-

Arthur Conan Doyle kimdir - Sherlock Holmes

12 Mart 2012 Pazartesi yazildi.
Sponsorlu Bağlantılar

Polis romanlarıyla ve bu arada yarattığı Sherlock Holmes karakteriyle tanınan ünlü İngiliz yazardır. Edinburgh’ta doğdu. Edinburgh Üniversitesinde tıp eğitimi aldı. 1882′de mezun olduktan sonra Sauthsea’de doktorluk yaparken bir yandan da roman yazmayı deniyordu. 1887′de yayınlanan “A Study in Scarlet” adlı eseriyle yazım alanında büyük bir başarı sağladı. Sherlock Holmes adlı hafiye karakterinin okurlarına ilk olarak bu eserinde tanıttı. Sherlock Holmes, inanılmayacak kadar karışık, esrarlı olayları çözen, suçluları bulan ve katilleri meydana çıkaran özel bir polistir.
Polisiye romanları konusunda sonradan Doyle’un birçok taklitçileri çıkmış, Sherlock Holmes’a benzer tipler yaratılmıştır. Fakat u konuda Doyle’un zeka ve kavrayış inceliklerine erişebilen çok az yazar çıkmıştır. Doyle’un eserlerinin çoğu tiyatroya, sinemaya aktarılmıştır ve halen özellikle Hollywood sinema endüstrisi tarafından uyarlanmaya devam edilmektedir.
Conan DOYLE, Güneyt Afrika’da ki Boer Savaşı sırasında oradaki İngiliz kuvvetlerinin doktoru olarak bulunuyordu. 1900′e bu savaşın sebeplerini açıklayan bir kitabı çıktı. “Cause and Conduct of the World Wars” (Dünya Savaşının Sebebi ve Yönetilmesi) adında ki eserinde de Birinci Dünya Savaşı’nda İngiltere’nin de bulunduğu İtilaf Devletleri’nin tutumunu destekledi. Bu kitap on iki yabancı dile çevrildi. Vatanı için gördüğü bu hizmetten dolayı yazara şovalyelik payesiyle “Sir” ünvanı verildi. Doyle, ömrünün son yıllarında İspiritizma konusu ile ilgilendi. Kuvvetle inandığı bu fikir hakkında birkaç eser verdi. Conan Doyle’un birçok romanı defalarca ve başka isimler altında dilimize çevrilmiştir.

0 yorum :

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.

-