-

İzmir Büyükşehir Belediyesi süt dağıtımı Tüm Türkiye'ye örnek oluyor

8 Mayıs 2012 Salı yazildi.
Sponsorlu Bağlantılar

İzmir Büyükşehir Belediyesi 7 yıldır okullara süt dağıtmasına rağmen hiçbir sorun çıkmadı. Soruşturmaya konu olan süt dağıtımında çocuklara günlük süt veriliyor

Türkiye, ‘Okul Sütü Projesi’ni yeni ve sancılı bir şekilde öğrenirken, aynı projeyi yedi yıldır sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, bugüne kadar herhangi bir sorun yaşamadı. İzmir’de karşılaşılan tek sorun, Sayıştay Denetçileri’nin Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik olarak sütü hangi gerekçeyle dağıttıklarına dair sordukları sorular oldu. Büyükşehir Belediyesi, yalnızca son dört yılda, Tire Süt Müstahsilleri Kooperatifi ile yaptığı anlaşma sonucu 250 okulda 200 binin üzerinde öğrenciye süt dağıtımı gerçekleştirdi. Belediye sütü, bölgenin en büyük kooperatif üreticisi Tire Süt’ten temin ediyor.

Bir günde dağıtım
Şu anda dağıtılan UHT (uzun ömürlü) süt yerine, besleyici ve günlük süt olan pastörize süt dağıtımını tercih edilirken, sütler de çocuklara “Yerel üret, Yerel Tüket ve Sağlıklı Kal” zinciriyle ulaştırıldı. Tire Süt’ün bin 800 üretici ortağından temin edilen sütler aynı gün içerisinde soğuk zincir yöntemiyle çocuklara dağıtılıyor.
Üreticiden alınan süt, Tire Süt Kooperatifi’nin işleme tesisinde pastorize süt haline getiriliyor. Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük zinciri nasıl işlettiklerini şöyle anlatıyor: “Her gün 35 ton sütü üreticilerimizden soğuk zincirle ve kontrollü şekilde alarak, işletmemizde tüm analizlerini yapıyoruz. Ardından pastorize ederek, 200 mg’lık bardaklara doldurup ertesi sabah 05.00’te araçlarımızla okullara sütü dağıtıyoruz.”


Pastorize süt dağıtılıyor
Soğuk zincirde 3 gün, normal koşullarda 3 saat bozulmadan kalabilen pastorize sütlerin dağıtımında sütün çocuklara ulaşma süresi zaman ve ulaşım açısından ne kadar kısa tutulursa besinler kalitelerini o ölçüde koruyor. Bu nedenle, Avrupa’da büyük dev süt fabrikaları yerine kentlerin etrafında ihtiyacı karşılayacak kapasitede fabrikalar kurulurken, Türkiye’de dev fabrikalar, yüzlerce kilometre uzaktan süt alıyor.


Süt evlere dağıtılacak
İzmİr Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Milli Eğitim ve Tarım bakanlıklarının süt dağıtımı yaptığı okullara “mükerrer” süt vermek yerine, “dar gelirli mahallelerdeki 0-6 yaş grubu çocukların evlerine süt dağıtımı” modeli üzerine hazırlık yaptıklarını açıkladı. Kocaoğlu, “Benim de tüm samimiyetle ve içtenlikle zaten yaptığım, hükümetin de yapmasından son derece hoşnut olduğum bir proje. Sonunda büyüme çağındaki çocuklarımız günde 200 mililitre süt içecek” dedi.

0 yorum :

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.

-