-

Flört grubu kimdir üyeleri ve müzikleri - sevmez olaydım- Cemiyette Pişiyoruz

23 Şubat 2012 Perşembe yazildi.
Sponsorlu Bağlantılar

"Cemiyette Pişiyoruz" adlı albümlerinin hemen ardından, grubun solisti Ozan Kotra'nın aniden askere alınışı ile çalışmalarına ara vermek zorunda kalmış,albüm promosyonu ve konserler ertelenmişti. 

Askerlik dönüsü BKM organizasyonu ile çalışmalarına tekrar baslayan grup ilk olarak geçtigimiz ay Ankara'da dinleyicilerinin karşısına çıktı. 

Türkçe Sözlü Pop-Rock tarzında müzik yapan grup üyeleri etkilendikleri tasavvuf felsefesinide bestelerinde tema olarak kullanıyorlar. Tüm parcaları kendilerine ait olan grup, Yunus Emre'nin bir şiirini de bestelemiş. 




Türk Dili'nin en dogru sekilde kullanılması gerektigine inanan Flört, sarkıları aracılığıyla dinleyicileriyle flört ettiklerine inanıyorlar. 

Üç sesli vokal anlayışlarıyla dikkat çeken grup elemanları, albümlerinin stüdyo kayitlarini kendileri yapıyor. 

2005 yili baharında yeni albümleriyle hayranlarının karşısına çıkmaya hazırlanan grup, yogun bir tempo da çalışmalarına devam 
ediyor. 

Ozan Kotra: Vokal, gitar 
Çağatay Kehribar: Vokal, gitar 
Uğur İşgüder: Vokal, Bas 
Orkun Bagatur: Davul



Kim Bunlar, 1998 ve 2000 yılları arasında faaliyet gösteren bir Türk müzik grubudur. 1991 yılında kurulan Bekarlar adlı grubun devamıdır. Kim Bunlar, Türk müzik endüstrisinde halen faal olan Flört grubunun da öncülüdür. Grubun kuruluşundan bugüne hiç ayrılmadan kalan tek isim, kurucu üyelerden Ozan Kotra'dır.
Kim Bunlar'ın o dönemki kadrosu bas gitarda Fethi Ozan Kotra, elektrik gitarda Gökhan Barış Bölükbaşı, klavyede Ata Akdağ ve davulda Hakan Çağlar (lakabı Timsah) idi. Müzik endüstrisinde türkü yorumlanan albümlerin popüler olduğu bir devirde Prestij Müzik ile anlaşan grup elemanları (o dönemki adlarıyla Bekarlar grubu), yaptıkları anlaşma gereği ilk albümde sadece türkülere yer vermişlerdir. Yer yer punk, rock ve funk öğeleriyle harmanlanan 1998 tarihli Atabarı/Dağlar Kızı Reyhan albümü, türkülerin özünün bozulduğuna inanan muhafazakâr kesimlerce şiddetle eleştirilmiştir. Prestij Müzik'in Kral TV üzerindeki etkisi sayesinde kısa sürede tanınan grup, "Atabarı" adlı şarkıya çekilen kliple büyük ilgi toplamış ve Kral TV Video Müzik Ödülleri'nde En İyi Grup kategorisinde aday gösterilmiştir.



Bekarlar Dönemi (1991–1998) 

İstanbul'un Pendik ilçesinde oturan Ozan Kotra, Ata Akdağ, Gökhan Barış Bölükbaşı ve Armağan 'Armi' Atar'dan oluşan Bekarlar grubu, kuruldukları yıldan itibaren beste ve sahne çalışmaları yapmaya başlamıştır. Davulcu Armağan Atar'ın bir trafik kazasında ölümü üzerine Vedat Malgara ile yollarına devam eden grup 1992 yılında Taksim Bilsak sahnesinde ve Beyoğlu Gitanes barda sahne almıştır. Bekarlar grubunun o dönemki repertuarı rock'n roll klasikleri ile kendi bestelerinin bir karışımıdır. Grup üyeleri, sonraki yıllarda Flört grubunun ilk albümünde yer alan Beyoğlu adlı şarkıda adı geçen şair Küçük İskender ile de Gitanes barda tanışmışlardır. Grup bir yandan Kadıköy Atlantis stüdyosunda demo kayıt çalışmalarına başlamış, ancak uzun bir süre boyunca albümlerini yayınlayacak bir plak şirketi bulamamıştır. Atlantis stüdyosunda yapılan demo kayıtlar sırasında tanıştıkları davulcu Sahir Ünal ise Kim Bunlar'ın ilk albümünde gruba destek verenler arasındadır. Bu dönemde MFÖ grubundan Fuat Güner'in FT adlı stüdyosuna yıllarca gidip gelen grup üyeleri, bu usta müzisyenden vokal, prozodi ve besteleme konusunda dersler almışlardır.

Kim Bunlar Dönemi (1998–2000) 

Bekarlar olarak müzik endüstrisinde çalmadık kapı bırakmayan grup üyeleri, kendilerine albüm yapma olanağı veren tek firma olan Prestij Müzik ile anlaşmıştır. "The Beatles imajı" ile hafızalara kazınan Kim Bunlar'ın ismi de firmanın tanınmış prodüktörü Hilmi Topaloğlu tarafından konmuştur. Albüme ismini veren Atabarı adlı şarkıya çekilen klip Kral TV Top 10 listesinde 1 numaraya kadar yükselmiştir; klibin yönetmeniKemal Başbuğ'dur. Stüdyo ve klip süreci görece hızlı ilerlemiştir; bunun nedeni türküleri yorumlayan Destan grubunun da o sırada stüdyoda olmasıdır. Atabarı türküsü her iki grubun albümünde de yer almıştır. Kim Bunlar Atabarı ile çıkış yapınca Destan da Cilveloy adlı türküyü kliplendirmiştir. İngiliz gruplarını andıran imajı, düzenleme ve sound tercihlerindeki Batılı tavır ve kliplerinde Hammond organ kullanılması gibi detaylar, Kim Bunlar'ı, türkü yorumlayan diğer gruplardan ayıran bazı özelliklerdir.
Atabarı/Dağlar Kızı Reyhan albümü ile yüksek bir popülarite ve satış yakalayan Kim Bunlar, popüler kültürü izleyen belirli bir kesimin ilgisine rağmen, albümü takip eden süreçte sadık bir hayran kitlesine sahip olamamıştır. Grubun 1999 yazında çıktığı uzun yaz turnesi de bu gidişatı değiştirememiştir.[2] Albümde kendi bestelerinin olmayışının bu gerilemede payı olduğu düşünülebilir. Bir şarkı hariç (Arabamın Atları türküsü) tamamı kendi bestelerinden oluşan ikinci albümleri Ve Kim Bunlar 1999'da piyasaya sürülmüş, ancak içinde barındırdığı punk ve rock öğeleri yüzünden firma tarafından yeterince desteklenmemiştir. Bu albümün müzik direktörü Yıldıray Gürgen'dir. Albümlerinde dışarıdan bir aranjör ya da prodüktör ile çalışmayan grup üyeleri için Yıldıray Gürgen yeni ve farklı bir deneyim olmuştur. İlk baskısı 15 bin adet yapılan albümün sonraki baskıları yapılmamış ve grup ile firmanın arası iyice açılmıştır. Hilmi Topaloğlu'nun "Son bir albüm daha yapalım, bu kez yine türkülerden oluşsun." önerisini geri çeviren Kim Bunlar üyeleri, isim hakkını da Prestij Müzik'te bırakarak firmayla aralarındaki bağı tamamen koparmıştır. Ve Kim Bunlar albümü, grubun daha alternatif bir müzik dinleyicisine ulaşmasını sağlamış; Kim Bunlar kitlesel konserler veremese de 2000 yılında Kemancı barda düzenli sahne performansı yapmıştır.
Atabarı/Dağlar Kızı Reyhan albümünün kayıtları Kadıköy Mixdown stüdyosunda gerçekleştirilmiş ve kayıtlarda gruba davulda Sahir Ünal eşlik etmiştir. Sahir Ünal 2008 yılında lenfoma sonucu hayata veda etmiştir. Bu albümün ses mühendisleri Uluğ Aydeniz ve Tolga Tüzün'dür.
Ve Kim Bunlar isimli albüm ise Erekli Tunç stüdyosunda kaydedilmiştir. Bu albümün ses mühendisi Tolga Görsev'dir. "Ve Kim Bunlar..." grubun analog banda kaydedilen ilk albümüdür.
Kim Bunlar grubu 1998-2000 arası dönemde, albümlerinde yer alan Atabarı, Dağlar Kızı Reyhan, Topaç Enişte, Arabamın Atları ve Efkârlar Yalan Bugün adlı şarkıları kliplendirmiştir.

Flört Dönemi (2001–2011) 

Kim Bunlar dönemi bittikten sonra gitarist Gökhan Barış Bölükbaşı müzikal kariyerine değişik bir alanda devam etme kararı almış ve gruptan ayrılmıştır. Diğer grup üyeleri ise yıpratıcı geçen iki albümlük sürecin sonunda daha özgürce çalışabilecekleri bir plak firması bulmaya karar vermişlerdir. Gitarist Çağatay Kehribar kadroya dahil olmuştur. Bu dönemde Ağdaş Müzik'le anlaşan grup isimlerini de Flört olarak değiştirmiş ve grupla aynı adı taşıyan bir albüm kaydetmiştir. İlk albümdeki gibi yine Kadıköy Mixdown stüdyosunda yapılan albüm kayıtlarına kemanda İlker Görgülü ve Alper Bakıner, akustik gitarda ise Barış Bölükbaşı eşlik etmiştir. Flört albümünün ses mühendisi Uluğ Aydeniz'dir.
Flört albümü sonrası Ata Akdağ ve Hakan Çağlar (Timsah) gruptan ayrılmıştır. 2003 senesinde grup Dirlik Müzik etiketiyle Cemiyette Pişiyoruz isimli albümünü yayımlamıştır. Bu dönemde bas gitarda Uğur İşgüder ve davulda Orkun Bagatur grubun yeni elemanları olarak belirmektedir. Grup elemanlarının Bekarlar döneminden beri yakın arkadaşı olan Okay Barış ise klavyeli çalgılarda albüme destek vermiştir. Bu albümün ses mühendisleri Çağatay Kehribar ve Kamil Yerge'dir.
2010 yılında Seyhan Müzik'ten yayınlanan Demli isimli albümleriyle dönüş yapan Flört'ün kadrosu, bu albümde Ozan Kotra, Çağatay Kehribar ve Hakan Çağlar'dan oluşmaktadır. Tüm aşamaları analog ekipmanlar kullanılarak gerçekleştirilen albümün kayıtları Bay Papağan Prodüksiyon Sarı Ev Stüdyoları'nda gerçekleştirilmiştir. Albümün ses mühendisi Çağatay Kehribar'dır.
Flört grubu 2001-2010 döneminde, albümlerinde yer alan Yalnızlık Mevsimi, Denize Doğru, Yola Devam, Cemiyette Pişiyoruz, Sevmez Olaydım,Eski Dostum ve Aşka Dair adlı şarkılarını kliplendirmiştir.

0 yorum :

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.

-