-

Facebook’un zaman tüneli geçmişi silme - Yapılanların Dökümü

12 Mart 2012 Pazartesi yazildi.
Sponsorlu Bağlantılar

Facebook’un son uygulaması zaman tüneli kullanıcıların hayatına bir karabasan gibi girdi adeta. Yapılan değerlendirmelere bakılırsa Facebook timeline kullanıcılar arsında pek sevilmedi. Ancak Facebook yönetimiz kısa süre önce deneme süresi biten uygulamayı tüm hesaplarda standart bir özellik haline getiriyor. Facebook zaman tüneli böylece kaçmamız imkansız bir olay haline geliyor. Zaman tüneli kendisi ile birlikte birçok detayı da birlikte getiriyor. Dikkatli kullanılmaması durumunda canınızı sıkacak veri paylaşımlarına sebep olan timeline iyi organize edildiğinde ise oldukça çekici ve güzel sayfalar yaratıyor. Facebook zaman tünelinde yaptıklarının dökümanı silme son olarak can sıkan konulardan birisi olarak karşımıza çıktı. Facebook zaman tüneli timeline aslında tüm yaptıklarınızın bir derlemesi olarak yeniden karşınıza çıkan bir albüm mantığı ile işliyor. Zaman tüneline yıl eklemek ve istenmeyen öğeleri çıkarmak mümkün. Facebook zaman tüneli nasıl kullanılır öğrendikten sonra kontrolü tamamen sizde olan bir öğe olduğunu anlıyorsunuz. Zaman tünelini kaldıramazsanız da dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.

 Facebook zaman tüneliuygulaması ayarları ile ilgili daha önce farklı paylaşımlarda bulunmuştuk. Bu yazımızda bunların yanında Facebook zaman tünelinde yaptıklarımın dökümünü silme gibi daha özel ve zamanla ortaya çıkan konuları ele alacağız. Zaman tüneli yaptıklarımın dokümanı nasıl kaldırılır? Timline aslında tüm Facebook geçmişinizi bir zaman çizgisinde birleştirme projesidir. Ancak bu durumda görünmesini istemediğiniz bazı olaylar ortaya çıkabilir. Facebook zaman tüneli yaptıklarının dökümü nasıl silinir? Zaman tüneli kayıt olduğunuz tarihten bugüne kadar olan geçmişinizi kapsadığı gibi zaman tünelinde yıl ekleme şansınızda vardır. Bu gibi özellikleri Facebook zaman tüneli ayarları içinde küçük bir araştırma yaparak kendiniz de keşfedebilirsiniz. Mantık olarak diğer Facebookuygulamalarından çok farklı olmayan uygulamayı sitenin müdavimleri çok sevmeseler de çabuk benimsediler. Facebook timeline ayarları, özellikle de gizlilik ayarları öncelikli konunuz olmalı. Facebook zaman tüneli gizlilik ayarları güncellenerek hesabınızda olduğu gibi timline sayfanızda da kontrolü elinize alın. Dikkat edilmedi gereken bir diğer konu da timeline yaptıklarımın dökümünü silme seçenekleridir.

Zaman Tüneli esasında profil sayfalarına getirilen yeni bir düzenleme olarak algılanabilir. Facebook’un klasik profil biçimi artık zaman tüneli şeklinde görünecek. Bu yeni görünümde yeniden eskiye doğru Facebook’ta paylaştığınız içerikleri sırası ile çift sütunlu bir görünümde siz ve arkadaşlarınızın karşısına çıkarıyor. Facebook’a kayıt olduğunuz tarihten başlayarak eğer bilgileri girmişseniz liseden mezun olduğunuz tarih, evlilik tarihiniz, işe başlamanız, çocuk sahibi olmanız gibi hayatınızdaki önemli noktalar, zaman tünelini üzerinde görülebiliyor. Zaman tünelinde yıl ekleme özelliği ile geçmişe doğru bu çizelgeyi uzatabiliyorsunuz. Geçmişteki önemli etkinlikler için fotoğraflar ekleyebiliyor veya ortadan kaldırmak istediğiniz bir paylaşımı silebiliyorsunuz. Bu nedenle zaman tüneli nasıl kullanılır bilmekte fayda vardı. Zaman tüneliuygulaması ayarları doğru yapıldığında oldukça kullanışlı ve güzel görünen profiller ortaya çıkmaktadır. Zaman Tüneli, Facebook kullanımında yeni bir görsellik ve içerik sunuyor. Zaman tüneli gizlilik ayarları bu bakımdan büyük önem kazanıyor.

Facebook Timeline Zaman Tüneli Kullanımı

Zaman tüneli kullanımına geçtiğiniz anda yeni profilinizi hemen paylaşmak yerine size yeni görünüm üzerinde bir takım değişiklikler ve düzenlemeler yapmanız için belli bir süre veriyor. Eğer hemen paylaşmak yerine deneme süresi içinde düzenlemeyi tercih ederseniz 7 gün içerisinde zaman tüneli ayarlarını kendinize göre uyarlamanız gerekiyor. Bu sürenin sonunda profiliniz yeni görünümü ile otomatik olarak paylaşılıyor.

Facebook Zaman Tüneli Ayarları


Facebook zaman tüneli görünümüne geçtikten sonra yapılması gerekenlerin başında kapak resmini ayarlamak gerekiyor. Kapak fotoğrafı profilinizde büyük bir fotoğraf paylaşmanızı sağlıyor. Bu fotoğraf profilinizin simgesi haline geliyor. Facebook timeline özelliğinin en büyük yeniliklerinden birisi de bu büyük ebatlı fotoğraf olarak gösteriliyor. Facebook zaman tüneli ayarları bölümünde fotoğrafın sağ alt tarafında bulunan Bilgilerini Güncelle, Yaptıklarının Dökümü ve Ayarlar sekmesi kullanılarak yapılıyor.

“Bilgilerini Güncelle“ seçeneği sizi temel profil bilgilerinizi düzenleyebileceğiniz bir sayfaya götürüyor. Bilgileri güncelle sekmesinde eğitim, iletişim bilgisi, yaşadığınız yer, ilişki durumları gibi temel bilgilerinizin görünmesini ayarlayabiliyorsunuz. Facebook zaman tüneli kişisel bilgileriniz profil sayfanıza eklediğiniz bilgiler olduğu için daha önceden profilinize girdiğini bilgilere göre burada yapmanız gereken değişiklikler artabilir.


Facebook Zaman Tünelinde Yaptıklarımın Dökümünü Silme

Facebook zaman tüneli yaptıklarının dökümü seçeneği yeni görünüm ile gelen bir başka özellik. Yaptıklarımın dökümü silme daha önce Facebook üzerinde yaptığımız paylaşımlarla ilgilidir. Geçmişteki paylaşımlarınız, yani Facebook geçmişiniz yaptıklarının dökümü şeklinde zaman tüneli üzerinde yer almaktadır. Yaptıklarının dökümü seçeneği ile hangi paylaşımlarınızın zaman tüneli üzerinde görüneceklerini ayarlayabilirsiniz. Yaptıklarının dökümü Facebook geçmişinizin kısa bir özetidir. Yaptıklarımın Dökümü seçeneğini tıkladığınızda, zaman tüneli tüm Facebook etkinliklerinizi yıllara göre düzenleyerek karşınıza getirir. Bu çizelge üzerinden arkadaşlarınızın zaman tüneline yazdığınız yorumları görebiliyor, sizin zaman tünelinize yazılan yorumları görebilir, arkadaş olma güncellemelerini, paylaştığınız fotoğraf ve bağlantıları, etiketlendiğiniz fotoğrafları görebilirsiniz. Zaman tünelinde yaptıklarının dökümanı silme özelliğini de burada en sağdaki seçenek üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Bu seçenekler yaptığınız etkinlikleri filtrelemenize ve sınırlamanıza izin veriyor. Facebook zaman tünelinde yaptıklarımın dökümünü silme zaman tünelinin aktif olması ile birlikte ilk dikkat edeceğimiz şey olmalıdır. Çünkü geçmişte yaptığımız ve eski profilimizde görmediğimiz bazı etkinlikler burada aktif olabiliyor. Bu nedenle bu sayfada istenemeyen bilgilere erişim olabilir. Zaman tüneli yaptıklarımın dokümanı nasıl kaldırılır uygulamanınaktif olması ile birlikte kullanıcıların en meşgul oldukları konuların başında geliyor. Zaman tüneli yaptıklarının dökümü nasıl silinir sorusuna yanı ise bu sekmenin altında bulunan Seçenekler bağlantısıdır. Burada geçmişte yaptığınız paylaşımları sınırlayabilir, zaman tünelinde görünmemesini sağlayabilir ya da tamamen silebilirsiniz. Timeline yaptıklarımın dökümünü silme özelliğini kullanmadan da istemediğiniz paylaşımlarınızı engelleyebilir ve görüntülenmesini kendinize göre sınırlayabilirsiniz.

Yaptıklarının Dökümü sayfası, her gönderinin yanında ayarlayabileceğiniz bir gizlilik seçeneği ile birlikte gelmektedir. İlk sütunda belirli bir gönderinin kim tarafından görülebileceğine siz karar verebiliyorsunuz. İkinci sütunda ise öğenin zaman tünelinizde görünüp görünmeyeceğini seçebiliyorsunuz. Facebook timeline ayarları, yaptıklarımın dökümünü silmeye olanak tanımaktadır.

0 yorum :

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.

-