-

Kilolu olmadığı halde Göbeği olanlar ne yapmalı?

14 Temmuz 2012 Cumartesi yazildi.
Sponsorlu Bağlantılar

“Ben şişman değilim ki yalnızca göbeğim var” diye boş yere kendinizi teselli etmeyin. Prof. Dr. Mocan’a göre siz artık karın obezisiniz ve kalp hastalığı, şeker, yüksek tansiyon ve hatta hatta iktidarsızlık size çok yakın… Göbekten kurtulmak için bugün harekete geçin!..
Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Bölüm Şefi Endokronoloji Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan göbek yapan beslenme yöntemleri ve bel bölgesindeki yağlanmadan kurtulma yollarına dair sorularımızı yanıtladı:

Zayıf İnsanlarda Neden Göbek Olur?

Neden insanlar çok kiloları olmadığı halde bir anda göbek sahibi olurlar? 
Bunun adı ‘karın obezitesidir’. Elinize bir mezura alın ve ölçün. Bel ölçüleri 102 santimin üzerindeki erkekler ile 88 santimin üzerindeki kadınlar karın obezidir. Hem beslenme yetersizliğinde hem de fazlalığında karın obezi olabilirsiniz. Karaciğeriniz her iki durumda da yağlanır. Dalak, bağırsak, pankreas yağlanmaz ama karaciğer yağlanır. Böylece göbek olur. Göbeğiniz varsa şeker hastalığına yakalanma riskiniz artar. Bununla birlikte hipertansiyon oluşur ve kalp hastalıkları riskiniz çoğalır. Artık kalp hastalığı için de adaysınızdır… Bununla birlikte karın şişliği olan erkekleri iktidarsızlık bekler.

Göbeği Olanlar Obez Mi?

Çok şişman olmayan ama göbeği olanlar obez midir? 
Evet, sadece karındaki obezite bile komplikasyonlara neden olabilir. Yani sadece göbeği olanlara da obez diyebiliriz. Çok fazla kilosu yok, bakıyorsunuz normal, ama karnı şiş. Bu hastalarda kolesterol miktarları, LDL kötü kolesterolü yüksektir, iyi kolesterolleri ise daha düşüktür. Ve Trigiliserit de yüksektir. Bunlarda gece uyku apneleri gelişebilir. Çünkü karın şişken yatay pozisyona geçildiğinde akciğerler solunum kapasitesini azaltır ve geceleri solunum durmaları oluşabilir.
Kadınlarda mı, erkeklerde mi göbek daha zararlı? 
Zarar olarak ikisi arasında fark yoktur ama erkeklerde karın obezitesi daha fazladır. Biz komplikasyonları daha fazla erkeklerde gözlüyoruz. İnsülin fazlalığı sonucu damarlarda da kasılma oluyor. Hipertansiyona da yol açıyor. Bunların sempatik aktivitasyonları, adrenalin hormonları fazladır. Heyecan ve korku ile artan hormonlar yüksektir. Bunun anlamı; sinirli ve çarpıntılı olurlar. Göbeği olan kişiler öfkelerini aniden dışa vurmaya daha yatkındırlar. En ufak bir şeye birden sinirlenebilirler. Ani reaksiyon verirler, ufak şeylerden hemen alınırlar. Hassas bünyeli insanlardır. Genel olarak şişman olanlarda bu tepkilere çok rastlamayız ancak göbek şişmanlığı bu psikolojiye yol açar. Bu kişiler çok çabuk hareket ederler, kof değillerdir. Tuza karşı çok hassas olurlar. Tuzlu yedikleri zaman ayakları, bilekleri şişer. Tansiyonları yükselir, hipertansiyona açık yaşarlar.

Göbeği Eritmek İçin Egzersiz Mi Diyet Mi Yapmalı?

Göbek eritmek için en doğrusu diyet yapmak yoksa egzersiz mi? 
Diyet yapmanız şart, yalnızca egzersizle geçici bir iyilik sağlarsınız. Ancak yalnızca diyet de yeterli olmayabilir. Karın eritmek için temel egzersiz vardır: Birincisi, üst karın için mekik gereklidir. İkincisi, alt karın için yatay pozisyonda bacak hareketleri yapılmalı. Üçüncüsü ise, bel ve yan taraflar için twist denilen sağa sola dönerek yapılan hareketlerdir.
Herkesin sorunu
Aynaya bakın, giderek büyüyen göbeğiniz artık vücut yapınız mı oldu? Ne kadar kilo verirseniz verin, göbeğiniz yerinde sabit mi duruyor? Kapanmakta zorlanan pantolonlarınız her geçen gün daha mı fazla rahatsız ediyor? Yalnız değilsiniz, çünkü göbek sorunu giderek büyüyor. Üstelik göbek yalnızca estetik bir problem değil; bozulan sağlığınızın, kalp hastalığının, iktidarsızlığın gerçek bir göstergesi. Kadın-erkek binlerce kişinin ortak sorunu olan göbekten kurtulma yollarını sizler için araştırdık. Prof. Dr. Ziya Mocan beslenme yöntemleriyle göbek eritme yöntemlerini, Prof. Dr. Onur Erol göbek estetiğini anlattı. Doç. Dr. Hürriyet Yılmaz yaza müthiş bir karınla girmenizi sağlayacak sporlar hakkında bilgi verdi. Hamilelik göbeğinden doğum sonrası kurtulmanın yollarını Dr. Murat Berkay gösterdi. Göbeğinizdeki yağlardan kurtulma formülleri bu yazı dizisinde…
Göbek 2 yılda ancak erir
Piknik bir tipseniz göbek yağlarınızı eritmeniz uzun ve külfetli olacaktır. Hızla kilo verebilirsiniz yüzünüz zayıflayabilir, vücudunuz incelebilir ama göbeğiniz kalır, çünkü en son kilo verilen yer göbektir. Ancak iki yıl düzenli beslenerek de göbekten kurtulabilirsiniz. Çünkü iki yıldan önce karındaki yağ hücreleriniz yok olmaz. Belki göbeğiniz yok oluyor gibi görünebilir ama kilo alır almaz önce göbeğiniz çıkar. Göbeğinizden kurtulmak için diyet yapıyorsanız bu bölgede yavaş yavaş oluşan yağlardan tamamen kurtulmak için iki yıla ihtiyacınız var.
Kadınlar için daha zor
Erkekler göbeklerini kadınlara göre daha kolay eritebilirler. Çünkü erkekler kültür fiziğe daha çok uyuyor. Erkeklerin kas gücü daha fazla olduğu için mekik ve karın hareketlerini etkin yapabiliyorlar. Türk kadınlarının leğen kemiği yani kalçaları, Avrupalı kadınlara ya da Türk erkeğine göre de çok daha geniştir. O yüzden Türk kadınları göbekli ve kalçalı olmaya daha yatkındır. Belli bir yaştan sonra göbek kişilerde doğal bir durum gibi algılanıyor ama bu yanlış. Bakıyoruz, hasta orta yaşın üzerinde, göbeği var ama bundan rahatsız olmayı tamamen bırakmış, bize tansiyon şikayeti ile geliyor. Hiç tansiyon ilacı vermeyip, insülin tedavisiyle tansiyonu düşürüyoruz. Göbeğini eritmesini sağlıyoruz, iyileşebiliyor. Bu çok önemli olduğu için tekrar ediyorum, göbek yaşa endeksli bir durum değildir. Çocuk obezitesi de yani göbekli çocuk sayısı da giderek artıyor. Çocukların ergonomileri ona göre gelişiyor ve büyüdüklerinde çok daha büyük bir problemlerle karşılaşıyorlar.
B vitamini göbek yapar
Yağlı yerseniz, bilin ki göbeğinizi büyütmüş olursunuz. Biz Türkler zaten piknik tip yapısına sahibiz. Karın ve göbek oluşumumuz fazla. Genetik olarak göbeğimiz büyümeye müsait. Gece geç saatte yenen yemekler göbek büyümesini hızlandırır. Gaz yapıcı diyetlerden kaçınmak gerekli. Lahana, turp gibi yiyeceklerden uzak durun. Kabız kalmamak çok önemli. Kabızlık için de belirli şeyler var, kuru kayısı, erik gibi yiyecekleri özellikle akşamları yatmadan önce tüketmelsiniz. Posalı yiyecekler önemlidir. B vitamininden yüksek olan gıdalar göbek yapar. Biraların içinde de B vitamini vardır. Bu nedenle göbek sorununuz varsa ve içki içmek istiyorsanız birayı tavsiye etmem çünkü ‘bira göbeği’ denen şey doğrudur. Şarap ikinci sırada tehlike yaratır. Rakı genel şişmanlık yarattığı için belki sorunlu olabilir. B vitamini, karın yağlanması yapan önemli faktörlerden biridir. B vitami yüksek dozda ve gereksiz yere ve uzun süre kullanılmamalı.
Bağırsak sorunu olmasın
Hassas bağırsak sendromu ile karın büyüklüğünü iyice ayırt etmek gerekir. Hasas bağırsak sendromu kişinin sıkıntılarını bir anlamda içine atmasıyla bağırsaklarına hassasiyetin vurması şeklinde kendini gösterir. Kimi sinirlenince başı ağrır, bu şahıslar sinirlenince bağırsaklarında aşırı gaz ortaya çıkar. Çünkü bağırsak fonksiyonlarında ani azalma ve artma olur ve karın aniden büyür. Mesela 15 gün büyük karınla gezer, bir hafta normale döner. Karın obezitesini hassas bağırsak sendromu ile birbirine karıştırmamak gerekir.

0 yorum :

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.

-