-

iklim ile hava durumu arasındaki fark nedir?

22 Kasım 2011 Salı yazildi.
Sponsorlu Bağlantılar

Hava durumu:Belirli bir yerde ve kısa bir süre içinde etkin olan atmosfer koşullarıdır. Ele aldığımız yeryüzü parçasının o zaman dilimi içerisinde maruz kaldığı atmosfer şartları altında ortaya çıkan meteorolojik durumu ifade eder.Etkili olan meteorolojik şartlar zamana göre oldukça farklılaşabilir.
İklim:Geniş bölgelerde ve çok uzun zaman için aynı kalan ortalama hava şartlarıdır.Çok uzun zaman dilimleri içerisinde meydana gelen ve o çevre ile sürekli bir karşılıklı etkileşimde bulunan bir ifadeden bahsedilir.Bir bölgenin hava olayları bakımından karakterini ifade eder. Ancak bu genel karakterleri belirtirken önemli günlük hava tiplerini de göz ardı etmemek gerekir.Günlük yada kısa süreli yaşanan meteorolojik şartların zamanla iklim üzerinde etkileri ortaya çıkar.
Hava durumu ve iklim arasındaki farkı belirtmek bakımından orta enlemler veya ılıman kuşak daha belirgin bir örnek teşkil eder. Bu kuşakta ortalamalar, iklimin ne fazla sıcak ne de soğuk olduğu hissini uyandırır. Bu nedenle orta enlemlere ılıman kuşak adı verilmiştir. Ancak buralarda günlük hava şartları o kadar zıt ve değişkendir ki çok kısa bir süre içinde kurak ve sıcak günleri çok soğuk ve yağışlı günlerin takip ettiği, sonra yine havanın açıp ısındığı görülür. Bu 3-5 günlük karşıt hava durumları özellikle bahar aylarında ülkemizde de görülür. Bu kuşağın iklimini tarif ederken uzun yıllara ait ortalama şartların ılıman olduğunu söylemek yeterli değildir. Zıt ve değişken hava tiplerinin de bu iklimin karakteri olduğunu eklemek gerekir.

0 yorum :

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.

-