Boy uzaması insanlarda belli bir yaştan sonra vücuttaki kemikler tamamen kemik dokusuyla kaplanıp kemikleştiği için mümkün değildir. Ancak bu durumu değiştirmek mümkündür. Genelde insan vücudunda yer alan bazı kemiklerin uzayabilmesi için belli bir yaştan önce bol bol kalsiyum vitamini alınmalı ve yine bol bol çeşitli sporlar yapılır. Nedeni kemiklerin uzamayı sağlayan kısımlarının kemikleşmemiş olmasıdır. Alınması gereken kalsiyum vitamini en çok süt ürünlerinde bulunduğu için bol bol süt içilmesi tavsiye edilir spor olarakta genelde basket oynaması tavsiyeler arasında yer alır.
Boy Nasıl Uzar?
Normal boy grafiğinde en kısa %3′lük kısma giren kişiler, tıbben kısa boylu olarak kabul edilip incelemeye alınıyor. Boy kısalığına sebep olan bir hastalık varsa, bu sebebin tedavisiyle normal boya ulaşmak mümkün olabiliyor. Ancak bu tür kısalar, doktora müracaat eden kısaların sadece %10-20′sini oluşturuyor. Bu kişilerin boy kısalığının erken teşhisi önemli. Bu nedenla ailelerin oldukça iyi bir gözlemci olmaları gerekiyor. Gelişme çağında kısalmayan pantolonlar ve küçülmeyen ayakkabıları alarm işareti olarak kabul etmek gerekiyor.
Kısa boyluların %80′inde altta yatan bir hastalık ya da sebep bulunamıyor. Bunların bir kısmı yani yapısal kısalar, kendiliğinden normal boya ulaşırken, genetik kısa olarak adlandırılan diğerleriyse kısa olarak kalıyor.
Sebebi bilinemeyen boy kısalıklarında alınması gereken önlemler çocukluk çağında başlasa da sağlıklı beslenmesine ve düzenli spor yapılmasına rağmen bu kişiler genetik olarak belirlenen boylarını 5 – 10 cm’den fazla aşamıyorlar. Yani bu kişilerin yaptıkları şeylerle (spor, ilaçlar) boylarını daha fazla uzatmaları maalesef mümkün olmuyor.
Beslenme, düzenli spor, uyku ve huzurlu ortam özellikle erken çocukluk ve ergenlik döneminde etkili. Kemik gelişiminin tamamlandığı ergenlik bitiminden sonra ne yapılırsa yapılsın boyu 5 cm bile uzatmak mümkün değil. En fazla 1 – 2 cm’lik uzama sağlanabiliyor.
Sonuç olarak, boy kısalığında genetik yapı oldukça etkili olsa da, kısalığa sebep olan unsurların belirlenmesi, sağlıklı beslenme, spor ve düzenli yaşam sayesinde ideal boya ulaşmak veya en azından belirlenmiş boyun bir miktar üzerine çıkmak mümkün.
Boy Uzatma Tavsiyeleri
Boy uzaması için yapılması gereken tavsiyeler;
- Her sabah düzenli olarak kahvaltı yapın.
- Kahvaltıda süt, peynir, yoğurt, yumurta,zeytin gibi yiyecekleri mutlaka bulundurun.
- İşe veya okula gidiyorsanız taşıt yerine yürümeyi seçin.
- Fazla ağır işler yapmayın.
- Güneşli havalarda yürüş yapın. ( D vitamini en çok güneş ışığında bulunur )
- Yeşil yapraklı sebzeleri bol bol tüketin.
- Eğer beslenme ile ilgili sorunlar yoksa yinede boy uzanmıyorsa kalsiyum, magnezyum, ve çinko içeren doğal tabletlerden kullanabilirsiniz.
- Egzersiz yapmayı unutmayın koşu, basketbol, voleybol, yüzme vb.
- Çok ağır egzersiz ve işlerden kaçının.
- Sigara, alkol gibi zararlı maddelerden uzak durun.
- Bol bol süt için.
Boy Uzaması İçin Neler Yapılmalıdır?
Kadın ya da erkek hiç fark etmez boy uzamaması kişiler için endişe veren konuların başında gelir.
Uzun boy özellikle gelişme çağındaki kişiler için çok hassas bir konudur.
En başta kişilerin kendine güveni ile alakalı tüm faktörleri etkilediği gibi sosyal yaşamını da etkiler.
Boy uzamasını etkileyen bir çok çevresel ve genetik faktörler vardır.
Anatomik olarak bakıldığında boyu uzatan 3 temel faktör vardır.
Bunlardan;
- Büyüme hormonu
- Tireid; yani kemiklerin olgunlaşmasını ve boy uzunluğuna etki eden hormon
- Kadınlarda Östrojen, erkeklerdeki testesteron hormonudur.
Boy uzaması için yapılması gerekenler ergenlik çağı sonrasında da etkili olabilir. Düzenli beslenme ve doğru egzersizler boyunuzu uzatabilirsiniz. Tabi ki bu oran çok fazla değildir. Yani boyunuz birden bire 10-15 uzamaz. Bu sizin çocukluk çağınızdaki beslenmenizden tutun da genetik faktörlere kadar uzanan bir konudur.
Boy uzaması için tek başına egzersiz ya da tek başına beslenme yeterli değildir. Takviye bazı yöntemlerle bunları desteklemek gerektiği gibi düzenli yapmak şarttır. Boy uzaması için hangi besinler tüketilmeli? Diyorsanız, uzmanlar bu konuda uyarıyor. Hiçbir vitamin ve besin gereksiz değildir sadece dozajında ve yeterli miktarda alınması gerekir.
Kısa boylu kişilerin beslenmelerinde dikkat etmeleri gereken noktalar vardır? Boy uzaması için ne yapılmalı? Boy uzamasına katkı sağlayan en iyi besinlerden biri balıktır. Bunun yanında süt, peynir ve yoğurt gibi kalsiyumu zengin besinler boy uzamasına etki eden yiyeceklerdir. Boy uzamasına doğrudan etki eden kemik sağlığınız içi D vitaminine özen gösterin. Yeterli miktarda D vitamini boy uzunluğuna olumlu etki eder. D vitamini hangi besinlerde bulunur? D vitamini tüketimi en çok yumurta sarısında, karaciğerde ve balık yağında bulunur. Uzmanlar D vitamini için aileleri uyarırken D vitamineksikliği sonucunda; çocuklarda raşitizm erişkin kişilerde ise osteomalazi diye tanımlanan kemik hastalıklarına yol açtığını bildiriyor!
Boy uzunluğunuz konusunda endişeniz varsa. Bir uzmana danışarak yardım alabilir ve çeşitli yöntemleri deneyebilirsiniz.
Boy Uzatan Yemekler
Boy uzaması için tek başına beslenmek veya egzersiz yapmak yeterli olmayabilir. Bunun yanı sıra yediğimiz besinleri iyi seçmek, besin konusunda daha duyarlı olmak gereklidir. Öncelikle hiçbir vitaminin ve besinin gereksiz olmadığı anlaşılmalı ve yeterli miktarda alınmalıdır. Ancak boyu kısa olan arkadaşların bazı ürünleri gereğinden fazla tüketmeleri gerekmektedir. En iyi boy uzatan besin herkesin bildiği gibi balıktır.
Balığın boy uzatmaya etkisini çoğu kişi duymuştur. Uzmanlar, özellikle 13-21 yaş arası balık tüketimi boy uzamasına yardımcı olacağını söylemekte. Bu balıklardan bazıları; palamut, uskumru, kefal ve torik balıkları. Bu balıkların haftada en az bir kere yenilmesi gerekmektedir. Balığın insan için birçok yararının olduğunu bilmekteyiz. Bunlardan biri de boy uzatıcı etkisi olması. Yediğimiz besinlere dikkat ederek ve düzenli egzersizler yaparak boy uzaması konusunda herkse yardımcı olacaktır.
0 yorum :
Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.