-

Vuvuzela nedir nasıl yapılır,afrikanın geleneksel çalgısı

13 Haziran 2010 Pazar yazildi.
Sponsorlu Bağlantılar

Güney Afrika’ da düzenlenen Konfederasyon Kupası’ ıyla tanıştığı Vuvuzela, 2010 Afrika Uluslar Kupası’ nın ardından 2010 Güney Afrika Dünya Kupası’ nda da yerini alacak.

Afrika’da yerel bir çalgı olan Vuvuzela, antilop veya gergedan boynuzu ya da fil dişinden yapılıyor. 1990’lı yıllarda popüler olmaya başlayan bu ince borunun, 2001 yılında Afrikalı bir şirket tarafından plastik olarak üretimine başlanması, Afrika’da herkesin birer Vuvuzela sahibi olmasını sağladı. Türk Lirası’nı baz alırsak, 9-10 TL’ye satın alınabilen Vuvuzela, bu sene Afrikalılar’ ın dışındaki tüm futbolcuları adeta çıldırtacağa benziyor.

Güney Afrikalılar’ ın anlattıklarına göre ‘Kudu’ denen bir Antilop çeşidinin boynuzundan yapılan Vuvuzela, yüzyıllardır Afrika kabilelerinin birbiriyle haberleşmesinde kullanılıyormuş.

15 ile 60 cm arası uzunluğunda, aşağı-yukarı 120 gram ağırlığında olan Vuvuzela’nın sesi, yaklaşık 120 desibele kadar ulaşabiliyor. Adını Zulu dilinde ‘Gürültü’ anlamına gelen ‘Vuvu’ kelimesinden alması da her şeyi anlatıyor bir bakıma.

Çok sayıda basın mensubu ve sporcunun karşı çıktığı Vuvuzela, Afrikalılar’ın tüm karakteristik özelliklerini bu turnuvada yaşatmak istemelerinden dolayı FIFA tarafından kabul gördü. FIFA Başkanı Sepp Blatter’ın tüm şikayetlere rağmen söylediği, “Afrika’daki Dünya Kupasını Avrupalılaştırmaya çalışmamalıyız. Yerel bir çalgıyı nasıl yasaklayabiliriz ki?” sözü ile de Vuvuzela’nın 2010 Dünya Kupası’nda yerini alacağı sinyali verilmişti.

Afrikalılar’ın futbol maçlarında ellerinden düşürmedikleri Vuvuzela’nın, 2010 Dünya Kupası için kabul görmesinin ardından, binlerce Afrikalı yanlarına bu müzik aletini de alarak sokaklarda kutlama yapmışlardı. Ne diyelim, her yönüyle ilginç bir kupa bizleri bekliyor. Tek temennimiz, Vuvuzela’nın oynanacak olan futbolun önüne geçmemesi…

30 gün sürecek dünyanın en büyük futbol ziyafeti için nefesler tutulmuşken ilk maç ile başlayan vuvuzela eziyeti ise sürüyor.

FIFA stadyumlarda yapılan anonslara engel olarak görmediği için yasaklama gereği duymamış ancak futbolseverlerden gelen aşırı tepkiler ise çoğalarak artıyor.

Fil sesi çıkaran vuvuzeladan rahatsız olan sporseverler, yerel çalgının yasaklanmasını istiyorlar.



0 yorum :

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.

-