Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi sistem değişikliğine gitti. Ve Açıköğretim kredili sistem geldi.
Peki AÖF kredili sistemde sınıf geçme nedir, nasıl olur? Kısaca açıklayalım.
Açıköğretimde eski sistemde kredi yoktu. Yani lise sistemi ile lisans, önlisans diploması veriyordu. Oysa gerçek üniversitelerde böyle bir sistem yoktur. Zaten liseyi üniversiteden ayıran fark da buydu. AÖF okuyanlar lise bitirdikten sonra, lise sistemine devam ediyordu. 3 ders kaldı mı, sınıf tekrarı yapılıyordu. Oysa normal üniversitelerde sistem böyle işlemez.
Peki kredi sistemi nasıl işliyor?
Normal üniversitelerde her dersin bir kredisi vardır. Kredi, o dersin önemini gösterir. Örnek vermek gerekirse Türk Dili 2, Tarih 2 veya İngilizce 2 kredidir, üretim yönetimi dersi 4, yöneylem 4, maliyet muhasebesi 4. Veya 3. Beden, müzik, resim gibi derslerin kredisi ise 0. Yani bu demektir ki, üretim yönetimi dersi Tarih dersine göre 2 kat daha önemlidir. Beden eğitimi dersinin ise hiç önemi yoktur.
4 yıllık eğitim hayatınız boyunca belli bir ders sayınız vardır. Diyelim ki 55 dersiniz olsun. Ve yine diyelim ki bu 55 dersin kredilerinin toplamı 160 olsun. Bu 55 dersin tamamını geçtikten sonra, mezun olursunuz. Ve bir dönemde de en fazla 27 kredilik ders alabilirsiniz.
Kolay anlatım olsun diye, her dersin kredisini 3 kabul edelim.
Ve diyelim ki 1. sınıftan toplam 4 dersiniz kaldı. Eğer açıköğretimde olsa, 4 dersiniz kaldı mı sınıf tekrarı yaparsınız ama normal üniversitede 2. sınıfa geçersiniz. Tek bir şartla; 2. sınıftan tüm dersleri alamazsınız.
alttan kalan 4 dersiniz için 4×3 = 12 kredi geriye 15 krediniz kaldı demektir. 15 kredi ile de 5 ders alabilirsiniz ancak. Geriye kalan 2. sınıf derslerini alamazsınız, o dersler de bir üst sınıfa atar.
Kredi = borç. Kredili sistem demek borçlu sistem demektir özetle. Sınıf geçersiniz ama borçlu geçersiniz. Böylelikle sınıf tekrarı olmaz ama okulu uzatmış olursunuz. AÖF kredili sistemde sınıf geçme bu şekilde olur.
Peki AÖF kredili sistemde ortalama hesaplama veya not hesaplama nasıl yapılır?
İşte burada da bir değişiklik göze çarpacak.
Eski aöf sisteminde her ders aynı değerde olduğu için her dersten alınan notların aritmetik ortalaması, ortalama diploma notunuzu verirdi.
Oysa normal üniversitede her dersin değeri aynı olmadığı için ortalamaya da aynı değer düşmez.
Yani üretim yönetiminden 60 ortalama ile geçmiş birisi ile Tarih dersinden 60 ortalama ile geçmiş birisi aynı başarı değerlendirmesine tabii tutulamaz.
Örneklersek; üretimden 60 alan bir kişinin ortalaması 60×0,04= 2,4 olarak yansıyacakken, Tarih’ten 100 ortalama ile geçmiş birisinin diploma ortalamasına 100×0,02 = 2 olarak ortalama yansıyacak.
Yani normal üniversitedeki kredili sistemde üretim dersinden 60 almak, tarih dersinden 100 almaktan daha önemlidir.
İşte olayın tüm özeti bu. İşte bu sistem açıköğretime de geliyor. AÖF de lise sisteminden, üniversite sistemine geçmiş oluyor.
Avantajları var dezavantajları var. Kişiye göre değişir. AÖF kredili sistem hangi bölümlere uygulanacak, işletme, iktisat, maliye, kamu yönetimi, türk dili ve edebiyatı, sosyoloji, felsefe, okul öncesi öğretmenliği, 2 yıllıklar… hepsine de uygulabilir ama istisnalar olur mu fikrim yok. Ancak bu size korku getirmesin, yenilik demek kötü olacağı anlamına gelmez. Şahsi kanaatim, daha iyi oldu.
Fakat duyumuma göre artık 2 dönem olacakmış. Güz ve Bahar diye. Bütler kalkacakmış. Bunlar açıkçası dezavantaj olarak nitelendirilebilir. Daha çok sınav daha çok ders olacak. Her neyse, umarım yararlı olmuştur anlatımım.
0 yorum :
Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.