TÜBİTAK mühendisleri elektronik burun ve elektronik dil geliştirdi. Elektronik burun ile havada bulunabilecek zehirli gazlar algılanabilecek, elektronik dil ise su ve içecek kalitesini belirlemede kullanılacak.
Gelişen teknoloji ile artık canlıların koku ve tat alma organlarını taklit eden sistemler geliştirildi. Havadaki zehirli gazları algılayabilen "elektronik burun" ile sudaki kirleticileri anında tespit edebilen "elektronik dil" teknolojisi gibi...
Bu ezber bozan teknolojik ürünler TÜBİTAK mühendislerinden geldi.
İlk olarak gazları algılayabilen ve sınıflandırabilen elektronik burun geliştirildi. Bu sistem havada bulunabilecek zehirli gazlara karşı kullanılacak. Sistem tıp, gıda ve ilaç sanayi ile askeri uygulamaların yanısıra zararlı atıkların ve içecek kalitesinin belirlenmesi, kapalı alanların hava kalitesinin ölçülmesinde de kullanılabilecek.
Elektronik dilin de tıpkı burun gibi pek çok işlevi var. Sudaki kirleticileri algılayabiliyor. Bu sistem de su ve içecek kalitesini belirlemede kullanılacak. Ama bir de yine askeri boyutu var. Deniz suyu içindeki kısmen çözülmüş patlayıcıları tespit edebiliyor.
Elektronik burun ve dilin nasıl çalıştığını TÜBİTAK Malzeme Enstitüsü araştırmacısı İlke Gürol anlattı. İki sistem de istenmeyen kimyasal bileşikleri algıladığında sesli ve ışıklı sinyaller veriyor.
Uygulama, sistemin içindeki mini bilgisayarların analizleri ile gerçekleştiriliyor. Üstelik, bilgisayar üzerinde çalışan tüm yazılımlar da yerli kaynaklarla tasarlandı ve hayata geçirildi
-
TÜBİTAK mühendisleri elektronik burun ve elektronik dil geliştirdi
4 Nisan 2012 Çarşamba
yazildi.
Tweetle
Sponsorlu Bağlantılar |
0 yorum :
Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.