-

ABD'nin Libya Büyükelçisi öldürüldü - Libya'da film isyanı

12 Eylül 2012 Çarşamba yazildi.
Sponsorlu Bağlantılar

ABD'nin Libya Büyükelçisi ve 3 elçilik görevlisi öldürüldü.
Reuters, olayın roket saldırısıyla gerçekleştiğini bildirirken, bazı kaynaklar büyükelçinin dün geceki saldırıların ardından dumandan zehirlenerek öldüğünü bildirdi.

Libya'nın Bingazi kentindeki ABD konsolosluğuna yönelik saldırı düzenlendi.

Reuters'ın haberine göre bir Libyalı yetkili saldırıda büyükelçi Chris Stevens ve 3 ABD'li yetkilinin öldüğü bildirdi.

El Cezire ise Libya güvenlik güçlerine dayanarak Stevens'ın, saldırganların çıkardığı yangın sırasında dumandan zehirlenerek hayatını kaybettiğini duyurdu.



Saldırı sırasında büyükelçinin arabasında mı yoksa konsolosluk binasında mu olduğu henüz netleştirilemedi.

Stevens, Libya ayaklanması başladığında ABD'nin Libya Ulusal Konseyi'ne gönderdiği temsilciydi.

FİLM İSYANI SÜRÜYOR

Hz. Muhammed'e hakaret içerdiği belirtilen film nedeniyle yaşanan şiddet eylemleri büyüyor.

Filme yönelik protestolar Mısır'ın başkenti Kahire'de de yapıldı. ABD'nin Kahire Büyükelçiliği önünde toplanan kalabalık ABD bayrağını da yaktı. Daha önce Kur'an yakma eylemiyle gündeme gelen ABD'li Rahip Terry Jones, filmin bugün gösterime gireceğini açıklamıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da, dün yaşanan saldırının ardından, “Bazıları yapılan bu ahlaksız saldırıyı internette yayımlanan tahrik edici videonun karşılığı olarak kabul ediyor... ABD, her türlü dini inanca leke sürmeye çalışan eylemden acı duyar” ifadesini kullanmıştı.

YAPIMCI ORTADAN KAYBOLDU

“Innocence of Muslims” (Müslümanların masumiyeti) isimli filminde İslama hakaret ettiği savunulan İsrailli film yapımcısı Sam Bacile, olayların ardından Kaliforniya'daki evini terk etti.

İslam’ı ‘kanser’ olarak tanımlayarak tepki çeken Bacile'nin nerede olduğu bilinmiyor.p>

"BU FİLM YASAKLANSIN"

Mısır’daki Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP), Amerika’da yaşayan Kıptiler tarafından çekilen ve Peygambere hakaret içeren filmin yapımcılarının yargılanması talebinde bulundu.

HAP’ın resmi sitesinde yayınlanan açıklamada, ”Bu film ahlaki ve dini değerlere uygun değil. Bu haliyle ifade özgürlüğüne vurulmuş büyük bir darbe ve aynı zamanda mukaddesata ve insan hakları evrensel beyannamelerine karşı işlenmiş açık bir ihlaldir” denildi.

Açıklamada, filmin ırkçılık suçu teşkil ettiği ve Müslümanlarla Hristiyanlar arasında fitne tohumu ekme amacına yönelik olduğu vurgulanarak, oluşturulmaya çalışılan çatışma ortamına karşın Müslümanı ve Kıptisi ile Mısır halkının her zaman tek vücut olarak hareket ettiği ifade edildi.

Açıklamada ayrıca Ezher ve Kıpti Kilisesi din adamları da bu gibi faaliyetlerin tekrarlanmasını önlenmek için adım atmaya çağrıldı.

Yaklaşık 3 bin Mısırlı dün Kahire’deki Amerikan Büyükelçiliği önünde filmin yayınlanmasına tepki olarak gösteri düzenlemişti.


0 yorum :

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.

-