-

Arşimed vidası nedir açıklaması geniş bilgi

28 Aralık 2011 Çarşamba yazildi.
Sponsorlu Bağlantılar

Arşimed, Sicilya nın yerlilerindendi. Babası Phidias adında bir astronomdu. Arşimed in yaşamı hakkında bazı eski tarihçilerin yazdıklarından faydalanılarak bilgi edinilebilmiştir. Bazı yazarlara göre Arşimed Mısır ı ziyaret etmiş ve orada Arşimed in vidası olarak bilinen bir alet yapmıştır. Arşimed in bulduğu alet bugün de dünyanın bir çok yerinde kullanılan bir çeşit pompadır.

Arşimed, İskenderiye de Euclid in öğrencileriyle çalışmıştır. Arşimed, Mısır da gelişen matematiğe ayak uydurmuş ve Mısır dan ayrıldığı zamanlarda da Mısır la bu alanda diyaloğunu koparmamıştır. O dönemde Mısır da yaşayan Conon a büyük saygı duymuş ve yakın arkadaş olmuşlardır. Arşimed Mısır a ürettiği bazı teorileri gönderiyordu. Mısır daki matematikçi arkadaşları da bu teorileri inceliyorlardı.

Arşimed in çalışmaları hakkında Plutark ve Livy nin yazılarından da bazı bilgiler edinilebilmiştir. Plutark bir yazısında Arşimed in,Sicilya daki Syracuse bölgesinin, ki Arşimed burada doğmuştur, Kralı 2. Hieron ile yakın ilişkiler içinde olduğunu söylemiştir. Bunun yanında Arşimed in, Kral ın ailesiyle de yakın ilişkiler içinde olduğu ve bir buluşu olan Sandreckoner i Kral ın oğlu Gelon a ithaf ettiği de söylenir.

Arşimed, yaşadığı dönemde büyük ün yapmış bir bilim adamıydı. Aynı zamanda dönemin matematikçileri ve devlet adamları tarafından çok seviliyordu. Bu durumun en önemli nedeni Arşimed i bir çok alet keşfetmesi ve bu aletlerin bazılarının savaş aleti olarak kullanılmasıydı. Özellikle Marcellus yönetimindeki Roma ordusunun Syracuse a saldırısı sırasında Arşimed in ürettiği silahların Syracuse un korunmasında büyük pay sahibi olduğu söylenmektedir.

Arşimed in savaş silahları geliştirmeye çok hevesli olmadığı fakat bu konuda Kral Hieron un ricalarını kıramadığı düşünülür. Arşimed in o dönemde yaptığı buluşlar ve ürettiği makine ve aletler çok muazzam başarılardı. Teorik matematiğin geliştiği bir dönemde teorik matematiğin yanında mekanik aletler üretmek Arşimed in gereken üne kavuşmasını sağlamıştır. Arşimed in o dönemdeki en ünlü buluşlarından biri de karmaşık makara dır. Bu makara sayesinde çok ağır cisimler çok az güç harcanarak kaldırılabiliyordu. Bu buluşa özellikle Kral Hieron un çok şaşırdığı ve beğendiği söylenmektedir.

Arşimed, mekanik buluşları sayesinde bilinen ününe kavuşmuştur. Bu mekanik buluşları yaparken geometri bilgisinden çok yararlandığı bilinmektedir. Bu konuda Plutark bir yazısında şunları demiştir:

Arşimed i çok seven hizmetkarlar bir gün Arşimed i yıkamayı teklif etmişler, Arşimed de bu teklifi kabul etmiş. Arşimed i değişik tür sabunlar, yağlar ve kokularla yıkamışlardır. Arşiemed, vücuduna her yağ dökülmesi sırasında yağlarla vücuduna ve yere değişik geometrik cisimler çizmiştir. Arşimed o anda geometriyle uğraşmanın verdiği zevkle transa geçmiştir.

Aerşimed in çalışmaları ve ürettikleri gerçekten sıradışıdır. Arşimed, bir çok tarihçiye göre tüm zamanların en büyük matematikçilerinden biridir. Arşimed, alan ve hacim hesabı yapmak için bir integrasyon metodu geliştirmiştir.

Arşimed ayrıca sayısının değerini çok yaklaşık biçimde bulmuştur ve karekök bulma konusunda çalışmıştır. Karekök konusunda da o döneme kadar ulaşılan en iyi sonuçlara ulaşmış ve çok yaklaşıklıkla karekök hesabı yapmayı başarmıştır. Arşimed, çok büyük sayıları ifade etmek için bir sistem de geliştirmiştir.

Arşimed, mekanik alanında da belli başlı teorilerin sahibidir. Düz geometrik şekillerin ve katıların ağırlık merkezleri ile ilglenmiş ve bu konuda teoriler üretmiştir. Arşimed in en ünlü teorisi hiç kuşku yok ki, sıvıya batırılan bir cismin ağırlığını veren ve Arşimed Prensibi olarak bilinen teorisidir.

Arşimed in günümüze kadar kalan eserleri şunlardır: Denge Üzerine (2 kitap), İkinci derece paraboller, Küre ve Silindir Üzerine (2 kitap), Spiraller Üzerine, Konoidler Üzerine, Küremsi Cisimler Üzerine, Yüzen Cisimler Üzerine, Direnin Ölçülmesi, Sandreckoner. 1906 yılında Kopenhag Üniversitei filoloji bölümü profesoru J.H Heiberg bir 10. yüzyıl yazmasını buldu. Bu yazıtta Arşimed in çalışmaları anlatılmaktaydı.

Arşimed in, Denge Üzerine adlı eserinde, mekaniğin belli başlı prensipleri, geometri metodları ile açıklanmaktadır. Arşimed düz cisimlerin ağırlık merkezlerini de içeren çalışmalarını bu kitapta ele almıştır.

Küre ve Silindir Üzerine adlı eserinde, bir kürenin bir parçasının alanı, bir dairenin alanı, silindirin alanı ve bu cisimlerin alanlarının karşılaştırılması ile ilgili bilgiler vermiştir.

Spiraller Üzerine adlı eserde Arşimed, spirali tanımlamış, spiralin yarıçap vektörünün uzunlukları ile açılarını incelemiş, vektörün tanjantını hesaplamıştır.

Arşimed in Yüzen Cismler Üzerine adlı eserinde, hidrostatiğin temel prensipleri verilmiştir. Bu eserinde ünlü teoremi Arşimed Prensibi de yer almaktadır.

Sandreckoner de, Arşimed in sayı sistemleri üzerine yazdığı ve büyük sayıları ifade etmek için oluşturduğu sistemi içeren önemli bir çalışmasıdır.

Arşimed in kaybolmuş eserlerini de olduğunu gösteren önemli kanıtlar vardır. Arşimed m.ö 212 yılında Roma lıların Syracuse kuşatması sırasında yakalanmış ve öldürülmüştür.


bir göl veya dereden su çekmek ve yukarıya ulaştırmak için arşimed'in tasarladığı bir sistemdir. 
tam olarak şöyle birşeydir :





0 yorum :

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.

-