-

Salazar'ın 3f Kuralı - Fado, Fiesta, Futbol - Yönetme biçimi

6 Nisan 2012 Cuma yazildi.
Sponsorlu Bağlantılar

Portekiz'li faşist diktatör Salazar'a, uzun süre, çok az dirençle karşılaşarak Portekiz'i nasıl yönettiğini sormuşlar; o da gülüp omuz silkmiş. "Üç F sayesinde" demiş, "Fado, Fiesta, Futbol..."


Fado, bizim arabesk müziğin Portekiz'deki karşılığı. Fiesta da malum: Şenlik...İşsiz, aşsız, yoksul ve geleceksiz Portekizliler, onların Orhan Gencebay'larını, Müslüm Baba'larını dinleyip gözyaşı dökmüş, kimileri kendine jilet filan da atmış, bir anlık da olsa rahatlamışlar.
Ardından fiestalarda dans edip, içip, zurna gibi sarhoş olup coşarak yoksulluklarını, acılarını yine bir süreliğine unutmuşlar. Fado ile fiesta'nın kesmediğini ise futbol tamamlamış. Portekiz halkı cumartesi, pazar, stadyumlara doluşup, tribünlerde bağırıp çağırıp daha da rahatlamış, oyalanmış ve Salazar da iktidar koltuğunda kırk yıl rahat rahat sefa sürmüş...



3F Kuralı ‘ndan 2T Arena ‘ya geçiş

3 F kuralında önceliği futbola verdiler… 3 F kuralı : Futbol, Fiesta, Fado
Portekiz Coimbra Üniversitesi’nde ekonomi profesörüyken 1928′te Maliye Bakanlığı’na atanan ve daha sonra da kırk yıl boyunca ülkeyi dikta rejimiyle yöneten Antonio Salazar, iktidarda kaldığı 40 yıl boyunca 3F kuralı ile yani futbol, fiesta ve fado ile ülkesini yönettiğini açıklamıştı.
Futbolun kitleleri yönlendirmedeki en etkin araçlardan birisi olduğunu sadece Salazar görmemişti.
İspanyol diktatör Franco da futbolun kitleleri yönlendirmede üstün gücüne inanan politikacılardan birisiydi.

General Franco’dan Uyku Tulumlu Fado, Fiesta Futbol !

1939′da Demokratik cumhuriyetin yıkılmasıyla sonuçlanan ve üç yıl süren İspanya İç Savaşı ‘n da milliyetçi güçlere önderlik eden İspanyol General Francisco Franco, iç savaşın ardından tam 36 yıl boyunca, hastalanıp 1975 yılında ölünceye kadar ülkeyi diktatörlükle yönetmişti.
Daha büyük stat, daha büyük “uyku tulumu”
Franco, Salazar’a göre bir adım daha öndeydi, çünkü Franco’ya göre bütün stadyumlar birer “uyku tulumuydu” ve bu “uyku tulumları” ne kadar büyük olursa, içine o kadar çok insan atmak mümkün olabilecekti. O nedenle derhal büyük stadlar yapılmasını emretti ve 27 Ekim 1944′te, Banco Mercantil e Industrial’e talimat vererek, 80 bin kişilik Santiago Bernabeu inşaatını başlattı. 75.145 kişilik yapılan bu stad tam üç yıl sonra bitirildi.
Franco’ya bu yetmiş beş bin kişilik uyku tulumu daha sonra yetmemiş olacak ki, stadın kapasitesi 1954 yılında 125.000 kişiye çıkartıldı.
Kısacası futbolu kitle yönlendirme araçlarından birisi olarak gören anlayış için statlar birer “uyku tulumu” olarak kırklı ellili yılarda uzun süre hizmet verdi. Futbol siyasetin emrinde kitlelerin apolitik konumda kalmalarını sağlamaya ne yazık ki uzunca bir süre devam etti.
İspanya’nın şu anda içinde bulunduğu futbol koşulları; sınıfsal bir takım çelişkilerin aşılması ile ortaya çıkan doğru futbol koşullarıdır.
Yani futbol sadece futboldur. İçinde Endüstri Futbolu adına tartışılması gereken birçok olumsuzluklar olsa bile…
Asıl olumsuzluk; bizim gibi hiçbir değişim sürecini yaşayamamış toplumlardaki sürekli bir “uyku tulumu” içinde olma halidir.

Bizdeki Alttan ısıtmalı Fado, Fiesta, Futbol

Şu anda biz İspanya’dan daha şanslıyız ki “uyku tulumlarımız” en son teknoloji ile yapılmaktadır. (Alttan ısıtmalı, akustiği süper.)
Hem de devlet eliyle…
Bizde ki kavga ise” uyku tulumunun” fermuarını kimin çekeceğinden ibaret…
Yoksa amaç aynı: Futbolun araç olarak kullanılmasından başka bir şey olmamasıdır.
Futbolu;…miş gibi yaparak çakmak…
Son olaydaki tatlı tebessüm; uyku tulumunda olan kişilerden bazılarının huzur sızlanıp uykularının kaçması sonucunda ortaya çıkan afyon patlamasıdır!..
Son teknolojiye iyi masallar lazım, saha içindekilerden hayır gelmezse… sonra korsan masallar anlatılmaya başlanır ki tanrı korusun, sonra “önümüzdeki kış kominizim gelir…”
Şimdiden bunu önlemek lazım…
Kamera kayıtları ile kamera şakası yapılması,
Üfleterek ses şiddetinin ölçümü; bağırmış mı? Islık çalmış mı?..
Nabız alma; 120-140 arasında ki herkesin gözlem altına alınarak nabızlarının düşmesi sağlanmalı…
Ama..
Uyku kaçmaya görsün; ne tulum ne de yatak huzursuzluğu engelleyemez.
Korkum önümüzdeki kış…
Müslüm Gülhan

Salazar Portekizlileri Yönetme ŞEklinin 3f kuralı olduğunu söylerken fado ve fiestadan sonra hangisini kastetmiştir Kenan Işık Kim Milyoner Olmak İster Atv 5 Nisan 2012 Perşembe
a- film
b-futbol
c-festival
d-flamenko
Doğru Cevap: futbol

0 yorum :

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.

-