-

Zamanda yolculuk mümkün mü değil mi?

25 Şubat 2012 Cumartesi yazildi.
Sponsorlu Bağlantılar

Tek bir fotonun ışık hızından daha hızlı gidemediğini gösteren bilim insanları, zamanda yolculuğun imkansız olduğunu kanıtladı. Bundan yaklaşık on yıl önce bilim insanları bir fotonun ışık hızını geçebileceği fikrine kapılmış ve dünyayı heyecan sarmıştı. Oysa Einstein’ın ‘trafik yasası’ ışık hızının geçilemeyeceğini ifade ediyordu. Görünen o ki, kazanan Einstein ve O’na inanan bilim insanları oldu.
Hong Kong Üniversitesi Bilim ve Teknoloji araştırma takımından Du Shengwang, fotonun ya da ışık biriminin, ışık hızından daha hızlı gitmemesinin, Einstein tarafından ortaya atılan ‘trafik yasası’ teorisine uyduğunu söyledi. Bu da bilim kurgu filmleri dışında zaman yolculuğunun imkansız olduğunu ortaya koydu.
Du, konuya ilişkin şu açıklamada bulundu:
“Einstein’ın ortaya attığı ışık hızının evrenin trafik yasası olduğu teorisinin, ya da basit bir dille hiç birşeyin ışıktan hızlı yolculuk edemeyeceği teorisinin doğruluğunu kanıtladık.”
Ortaya 10 sene önce atılan zaman yolculuğunun yapılabilir olduğu iddasına inanmadığını ifade eden Du, daha önce hiç denenmemiş olan bir deney yaptı.
Fotonun ışıktan hızlı gitmediğini kanıtlamak amaçlı yola çıkan Du ve ekibi fotonun, yani ışık biriminin hızını ölçtü. Fotonun ışık hızından daha hızlı olmadığını ve 10 sene önce bunu iddia eden bilim adamlarının ise göz yanılmasına kandıklarını belirtti.
Du, ayrıca bu bulguların bilim insanlarının kuantum fiziği hakkında bildiklerini de etkileyebileceğini ifade etti. (Ed: Bulgulara ve bilimsel bir ispata rağmen bizim hala ümidimiz var. Belki de ışık hızını geçmeye gerek kalmadan zamanda yolculuk yapılır bir gün.)

0 yorum :

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.

-