Yüksek havale ücretleriyle gündeme gelen bankaların her köşe başında kurduğu ATM’ler de cep yakıyor. Faiz geliri azalan bankalar, ATM’den bakiye görüntülemeye bile 2 kuruş ila 1 lira arasında para alıyor.
Bankalar, tüketicinin karşısına her gün yeni bir masraf ve komisyon ile çıkıyor. BDDK’nın bankaların ücret ve komisyon tarifelerini internet üzerinden ilan etme zorunluluğu getirmesiyle, alınan komisyon ve masrafların ilginç detayları da ortaya çıkıyor. Örneğin ortak bir ATM’den kredi kartınızdaki bakiyeyi görüntülemenin tüketiciye maliyeti 2 kuruş ile 1 lira arasında değişiyor. Bir başka örnek ise banka müşterilerinin ATM üzerinden kartsız işlem yapmaları ve bazı bankaların bunun karşılığında tüketiciden 3 lira ile 5 lira arasında ücret alması. Bu rakam az gözükse dahi, BDDK verilerine göre yılda 1 milyar kezden fazla ATM’lere işlem için uğrayan vatandaş hesaba katıldığında bankaların teknolojinin nimetlerinden faydalanarak nasıl kolay para kazandığını anlamak mümkün.
Borç detayı almak da ücretli
Son dönemde fazlasıyla gündeme gelen bankaların kredi kartı aidatları ile ilgili de pek şaşırtıcı bir tablo çıkmıyor karşımıza. Fahiş yıllık kart aidatları ile tüketicilerden büyük tepkiler toplayan bankalar bu gelirlerinden de vazgeçmek istemiyor. Bankaların yıllık kart aidatları da 10 lira ile 60 lira arasında değişiyor. Şayet kartınız yüksek limitli ise bu rakam daha da yükseliyor. Kredi kartının çalınması veya kaybolması durumda bazı bankalar 5 ile 10 lira arasında ücret alıyor. Veya bankaların SMS yoluyla size borcunuzu bildirmesinin bedeli
2 ile 4 lira arasında değişiyor. Kredi kartınızdan geçmiş döneme ait ekstre talep ettiğinizde 5 kuruş ile 1 lira arasında masraf ödemeniz gerekiyor
Faiz yerine masraftan kazanç
Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar en fazla şikayet aldıkları konunun bankalar olduğunu belirterek “Her gün yeni bir masrafla karşılaşıyoruz. Bankalar 30-40 sene önce yalnızca faiz üzerinden para kazanıyorlardı. Şimdi ise faizden çok masraf ve komisyonlardan kazanıyor. Bu resmen bir soygundur. Biri bu soyguna dur demeli” diye konuştu. Tüketiciyi Koruma Derneği Genel Başkanı Av. Şükran Eroğlu ise Türkiye’deki bankaların tüm maaliyetlerini tüketicilerden çıkardığını ve bu yolla çok ciddi paralar kazandığını, tüketicilerin zır durumda kaldığını söyledi.
ATM’den para çekmek 7 lira
İşlem Ücret (TL arası)
Hesaptan EFT 20-50
Çağrı Merkezi EFT 10-20
Yıllık kredi kart aidat 10-50
Gecikme bildirimi 3-5
ATM işlem ücreti 0.4-1
Borç detay yazdırma 1-2
Kartsız para yatırma 3-5
Ortak ATM para çekme 2-7
Ortak ATM bakiye sorma 0.2-1
Yurt dışı nakit çekim 3-7
Geçmiş dönem ekstre 1-5
Kayıp kart basımı 3-10
-
Bankalar ATM’den bakiye görüntülemeye bile ücret alıyor
27 Mayıs 2012 Pazar
yazildi.
Tweetle
Sponsorlu Bağlantılar |
0 yorum :
Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.