-

Genetik el falı - parmak uzunlukları ve hastalıklar

15 Mart 2012 Perşembe yazildi.
Sponsorlu Bağlantılar

Hamilelik süresince rahim şartlarında oluşan çok küçük değişiklikler, doğacak olan çocuğun hayatı boyunca taşıyacağı özellikleri belirler. Bunlar, çeşitli sendromlar, bağışıklık sisiteminin durumu, parmak izi, hobi, kabiliyetler, veya cinsel yönelimler gibi, değişik özellikler olabilir.
Ceninin kız veya erkek olması, alınan ilaçlar, annenin bağışıklık sisitemi, hamileliğin geçtiği mevsiler, anne ile cenin arasındaki ince biokimyasal etkileşimler, rahim şartlarını belirleyen en temel özelliklerden bazılarıdır.
Bir çoğumuzun günlük yaşamda gözlemlediği gibi, kadınlar ekeklere göre daha duygusal, daha sakin bir kişiliğe sahiptirler(istisnalar hariç). Cambridge Üniversitesinden bir araştıma gurubu, yeni doğmuş 100 kız ve erkek bebekle bir araştırma yapmıştır;
Bu araştırmada bebeklere mekanik bir oyuncak gösterilmiş ve bebeklerin bu oyuncağa ilgisinin olup olmadığı gözlemlenmiştir.
Araştırmayı yapan bayan, erkek bebeklerin mekanik oyuncağa daha sık baktığını, buna karşın kendisi ile göz temasının daha az olduğunu,  kız bebeklerin ise kendisi ile göz temasının daha fazla ama mekanik oyuncağa ilgisinin daha az olduğunu tesbit etmiştir.  Araştırmayı asıl  ilginç yapan, bu çocukların anneleriden hamilelikleri esnasında „amniyo sıvısı“ alınmış ve bu sıvıdaki testosteron oranının ölçülmüş olması. Araştırma sonunda, bebekerin göz teması sayısı ile amniyo sıvısındaki testosteron miktarı arasında ters orantı bulunmuştur.
Sonuç: Yüksek testosterona maruz kalan bebekler, arastırmacı bayan ile daha az göz temsınadüşük testosterona maruz kalan bebekler ise daha fazla göz temasına geçmişlerdir.
Otizm ve Asperger sendromu:
Göz teması, mekanik oyuncağa olan ilgi ve anne karnındaki testosteron miktarı ne anlama geliyor?
Otizm ve asperger sendromu ile nasıl ilişkilendirilebilir? Hemen belirtmek gerekirki, otistikler ve asperger sendromulular sosyal ilişki kurma zorluğuna karşın, mekanik konusunda uzmanlaşmışlardır. Bir radyoyu tamir etmede veya 6-7 basamaklı sayıları kalem kullanmadan kafadan çarpıp bölmede üzerlerine yoktur.
Anne rahmindeki şartlar, bazı durumlarda makul sınırlar dışına çıkabilir. Rahimdeki testosteron seviyeside bunlardan biridir. Rahimdeki testosteron seviyesi kabul edilebilir sınırın üstüne çıkması, doğacak olan çocuğun otistik veya otizmin hafif formu olan asperger sendromu olması riskini artırmaktadır. Rahim içindeki yüksek konsantrasyonlu testosterondan sebep olduğu otizim ve Asperger sendromuna , beynin aşırı erkekleşmaside denebilir.
Asperger sendromlular otistiklere göre biraz daha iyi durumdadırlar. Asperger sendromluların, otistikler gibi konuşma zorluğu yoktur ve matematikde, teknik araç ve gereçlerin ayrıntılarını anlamada otistiklere göre daha iyi durumdadırlar, hatta okulda fizik ve matematikde harikalar yaratmalarna karşın, arkadaşları ile ilişkide yalnızdırlar,  yani empati yoktur.  Beyinleri aşırı sınıflandırmaya ve sistemleştirmeye yoğunlaşmıştır. Okulda bir arkadaşı „saat kaç“ diye soracak olsa, belkide soruya şöyle düşünmekten cevap bile veremiyecek, „Greenwich e göre 2 saat gerideyiz, güneşin batmasına 4 saat var, öğleden sonra 2 yi 25 dakika 12 saniye gectiğine göre…“ vs, vs…,
Veya günlük yaşamda, Günaydın nasılsın Ben iyiyim, ya sen nasılsın gibi empati gerektiren konuşmaları yapması nerdeyse imkansızdır.
Birçok bilim insanın ve sanatcının asperger sendromlu olduğu söylenmektedir.
  • Fields ödülü almış ünlü ingiliz matematikci Richard Borcherds,
  • Bill Gates (tahmin ediliyor),
  • Asperger senromunun yanısıra Savant-Sendromu da bulunan Daniel Paul Tammet „Pi“ sayısının virgülden soraki 22514 rakamını ezbere söyleyebilmektedir.
  • Albert Einstein und Isaac Newton. (tartışmalı)
Prenatal androgen model olarak adlandırılan model, embriyonun gelecekteki yaşamının rehim içinde belirlendiğini kabul eden bir modeldir.
Parmak uzunluğu ve cinsel yönelim : Hamilelik süresince salgılanan veya ağız yolu ile alınan androjen*hormonun miktarı, sadece parmak uzunluğunu belirlemekle kalmaz aynı zamanda kişinin geleçekteki sexüel yöneliminide belirler. Parmaklarının birbirine göre uzunluğu, kişinin anne rahminde ne oranda anrojen hormonuna maruz kaldığınında bir ölçüsüdür. Yapılan araştırmalar sonucu, parmak uzunluğu hesaplaması şöyle yapılmaktadır.
Androjen hormonu*  kadın ve erkekde bulunan testeron gibi bir hormonudur.
İşaret parmağı uzunluğunun (2D) yüzük parmağı uzunluğuna olan oranı. (4D)
p =2D:4D
„p“değeri kadınlarda „1“e çok yakın, erkeklerde ise „1“in altındadır.
Homosexüel kadınların anne karnında heterosexüel kadınlara göre daha fazla androjen hormonuna maruz kalırlar. Bu yüzden homosexüel kadınların yüzük parmağı ile işaret parmağı arasındaki fark, heterosexüell kadınlara göre daha fazladır. Yani homosexüel kadınların yüzük parmağı daha uzundur.
Fraternal birth order effect* Her erkek bebek hamileliğinde ceninindeki testosterona karşı annenin oluşturduğu antikorlar (anti-male antibodies), erkeklere özel moleküllerin beyin yüzeyindeki hücreler bağlanmasını engeller. Teorik olarak her erkek kardeş, kendisinden sonra doğacak olan erkek kardeşin %33 oranında  homosexüel olmasına sebep olur.
Fraternal birth order effect*Erkek kardeşlerde doğum sırası.
Developmental instability and handedness*: Bu teori,  rahim şartlardaki kararsızlığın, kişinin  sağ el veya sol el kullanımınıda etkili olduğunu ve sağ veya sol el kullanımı ile eşcinsellik arasındada bir ilişki olduğunu söyler. Her sol el kullanan(solak) eşcinsel değildir, veya her sağ el kullanan heterosexüel değildir. Genelleme olmamakla beraber istatiksel olarak eşcinsellerin çoğunlukla sol eli kulandığı bulgular arasındadır. Developmental instability and handedness*: Gelişimsel kararsızlık ve el kullanımı.
Mehmet Saltürk
++++++++++++++++++++++++
Dipl. Biologe Mehmet Saltürk
Institute for Genetics
University of Cologne
++++++++++++++++++++++++
Kaynak
(1) Sex differences in human neonatal social perception
Departments of Experimental Psychology and Psychiatry, Autism Research Centre, Cambridge University, Downing Street, Cambridge, CB2 3EB, United Kingdomhttp://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0163638300000321
(3) Finger-length ratios and sexual orientation Nature 404, 455-456 (30 March 2000) | doi:10.1038/35006555      http://www.nature.com/nature/journal/v404/n6777/full/404455a0.html#B11
(4) Birth order, sibling sex ratio, handedness, and sexual orientation of male and female participants in a BBC internet research project..http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17345165
(5) The neurodevelopment of human sexual orientation http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16143171
(7) Finger-length ratios in female monozygotic twins discordant for sexual orientation”http://www.springerlink.com/content/j23w4722m82xw637/
(8)“Sex role identity related to the ratio of second to fourth digit length in women”.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12581689
(9) Neuroscience and sexual orientation http://en.wikipedia.org/wiki/Neuroscience_and_sexual_orientation

0 yorum :

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.

-