-

Eski Bayramlar ile Şimdiki bayramlar arasındaki farklar

18 Mart 2012 Pazar yazildi.
Sponsorlu Bağlantılar

Bayram deyince hep o eski bayramlar gelir akla. Hani o şirin güzel ve gıcırdayan kağıt şekerler vardı ya, hani o kapıda güler yüzle bekleyen nineler vardı ya, eteğinde sarı leblebi, şeker ve şekerli leblebi verirdi. Biz de ninenin elini öper sevinçle oradan uzaklaşırdık.  
Şimdiki bayramlar neşeli değil, çocukların gülüp oynayıp, kapı kapı dolaşarak şeker toplamaları yok artık. 
Büyüklerinden bayram harçlığı koparıp, sevinç naraları yok artık. Ya o alınan harçlıklarla yapılan muzurlıklara ne dersiniz hepsi birer birer kayboldular. 
Mantar, maytap, torpiller patlatılır şaka yollu da olsa yakındakiler korkutulurdu. Ama bunlar şimdiler de yok denecek kadar az. 
 
Acaba çağ bilgisyar çağı da mı ondan çocuklarımız sokaklar dan çekil di. Yoksa ekonomik sıkıntılar mı insanları bu hale getirdi. Tabii ki bunların ekonomik ve sosyal sıkıntıları etkili olmaktadır. Bir de bilgi çağı dediğimiz teknolojik gelişmelerde etkili olmaktadır.   
Hep o kalıp bildiğimiz sözle devam ediyorum. 
Bizim çocukluğumuzda soğuk sıcak demeden yaz kış sokaklarda çelik çomak, misket, kuyu kazmaca, saklambaç, kaymak ve aklınıza ne gelirse oynardık. 
Üşüdüğümüzü bilmezdik. Bayram akşamları sabaha kadar eğlenir mevsmine göre oyunlar oynardık. Harçlık toplayabilmek için komşu mahallelere kadar da uzanırdık. 
Ne günlerdi o günler. 
Şimdi çocuklar evde bilgisayar başında, sokaklarda fazla oynayan yok, bayram gezisi yok. Sokaklar mahsun caddeler öksüz nineler sedirde...
Bu bayramlar, neşe kaynağı birlik ve kardeşlik kaynağı olmaya devam etmelidir. Fakir ve kimsesizler, yaşlılar ve yetim öksüz çocuklar hatırlanmalı, onlar ziyaret edilmeli ve gönülleri hoş edilmelidir. Büyüklerimiz akrabalarımız ziyaret edilerek akrabalık ililişkileri de perçinlenmelidir. 
Haydin çağın birlik kardeşlik çağı diyelim. Dosta gönül dostsuz olmaz. Yalnız kalan insan arkadaşsız olmaz. Sevelim sevinelim, Bayramları neşeli kılalım. Unutmayalım DOSTLUKLAR GÜZELDİR. KALP KIRMAYINCA.... 
 

0 yorum :

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.

-