesi
Şerbeti İçin
  •  3 su bardağı şeker
  •  3 su bardağı su
  •  1 çay kaşığı vanilya
Yapılışı
  1. Yoğurdu, şekeri, yağı, rendelenmiş limon kabuğunu bir kapta şeker eriyinceye kadar karıştırın. Daha sonra kabartma tozu karıştırdığınız unu ekleyerek yoğurun. Hazırladığınız hamuru 1 saat dinlendirin.
  2.  Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve oval şekil verin. Rendenin iri tarafına bastırıp yağlanmış tepsiye bırakın. Tüm hamur bitince orta ısılı fırında kızarana kadar pişirin.
  3.  Bu arada tencereye suyu ve şekeri koyun. Kısık ateşte 15 dakika kaynatın. Vanilyayı da ekleyip ateşten alın ve soğumaya bırakın.
  4.  Fırından çıkardığınız sıcak tatlıya soğuk şerbeti dökün. Tatlı şerbetini çekip soğuyunca servis yapın.


Kaynakhttp://www.renkliweb.com

0 yorum :

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.

-