CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey'e, ABD Dışişleri Bakanlığının ''2012 Uluslararası Cesur Kadınlar'' ödülü verildi.
Pavey, ödülünü, Dünya Kadınlar Günü'nde ABD Dışişleri Bakanlığında yapılan törenle aldı.
TBMM'ye seçilen ilk engelli kadın olan Şafak Pavey, tüm dünyada savunmasız topluluklar, mülteciler ve engellilerin hakları için yaptığı çalışmalar dolayısıyla ödüle layık görüldü.
Pavey'in de aralarında bulunduğu 10 kadına ödüllerini, ABD Başkanı Barack Obama'nın eşi Michelle Obama ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton verdi.
Obama, yaptığı konuşmada, önce Hillary Clinton'ı överek, ABD Dışişleri Bakanının tüm dünyadaki kadınlara esin kaynağı olduğunu söyledi.
Cesur Kadınlar dülüne layık görülen 10 kadından övgüyle söz eden Obama, bu kadınların karşılaştıkları risklere ve zorluklara rağmen yollarına devam ettiklerini, çünkü sadece kendi hak ve özgürlükleri için değil, pek çok kişinin hak ve özgürlükleri için mücadele ettiklerini bildiklerini vurguladı.
Obama, fiziksel engellerine rağmen Şafak Pavey'in, sadece parlamentoda sandalye kazanmakla kalmayıp, tüm dünyada başka ülkelere seyahat ederek, BM Engelli Hakları Sözleşmesi için destek kazandığını belirtti.
Michelle Obama, sözlerinde Pavey'in yaşam felsefesine atıfta bulunarak, ''Yaşadıklarınız diğerlerine örnek olacaktır'' dedi.
Hillary Clinton'un Dışişleri Bakanı olmasının ardından ABD dış politikasının parametreleri arasına "kadın" konusu da iyice yerleşti. ABD, tüm dünyada kadın haklarının korunması için özel programlar geliştirdi.
Bunlardan biri de ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından 2007'den bu yana her yıl verilen "cesur kadın" ödülü. Bu yıl, ABD'nin "cesur kadın" ödülüne layık görülenler arasında Türkiye'den de bir kadın var: Şafak Pavey.
Daha önce çeşitli uluslararası kuruluşlarda dünyanın çeşitli köşelerinde çalışan Pavey şu anda CHP İstanbul Milletvekili.
Pavey'le birlikte 2012'de toplam 10 kadına "cesur kadın" ödülü verilecek.
İşte liste:
Maryam Durani: Kandahar Bölgesel Konsey Üyesi- Afganistan
Binbaşı Pricilla de Oliveira Azevedo: Rio de Janeiro askeri polis teşkilatı- Brezilya
Zin Mar Aung: Siyasi aktivist- Burma
Jineth Bedoya Lima: Araştırmacı gazeteci- Kolombiya
Hana Elhebshi: Mimar ve siyasi aktivist- Libya
Aneesa Ahmed: Cinsiyet temelli şiddet aktivisti ve eski Kadın işleri Bakan Yardımcısı- Maldivler
Shad Begum: İnsan hakları aktivisti ve Kadın Refahı Birliği kurucusu- Pakistan
Samar Badawi: Siyasi aktivist- Suudi Arabistan
Hawa Abdallah Mohammed Salih: İnsan hakları aktivisti- Sudan
Şafak Pavey: Parlamento üyesi- Türkiye.
Ödül töreni 8 Mart Dünya Kadınlar Günü yapılacak. Ve törene ABD Başkanı Barack Obama'nın eşi Michelle Obama da "onur konuğu" olarak katılacak.
Ancak başka onur konukları da var... 2011 yılında Nobel Barış Ödülü alan iki kadın, Leymah Gbowee ve Tawakkol Karman da törende hazır bulunacaklar.
ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından verilen ödüle, bugüne kadar 34 farklı ülkeden 46 kadın layık görüldü. (hürriyet)
0 yorum :
Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.