-

Bebekler yüzme bilir ancak serebral korteks geliştikçe bu yeti kaybolur

17 Haziran 2012 Pazar yazildi.
Sponsorlu Bağlantılar

   Yürüme Refleksi  Bebeği ayakta duru pozisyonda tutun, bebek yürümek için hamleler yapacaktır.  

Yüzme Refleksi   Bebeği, Başı dışarıda kalacak şekilde suyun içinde tutun, bebek ritmik yüzme hareketleri yapacaktır.    


Bebekleri iyi yüzücü yapan bir takım refleksleri vardır; dalma ve yüzme refleksi.
Dalma refleksi
Bu refleks, aynı zamanda bradikardik tepkisi olarak da adlandırılır. Bebeklerin nefeslerini tutabilmelerini ve su altındayken gözlerini açabilmelerini sağlar. Ebeveynler, buna benzer bir tepkiyi bebeklerinin yüzlerine üfleyerek de test edebilirler. Bu tepki, bebeğin yaşı ilerledikçe zayıflar.
4 ila 12 aylık 21 bebeğin dalma refleksi üzerinde çalışma yapan İsveçli araştırmacılar, bebeklerin (suyun altına çekildiklerinde) hiçbirinin “dalma” esnasında su yutmadığını ya da tıkanma yaşamadığını keşfetmişlerdir. Hatta bebeklerin bir sonraki dalma için herhangi bir endişe taşımadıklarını da belirtmişlerdir. Aslında bebeklerin bazılarının da yeniden dalmak için oldukça istekli olduğu gözlenmiştir.
Birçok bebek yüzme programları, bebeklerin doğal olarak nefeslerini tutabildikleri erken yaşlarda sahip oldukları dalma refleksine bağlıdır.
Yüzme refleksi
Yaklaşık olarak altı aylık olana kadar bebekler, karın bölgelerine kadar suya sokulduklarında, ellerini ve kollarını yüzermiş gibi hareket ettirirler. Yüzme ve dalma refleksinin her ikisi de tam olarak başarı ile gerçekleştiğinde bebeğiniz doğal bir yüzücü gibi görünebilir.


Beynin en fazla gelişen kısmı orta beyindir. Bebeklerde bir çok ilkel refleksi kontrol eden yapıdır. Bu refleksler serebral korteks de ki gelişime bağlı olarak zamanla azalır. Serebral korteks 6 ayda %5 gelişir. 2 yaşında %75 gelişim tamamlanır, 4 yaşında ise serebral kortekste ki gelişim tamamlanır. Beyin korteksi konuşma, soyut düşünme ve tüm bilişsel gelişim süreci için gerekli olan motor tepkileri kontrol eder. 6 aydan sonra korteksin bazı parçaları duymayı ve görmede algıyı kontrol eder. Nöronların integrasyonları sonucu kas-sinir uyumu gerçekleşir ve temel hareketler kontrol edilmeye başlanır. Beyin merkezinde bulunan retiküler formasyon da dikkat ve bilinçten sorumludur. Beynin şalter görevini görür.

    İstemli Hareketlerin Gelişimi: Bebeğin sinir sistemi olgunlaştıkça reflekslerinin birçoğu yerini istemli motor tepkilere bırakır. Bu tepkiler, basit ve temel hareketler olarak tabir edilen yuvarlanma, oturma, emekleme, sürünme, ayakta durma ve son olarak yürüme yetileridir. Bu basit motor becerilerin normal gelişimi üzerine birçok çalışma yapılmıştır. (Gesell,1940 ve Shirley,1931) Yapılan çalışmalara dayanarak bu basit hareketlerin gelişiminde bireysel farklılıkların olduğunu ve bu sebeple yaşa bağlı süreç değişimlerinin varlığını biliyoruz. Fakat yuvarlanmanın oturmadan önce, oturmanın da emekleme ve sürünmeden önce yaşandığına da şüphe yoktur.

0 yorum :

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.

-