-

Aşk acısı çeken Arkadaşınızın acısını hafifletmek

9 Mart 2012 Cuma yazildi.
Sponsorlu Bağlantılar

Ayrılık Acısını Azaltma Yolları

Arkadaşınızın yeniden cıvıl cıvıl biri olmasına yardımcı olmak istiyorsanız, şu önerilere göz atın:

1)    Yanında bulunun ve en zorlu zamanında dahi desteğinizi ondan esirgemediğinizi gösterin.
Ayrılık travması yaşayan biri, hayatın diğer yönleriyle ilgilenmeyecektir. Hiçbir şey olmamış gibi davranmayın. Aksi takdirde önemsenmediğini hissedecektir. Bunun yerine gözyaşlarını silmeyi deneyin. Arkadaşınızın yanında durup hiç konuşmadan oturmanız, ilişkisine dair bitip tükenmek bilmeyen yakınmalarını dinlemeniz, önemsendiğini hissederek bu zorlu süreci daha kolay aşmasını sağlayacaktır.
2)    Aşksız bir Ortam Oluşturun.
Başka sevgililere ve sevgili hikâyelerine şahit olmak, bağlılığını geride bıraktığını hisseden bir insan için acı verici olabilir. Bu nedenle, arkadaşınızın yanında sevgilinizle yaşadığınız hoş şeylerden bahsetmeyin. Aksine, ilişkinin bağlayıcılığından ya da eşinizle/sevgilinizle yaşadığınız problemlerden bahsedebilirsiniz. Ayrıca arkadaşınızı çiftlerin bulunduğu ortamlara götürmekten kaçının.
3)    Geride Bıraktığı İlişkisinin Çıkmazlarına Dikkat Çekin.
Bir ilişki bittiyse, bitmesi gerektiği için bitmiştir. Ayrılık sonrasında hep en güzel anlar hatırlanır, ama ilişkiyi o noktaya getirenin çıkmazlar, hüsranlar, hayal kırıklıkları olduğu da bellidir. Arkadaşınıza ayrılmadan önceki mutsuzluğunu hatırlatın. O zaman süreci bambaşka bir gözle görmeye başlayacaktır.
4)    Arkadaşınızı evinden dışarı çıkartın.
Ayrılık sürecinde, arkadaşınızın eve kapanıp hiçbir şey yapmamak istemesi muhtemeldir. O zaman da depresyonun kapıları ardına kadar açılmış demektir. Birlikte yaptığınız bir yürüyüş bile onun zihnini boşaltmasını sağlayabilir. Arkadaşınızı doğayla buluşabileceği yerlere; örneğin sahile, kırlara, nehir kenarına götürmeniz onun sakinleşmesini sağlayabilir.
5)    Arkadaşınızın Kendisini Değersiz Hissetmesine İzin Vermeyin.
Terk edildiğimizde ya da istemsizce bir ilişkiye son verdiğimizde, kendimizi işe yaramaz, değersiz, beceriksiz, güçsüz ya da başarısız hissediyor ve acımasızca öz eleştiri yapıyor olabiliriz. Arkadaşınıza güçlü olduğu yönleri ya da erdemleri ona hatırlatırsanız, bu dönemi daha kolay aşacaktır. Eleştiri oklarıyla kendini yaralamaya başladığı anda, argümanlarını yıkmaya başlayın. Örneğin, onun özgünlüğünden, cesaretinden, hayattaki başarılarından söz edin.
6) Geçmiş İlişkisiyle Değil, Yaşamıyla Meşgul Olmasını Sağlayın.
Ona kendiyle meşgul olabileceği alanlar yaratın. Bu, onu kuaföre götürüp saç rengini ya da modelini değiştirtmek, yapmaya bir türlü fırsat bulamadığı bir hobisine başlamasını sağlamak, uzun süredir görmediği arkadaşlarıyla buluşma ayarlamak gibi ayrılmadan önce yapmaya fırsat bulmadığı şeyler olabilir.
7)    Sonradan Pişmanlık Duyacağı Hatalar Yapmasına İzin Vermeyin.
Ayrılık gibi zor bir dönemde, kişinin oto-kontrol mekanizmasını çalıştırması zor olabilir. Bu da sonradan pişman olacağımız hatalar yapmamıza neden olabilir. Bu dönemde, arkadaşınıza rasyonelliğin bekçisi sizmişsiniz gibi davranmalısınız. Ona davranışlarının çeşitli sonuçları olabileceğini hatırlatın. Örneğin buzdolabının başından ayrılamıyorsa, ona aldığı kiloları vermenin ne denli zor olacağını hatırlatabilirsiniz. Ya da işe gidemeyecek kadar kendini mutsuz hissettiğini söylüyorsa, faturalarını nasıl ödemeyi düşündüğünü sorun ona.
8)    Ayrılık Sürecinin Ona Kazandıracaklarından Bahsedin.
Yaşadığı yoğun duygulara hapsolan arkadaşınız, kendisini geçmişte yaşarken buluyor ve gelecek hiç gelmeyecekmiş gibi düşünüyor olabilir. Ona bu sancılı dönemi geride bıraktığında çok daha güçlü bir insan olarak hayatına devam edeceğini söyleyin. Yaşadığı süreci bir kayıptan ibaret görüyorsa, bunun aynı zamanda bir kazanç da olabileceğini gösterin.
9)     Aynı Kişiyle Yeniden Bir Araya Gelmesi Durumunda,  Bunun Muhtemel Sonuçlarını Hatırlatın.
Arkadaşınız, duygularına kapılarak sevgilisine geri dönmeyi tercih edebilir. Bu durumda, ona ilişki sürecindeki mutsuzluklarını hatırlatarak bunların değişmesinin ne denli mümkün olduğunu ve yeniden aynı süreçten geçmek isteyip istemediğini sorun. Eğer arkadaşınızın kararını onaylamıyorsanız, bunu belirtin. Sizden onay bekliyor olabilir, ama gereksinim duyduğu şey onaylanmamak da olabilir. Bunu yapmak hakkınız, ne de olsa yeniden ayrılık süreci yaşarsa yanında olacak kişi yine siz olacaksınız.
Life & Beauty Weekly Ayrılık süreci grip gibidir, kişinin bünyesini zayıflatır ve gündelik hayatı bir süreliğine askıya alabilir. Arkadaşınızın duygusal gribini mümkün olduğunca kolay bir şekilde atlatmasını istiyorsanız, yapmanız gereken şey belli: Ona ruhsal ve duygusal vitaminler vermek, neden gribe yakalandığını anlamasını sağlamak ve yeniden bu hastalığın kucağına düşmesinin önüne geçmek. Grip gereğinden uzun sürüyorsa, onu bir uzmana götürmeniz yerinde bir davranış olacaktır.
By Aslı Yazır for Life & Beauty Weekly

0 yorum :

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.

-