-

2012 işçi ikramiyeleri ücretleri ne kadar ve ne zaman?

29 Nisan 2012 Pazar yazildi.
Sponsorlu Bağlantılar

TÜRK-İş hükümet arasında sürdürülen toplu iş sözleşmelerinde anlaşma sağlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kamuişçilerine 2011 zammının yüzde 4 artı 4, 2012 için de ikinci yılda da yüzde 3 artı 3 olarak belirlendiğini bildirdi.

Çelik, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ile yaptığı ortak açıklamada, aylık çıplak brüt ücretleri 1425 liranın altında olan işçilerin aylık çıplak brüt ücretlerine 1425 lirayı geçmemek üzere 100-150 TL arasında kademeli olarak iyileştirme yapıldığını belirtti. Çelik, bu iyileştirme sonucunda düşük ücretlilere daha yüksek oranda zam yapılmasının sağlandığını söyledi. Çelik, sosyal yardım ödemesinin ise toplu sözleşmenin birinci yılı için aylık brüt 145 TL olarak belirlendiğini, toplu iş sözleşmelerinde yer alan diğer maktu ödemelerde ise ücret zamları oranında artışlar yapıldığını kaydetti.

185 bin işçiyi kapsıyor

Faruk Çelik, Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası TÜHİS ile Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası Kamu-İş ile Türk-İş’e bağlı sendikalar arasında yürütülen 2011 Ocak ayında başlayan toplu sözleşme müzakerelerinde kendi başkanlığında gerçekleşen Türk-İş ile Kamu İşveren Sendikaları yetkilileri arasındaki toplantıda anlaşmaya varıldığını bildirdi. 20 iş kolunda yürütülen toplu iş sözleşmeleri kapsamında Türk-İş’e bağlı sendikaların üye sayısının 185 bin 315 işçiden oluştuğunu anlatan Çelik, şu bilgileri verdi: “Bu protokol hükümlerine göre kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan ücretlerinde birinci yıl ilk 6 ayda yüzde 4, ikinci 6 ayda ise yine yüzde 4 olmak üzere Temmuz 2011 itibariyle yüzde 8.2 zam yapıldı. Sözleşmelerin ikinci yılında ise birinci 6 ayda yüzde 3, ikinci 6 ayda yüzde 3 olmak üzere kümülatif olarak yüzde 6.1 oranında artış yapılacak. Ayrıca 2012 yılında enflasyon oranında bir farklılaşma söz konusu olur ise bunun ilave edileceğini de belirtmek istiyorum.”

Seçim öncesi çabası

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ise sözleşmelerin seçimlerden önce bitirilmesi için devamlı görüşmede bulunduklarını ancak bitiremediklerini anlattı. Kumlu, şöyle konuştu: “Ocakta aldığımız maaşımızı aralıkta alalım. Yani buradaki vergi dilimlerinden kaynaklanan yüzde 15, yüzde 20 ve yüzde 27’den dolayı ocakta aldığımızla aralık ayında, yıl sonunda aldığımız arasında yüzde 12’lik bir farkın giderilmesi talebimiz vardı. İkincisi düşük ücretlerin iyileştirilmesi talebimiz vardı. Bir de genelde zam talebimiz vardı, enflasyona karşı. Bunu bir hafta içerisinde sayın Bakanımızın da gayreti ve çabasıyla, Koordinasyon Kuruluyla, Kamu İşverenler Sendikasıyla görüşmemiz neticesinde bugün neticelenmiş oluyor.”

27 bin kişi seyyanen artıştan yararlanacak

ÇALIŞMA Bakanı Faruk Çelik, 27 bin çalışanın bu seyyanen ve maktu ödemeden yararlanacağını bildirdi. Çelik, brüt ücreti 770 lira olanın 150 lira, 1325 lira brüt maaşı olanın ise 100 lira makdu ödeme alacağını belirtti. Faruk Çelik, toplu sözleşme kapsamında 206 bin kişi olduğunu, 185’bini söylerken Türk-İş’i ifade ettiğini kaydetti

0 yorum :

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.

-