-

Bir maymun neden insan gibi konuşamaz?

21 Nisan 2012 Cumartesi yazildi.
Sponsorlu Bağlantılar

Bebekler, konuşma tam olarak gelişmeden önce, isteklerini dışa vurmak için göz teması, çığlıklar ve vücut dilinin diğer öğeleri gibi her türden işareti kullanırlar. Aynı şekilde, ilk hominidlerin de konuşmadan önce birbirleri arasında işaretleşmek için başka araçları kullanmış olmaları gerektiği açıktır. Bu tür bir iletişim diğer hayvanlarda ve özellikle üst primatlarda da mevcuttur, ama konuşma yalnızca insanlara özgüdür. Çocuğun, dilin altında yatan karmaşık kalıplar ve mantıkla birlikte konuşmaya hakim olmak için verdiği uzun mücadele bilincin edinilmesiyle eşanlamlıdır. Benzer bir yol ilk insanlar tarafından da kat edilmiş olmalıdır.

Girtlak(larinks),nefes borumuzun agiz bosluguna acilan kismina verilen addir.Insan girtlagi,maymunlar dahil tum diger hayvanlara gore daha asagidadir ve bu konum sayesinde girtlaktan cikan nefes farkli seslere donusur.Girtlak yapimizdaki bu farklilik konusurken bogulmayi onlemektedir.Ancak girtlagin sozkonusu alcak yerlesimi fiziksel bir avantaj degildir cunku bu konum yuzunden,yedigimiz lokmalarin nefes borusuna kacarak nefes almayi onlemesi veya ictiklerimizin akcigere kacma olasiligi vardir.Ancak insana ozgu tasarlanmis olan bu girtlak yapisinda,bogulmayi engellemek icin,birsey yiyip-ictigimiz anda girtlagin onunu kapatan bir 'kucuk dil' vardır.
Kucuk dil,iki yaninda ve onunde bulunan yumusak damak kaslari sayesinde inip kalkarak burun kanallarini kapar.birsey yenili-icilince yukari kalkarak burundan gelmelerini onler.Bu esnada epiglot da nefes borusunu kapayarak bu maddelerin yemek borusuna kaymasini saglar

İnsan bebeğinin gırtlağı, insansı maymunlar ve diğer memelilerdeki gibi, ses oluğu aşağıda olacak şekilde düzenlenmiştir. Bu yolla hayvanlarınkine benzer çığlıklar atabilir, ama henüz düzgün konuşamaz. Bunun avantajı, boğulmaksızın aynı anda hem çığlık atabilmesi hem de yemek yiyebilmesidir. Daha sonra ses oluğu evrim boyunca gerçekleşen bir süreci yansıtarak yukarı doğru hareket eder. İnsan konuşmasının, birçok geçişsel biçim olmaksızın bir çırpıda ortaya çıkmış olması düşünülemez. Konuşmanın gelişimi, tıpkı insan bebeğinin gelişiminde gördüğümüz gibi, hiç kuşkusuz hızlı gelişim dönemlerini de içeren milyonlarca yıllık bir süreye yayılmıştır.

0 yorum :

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.

-