-

Robert Michael Gates kimdir hayatı ve kariyeri

21 Mayıs 2012 Pazartesi yazildi.
Sponsorlu Bağlantılar

ROBERT MICHAEL GATES
Panetta'nın selefi Robert Michael Gates 25 Eylül 1943 yılında ABD'nin Kansas eyaletinde doğdu.


William Mary Koleji'nden 1965 yılında mezun olan Gates, 1966 da CIA'ya katıldı. Bir yıl sonra 7 Ocak 1967 de ise Becky Gates'le evlendi.
Aynı yıl Amerikan hava kuvvetlerinde askerlik görevine başladı, teğmen rütbesiyle 1969 'a kadar askerlik yapan Gates daha sonra CIA'deki görevine geri döndü.
Bu süreçte akademik kariyerini de ihmal etmeyerek, 1974'te, Georgetown Üniversitesinde Sovyet Rus tarihi üzerine doktorasını tamamladı, Gates'in ayrıca iki fahri doktorası bulunuyor.

Robert Michael Gates'in CIA kariyeri:


1974 - Milli Güvenlik Kurulu görevlisi
1981- Yürütme Kurulu Direktörü
1982- İstihbarat Direktör Yardımcısı
1986-1991 - Merkezi İstihbarat Başkan Yardımcısı
1991-1993 - CIA başkanı
Robert Gates, başkanlığı da dâhil olmak üzere tam 26 yıl CIA'de görev yaptı.
1991 -1993 yılları baba Bush döneminde, CIA Başkanlığı yapan Robert Gates'in adı ilk olarak 1980'lerde İran-Kontra skandalı diye bilinen olayla duyulmuştu.
Skandal sonucunda, Amerikalı yetkililerin İran'a kendi koydukları ambargoya rağmen gizlice silah sattıkları ve elde edilen gelirle Nikaragua'daki Sandinista rejimine karşı savaşan Kontra gerillalarına mali destek sağladıkları ortaya çıkarılmıştı.
Gates'in adı CIA başkanlığı için çok daha önceki yıllarda konuşulurken, bu olaya karışınca atama, senato tarafından onaylanmayabilir endişesiyle ertelenmişti.
Teksas'ta bir üniversitenin rektörlüğünü yapan Gates'e 2005 yılında Bush yönetimi, yeni oluşturulan Ulusal İstihbarat Örgütü'nün ilk başkanı olmasını teklif etti. Fakat Gates bu teklifi geri çevirdi.
Baba Bush döneminin CIA başkanını, oğul Bush, daha sonra ikinci kez göreve çağırarak, Savunma Bakanlığını üstlenmesini istedi.
Gates 19 Aralık 2006 tarihinde yemin ederek, Donald Rumsfeld'den devraldığı savunma bakanlığı görevine başladı.
Cumhuriyetçilerin seçimi kaybetmesiyle birlikte, iktidara gelen ilk siyahi Amerikan başkanı obama da Robert Gates'in göreve devam etmesini istedi.
ABD 'nin 22. Savunma bakanı Robert Gates, 4 buçuk yıl süren görevini, bugün itibariyle CIA başkanı Leon Panetta'ya bırakarak 68 yaşında emekliye ayrılıyor.
Küresel çapta ABD gücünü temsil eden kurum olan Pentagon, yeni bir lidere sahip olacak. Savunma Bakanı Gates'in boşalttığı koltuğa, CIA Başkanı Leon Panetta geçiyor.
Gates son resmi yolculuğu sırasında Newsveek dergisine görevi bırakmasıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunarak, ABD'nin dünya sahnesindeki hakimiyetini kaybetmeye başladığını dile getirmiş; "Tüm yetişkinlik hayatım süresince ABD bir süper güçtü. Ekonomisi çok güçlü olduğu için sırtı hep pekti. Artık farklı bir devredeyiz. Açıkçası emekli olmamın nedenlerinden biri de bu, çünkü dünyayla ilişkisini sürekli daha da azaltmak zorunda olan bir hükümetin parçası olmak istemiyorum" şeklinde konuşmuştu

0 yorum :

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.

-