-

Kök Hücre nakli omurlik hastalarına umut olacak

8 Mayıs 2012 Salı yazildi.
Sponsorlu Bağlantılar

Kocaeli Üniversitesi Kök Hücre ve Gen Tedavileri Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde yapılan testlerde, kronik olmayan omurilik hasarlarında kök hücre naklinin işe yaradığı tespit edildi

Kocaeli Üniversitesi Kök Hücre ve Gen Tedavileri Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde (KOGEM), omurilik hasarı nedeniyle felç olan hastalarla ilgili yapılan çalışmalarda kök hücre naklinin sonuçları hastalar için umut oldu. Testler sonucunda hayvanların kemik iliğinden elde edilen kök hücre ve gen tedavisi deneysel omurilik hasarı oluşturulan hayvanlarda işe yaradığı gözlemlendi.

Gelecekte bir çok sağlık sorununda çözüm olması beklenen kök hücreler şimdiden omurilikte oluşan hasarlar sonucu sonradan felç olan hastalar için umut oldu. İlk etapta fareler üzerinde yapılan deneylerle mutlu sona ulaşan ekip şimdi, Sağlık Bakanlığı'ndan izin alarak, herhangi bir yan etkisinin olmadığını kanıtladıktan sonra omurilik felci olmuş hastalarda kullanabilecek.
Uygulamaların bir zararının olmadığı yönünde bakanlığın izninden sonra önce küçük hasta gruplarında, sonra büyük hasta gruplarında denenecek olan tedavi yöntemi böylece rutin uygulama haline gelecek. Merkezin yaptığı bu çalışma erken dönemde omurilik hasarı oluşmasında etkili oluyor. Kronik omurilik hasarlarında etkili olup olmayacağı konusundaki çalışma da sürüyor.

0 yorum :

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.

-