-

21 Aralık'ta kıyamet kopacak mı - Maya Senaryoları

9 Aralık 2012 Pazar yazildi.
Sponsorlu Bağlantılar


"Bu yıl 21 Aralık günü pek çok insan tarafından merakla beklenen bir tarih. Kimine göre kıyamet kopacak, kimine göre tüm insanlık aydınlanacak ve Altın Çağa gireceğiz, kimine göre ise hiçbirşey olmayacak. Siz hangi tarafı tutuyorsunuz bilmiyorum ama eğer ilk iki görüşten birine katılıyorsanız Maya takvimini mutlaka duymuşsunuzdur. Tüm bu iddialar Maya takvimin sonunun 21 Aralık 2012’de gelecek olmasına dayanıyor. Ancak sizi hayal kırıklığına uğratmak zorundayım, çünkü bu ifade yanlış.

 Herşeyden önce tek bir tane “Maya takvimi” yok. Takvim denince aklımıza çok basit bir kavram geliyor öyle değil mi? Üç birimden oluşan, gün, ay ve yıl sayılarını bildiren bir sistem. Herşey bunun etrafında dönüyor hayatımızda, ödemeler, kredi vadeleri, doğum günleri vs.. vs... Tamam kullandığımız takvim dışında bir Çin takvimi var, Hicri takvim var, Musevi takvimi var vesahire. Ancak onlarda kendi içlerinde basitler. Çinlilerin tek bir takvimi var ve o da gün, ay ve yıldan oluşuyor. Musevilerinki de öyle. Ancak Maya takvimini anlamak istiyorsanız tüm bu takvim algılarından farklı bir bakış açısı edinmelisiniz. Bilindiği kadarıyla Mayaların kullanmış oldukları 17 takvim sistemi vardır. Bunlardan yaygın kullanılanları arasında Haab, Tzolkin ve Uzun Sayım sıralanabilir. Maya anıtlarına veya kitabelerinde bir tarihi belirtirken birden fazla takvim sisteminde o tarihin hangi güne denk geldiğini gösterdiklerini görebilirsiniz. Bu da bizim alışmış olduğumuz 3 birimli (gün, ay ve yıl) tarihlerden çok daha kompleks, 7 veya 8 birimli tarih bildirimleri ile karşılaşırsınız. Şimdi bu karışık sistemlere çok fazla girmeyeceğim. Daha fazla araştırmak istiyorsanız burayı  tıklayabiliriniz.

Şu meşhur 21 Aralık 2012 konusuna da uzun uzun girmeyi düşünmüyorum. Uzun Sayımın sonu olarak bildirilen bu tarih konusunda da çelişkiler mevcut. Maya şamanları arasında bile görüş ayrılıkları var. Kimi bu tarihi savunuyor, kimi kesin bilmiyoruz diyor, kimi ise hem öyle hem böyle diyor. Yani iş biraz arapsaçı. Ancak kesin olan bir şey var ki o da Uzun Sayım bittiğinde yeni bir Uzun Sayım başlayacak. Mayaların deyimiyle Dördüncü Güneş batacak ve bir süre karanlıktan sonra Beşinci Güneş doğacak. Bu konu kendi başına bir makale yazmaya yetecek kadar tartışma içeriyor."

0 yorum :

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.

-