Milli Eğitim Bakanlığı’nın “Okul sütü-Akıl küpü” projesi kapsamında okullarda ücretsiz süt dağıtımının ilk gününde 6 ilde 500’den fazla çocuk zehirlenerek hastanelik oldu. Sivas Valisi "Zehirlenme demeyelim" derken, Diyarbakır Valisi sadece "birkaç" çocuğun rahatsızlığı olduğunu, diğer çocukların psikolojik olarak etkilendiğini öne sürdü
Milli Eğitim Bakanlığı’nın ülke genelinde başlattığı “Okul sütü-Akıl küpü” adlı süt dağıtım projesi ilk günden yüzlerce çocuğun zehirlenerek hastaneye kaldırılmasıyla sonuçlandı. Radikal gazetesinin haberine göre Diyarbakır’da pazartesi günü okullara teslim edilen sütlerin dağıtılması sonucu en az 3 okulda yaklaşık 200 çocuk zehirlenme şüphesiyle hastanelik oldu. Saat 07.45’te ilköğretim 4 ve 5. sınıf öğrencileri, sütlerin dağıtılmasından yaklaşık yarım saat sonra zehirlenme belirtileri göstermeye başladı. Birkaç çocuk bayılırken, birçoğunda da bulantı, kusma ve ateş rahatsızlıkları baş gösterdi. Rahatsızlanan öğrenciler hastaneye kaldırıldı.
Haberde Diyarbakır merkezine bağlı Hürriyet, Çelebi Eser, Arif Eminoğlu okullarından yaklaşık 200 öğrencinin zehirlenme teşhisiyle hastanelerde tedavi altına alındığı ifade edildi.
Ülkenin dört bir yanında çocuklar hastanede
Adana’da da 24 Kasım İlköğretim Okulu’nda dağıtılan sütleri içen yaklaşık 200 öğrenci karın ağrısı, mide bulantısı ve baş dönmesi sonucu hastaneye kaldırıldı. Sütlerin bayat olduğunu ve son kullanma tarihinin geçtiğini söyleyen veliler, ambulansların da geç geldiğini öne sürdü.
Edirne’de 30, Antalya’da ise 50 çocuk çeşitli belirtileri göstermesi sonucu zehirlenme şüphesiyle hastanelere kaldırıldı. Kırıkkale’de de Dede Korkut İlköğretim Okulu ile Keskin ilçesindeki okullarda dağıtılan sütleri içen 18 ilköğretim öğrencisi, hastanelerde tedavi altına alındı. Samsun Vezirköprü’de 8 öğrenci hastaneye kaldırılırken, Adana ve Konya’da da onlarca öğrencinin zehirlendiği bilgisi verildi.
Zehirlenmeler psikolojikmiş
Zehirlenme olaylarının ardından valilerden de açıklamalar gelmeye başladı. Sivas Valisi Ali Kolat, ”Zehirlenme demeyelim. Sanıyorum sütler biraz bozukmuş. Tespitler öyle. Ama zehirlenme demeyelim. Bozuk gıdanın verdiği biraz kısmen psikolojik diyelim, kısmen de rahatsızlık diyelim” açıklaması yaptı.
Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, çocuklara sütlerin henüz sabah saatlerinde dağıtıldığını ve henüz hiçbir sorun yaşanmadığını söyleyerek zehirlenme olayını görmezden gelmeye çalıştı. Hürriyet İlköğretim Okulu’nda “bir veya birkaç çocuğun” mide bulantısı şikayeti olduğunu belirten Toprak, ”Psikolojik olarak diğer çocuklar da bundan etkilendi. Onlar da hastaneye götürüldü. Biz bunun sütten olduğunu düşünmüyoruz” dedi. Vali Toprak, bazı çocuklara bazı besinlerin dokunabileceğini, çocukların yumurta ve süte alerjisinin olabileceğini, kimi çocukların da aç kalmış olabileceklerini öne sürdü.
”Bir mide bulantısı için proje sekteye uğratılmamalı”
Süt dağıtım projesinin büyük bir proje olduğunun altını çizen Mustafa Toprak, tüm bireylerin kemik ve diş yapısını iyi bir şekle getirebilmek, dengeli ve sağlıklı beslenmeye katkı sunabilmek için bu projeyi geliştirdiklerini belirtti. Toprak, “Bir okulumuzdaki mide bulantısı şikayetinin genellenmesini bu büyük projenin sekteye uğratılmamasını istirham ediyorum” dedi.
4 aylık ömrü var
“Okul sütü-Akıl küpü” projesi ile ilköğretim öğrencilerine UHT yöntemiyle işlenmiş sütler dağıtıldı. Bu sütler, ambalajı açılmadığı taktirde oda sıcaklığında 4 aylık bir ömre sahip. Sütlerinin üretiminin mart sonu ve nisan başı olduğu göz önünde bulundurulduğunda zehirlenme gerekçesinin, sütlerin uygun koşullarda saklanmadığı ortaya çıkıyor.
Eğitim-Sen: “MEB önlem almamıştır”
Zehirlenmeler ile ilgili bir açıklama yapan Eğitim-Sen Merkez Yürütme Kurulu, “ücretsiz süt” ve “bir öğün sıcak yemek” talebinin olumlu görülmekle beraber, denetimsiz ve kontrolsüz yapılması halinde çocukların sağlığına zarar verebileceğini günler öncesinden belirttiklerini söyledi.
Diyarbakır’da ücretsiz dağıtılacak sütlerin 6 gün öncesinden okula bırakıldığını aktaran sendika, ”6 gün önceden okullara bırakılan sütlerin uygun sıcaklıkta korunmamış olması ihtimali dahi ürperticidir. Yaşananlar açıkça göstermektedir ki Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sütlerin ihale ve dağıtım sürecinde yeterli önlem alınmamıştır” dedi.
Diyarbakır Valisi’nin açıklamalarını konunun öneminden ve mesleğin ciddiyetinden uzak olarak değerlendiren Eğitim-Sen, ”Valinin görevi doktor yerine geçip teşhis koymak değildir. Yapması gereken, yaşanan kaygı verici olayın nedenini bulmak ve hizmetin iyi işlemesini sağlamaktır” açıklamasında bulundu.
Eğitim-Sen Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’e seslenerek, projenin durdurulmasını ve sorunların ortadan kaldırılmasını talep etti.
0 yorum :
Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.