-

Şam'da intihar saldırısı - Beşşar Esed öldü iddiası

18 Temmuz 2012 Çarşamba yazildi.
Sponsorlu Bağlantılar

Suriye'nin başkenti Şam'da Ulusal Güvenlik binasını hedef alan intihar saldırısı düzenlendi.

Suriye devlet televizyonu, Şam'da düzenlenen intihar saldırısında Suriye Savunma Bakanı ve İçişleri Bakanı'nın öldüğünü bildirdi. Ancak, devlet televizyonu tarafından daha sonra yapılan açıklamada, İçişleri Bakanı'nın ölmediğini durumunun iyi olduğu açıklandı. Hükümetten bazı önde gelen isimlerin de ağır yaralı olduğu ifade edildi.

Suriye devlet televizyonu, intihar saldırısının bakanlar ve ilgili birimlerin toplantısı sırasında olduğunu, Savunma Bakanı Davut Racha ve İçişleri Bakanının öldüğünü ve çok sayıda kişinin yaralandığını, bazılarının durumunun kritik olduğunu duyurdu. Saldırıda Suriye istihbarat şefinin de yaralandığı ve ameliyata alındığı kaydedildi.

El Cezire ise muhalif kaynaklara dayandırdığı haberinde askeri istihbarat başkanı ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın ablası Büşra'nın kocası Savunma Bakan Yardımcısı Asıf Şevket'in de yaşamını yitirdiğini duyurdu. Son olarak Esad'ın kardeşine bağlı birliğin yakınından da patlama sesleri duyuldu.

ESAD DA ÖLDÜ İDDİASI

Suriye'yi sarsan intihar saldırısının ardından ortaya atılan iddia tüm dengeleri değiştirecek.

Suriye'nin başkenti Şam'da içişleri ve savunma bakanıyla birlikte Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın eniştesinin öldüğü saldırıyla ilgili en şok edici iddialar internet dünyasını sarsmaya devam ediyor.

Twitter ve Facebook başta olmak üzere bir çok sosyal paylaşım ve haber sitesinde özellikle Arap dünyası ve Suriye muhalefeti kaynaklı iddialarda Devlet Başkanı Beşar Esad'ın da saldırı düzenlenirken binada olduğu iddia ediliyor.

Esad'ın ölmüş olduğu yönünde şimdiye kadar haber ajanslarından herhangi bir bilgi sızmadı. Ancak, Esad'ın ölmüş veya yaralanmış olabileceği ile ilgili iddiaları ileri süren siteler ve kişiler, kanıt olarak saldırıyı düzenleyen kişinin Esad'ın koruması olması ve saldırıdan sonra başta Esad olmak üzere Şam yönetiminden herhangi bir açıklamanın gelmemesini gösteriyor.

 SALDIRIYI 2 ÖRGÜT ÜSTLENDİ

Bu arada, saldırıyı üstlenen örgütler konusunda da farklı bilgiler geliyor.

Saldırıyı Özgür Suriye Ordusu ve Esad karşıtı Liva el İslam isimli grup üstlendi.

Özgür Suriye Ordusu'nun Hatay'da bulunan lideri Riyad el Esad, Şam'daki saldırıyı kendi güçlerinin gerçekleştirdiğini doğruladı. Bununla birlikte Esad patlamanın bir intihar saldırısı olduğunu redderek, isyancıların bakanların toplandığı odaya bir bomba yerleştirdiğini öne sürdü.

Liva el İslam ise Facebook sayfasından yaptığı açıklamada, saldırıyı gerçekleştirenin kendileri olduğunu ifade etti.Saldırının, Esad'ın yakın çevresini koruyan askerlerden biri tarafından gerçekleştirildiği iddia ediliyor.

TÜRKİYE'YE SUÇLAMA

Suriye Enformasyon Bakanı Umran ez-Zuabi Şam'da meydana gelen intihar saldırısının dış istihbarat örgütlerinin işi olduğunu iddia etti.

Umran ez-Zuabi patlamalarla ilgili olarak "Katar, Suudi Arabistan, Türkiye ve İsrail istihbaratının düzenlediği bu saldırı cevapsız kalmayacaktır" şeklinde konuştu.

Suriye devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, 4 milyon askeri bir araya getirecek güce sahip olduklarını ifade eden Zuabi, Şam'daki 4. Tümen karargahında herhangi bir patlamanın söz konusu olmadığını belirtti.

ESAD YENİ SAVUNMA BAKANI ATADI

Devlet televizyonu, Esad’ın Fehd Casim El Feric’in yeni savunma bakanı olarak atandığını duyurdu.

'15 KİŞİ ÖLDÜ' İDDİASI

Suudi sermayeli El Arabiya televizyonu ise, saldırıda 15 kişinin öldüğünü ileri sürdü. İntihar saldırısı düzenlenen binanın Şam'ın merkezindeki Revda mahallesinde bulunduğu, Ulusal Güvenlik Bürosu Başkanı Hişam İhtiyar'dan haber alınamadığı belirtildi.

SURİYE'DEN İLK AÇIKLAMA

Patlamanın ardından Suriye'den yapılan ilk açıklamada saldırının sorumlularının cezalandırılacağı belirtilerek, "ulusal güvenliğe zarar veren ellerin kesileceği" belirtildi.

Suriye ordusunun televizyondan yayınlanan açıklamasında, "Silahlı kuvvetler, katil çetelerin ve suçluların kökünü kazımaya ve bu kişileri her gittikleri yerde takip etmeye kararlıdır. Bazı komutanları hedef alarak Suriye'nin kolunu bükebileceğini düşünenler, hayal dünyasında yaşamaktadır" denildi.

Aktivistler ise saldırının ardından ordunun Başkanlık Sarayı'nın etrafını tanklarla çevirdiğini öne sürdü.

ŞAM'DA YOĞUN ÇATIŞMALAR

Diğer taraftan Suriya haber ajansı SANA, hükümet birlikleri ile muhalif arasındaki çatışmaların Midan bölgesinde yoğunlaştığını ve muhaliflerin büyük kayıplar verdiğini duyurdu. İngiltere merkezli İnsan Hakları Gözlemevi de helikopterlerin Kabun ve Barzeh'te operasyon düzenlediğini duyurdu. Gözlemevi ayrıca dünden bu yana süren çatışmalarda Suriye ordusuna bağlı 60 askerin öldürüldüğünü da ileri sürdü.

MUHALİFLERDEN OPERASYON

Dün Özgür Suriye Ordusu'ndan Albay Kasım Saadettin, çok sayıda muhalif askerein Şam'a ulaştığını belirtti. Saadettin, 'Şam Volkanı' ve 'Suriye Depremi' adında iki perasyon başlattıklarını, Şam'ın kendileri için en önemli hedef olduğunuve geri çekilmeyeceklerini söyledi.

 Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in geçen yıl savunma bakanlığına atadığı, 65 yaşındaki eski general Davud Racha, Suriye hükümetinin en üst düzey Hristiyan yetkilisiydi.

Suriye'nin başkenti Şam'da 1947 yılında doğan Racha, 1967 yılında mezun olduğu askeri akademide ağır silahlar uzmanıydı. Racha, 1998 yılında korgenerallik rütbesi aldı, 2004'te Genelkurmay Başkan Yardımcılığı'na atanırken, 2005'de orgeneral rütbesine yükseldi.

Ali Habib Mahmud'un 2009 yılında savunma bakanlığına getirilmesinden sonra Genelkurmay Başkanı olarak görev yapan Racha, 8 Ağustos 2011'de Mahmud'un yerine Genelkurmay Başkanlığı'na atandı.

0 yorum :

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.

-