-

Aylin Aslım’ın Twitter taciz olayı - Cihat Akbel mevzusu nedir

12 Nisan 2012 Perşembe yazildi.
Sponsorlu Bağlantılar

Şarkıcı Aylin Aslım, twitter'da başlayan ve internet haberleriyle devam eden tartışmayla ilgili bir açıklama yayınladı.




Aylin Aslım’ın avukatı aracılığıyla yaptığı açıklama şöyle:

Aylin Aslım’ın, uzunca bir süredir İzmir’li bir şahıs tarafından internet ortamında (özellikle Twitter’da) taciz edildiği kamuoyu tarafından bilinmektedir. Şahıs hakkında suç duyurusunda bulunulmuş ve İstanbul Başsavcılığı tarafından şahsın kimliği ve adresi tespit edilmiş, ikametinde arama yapılmış, delil tespiti amacıyla bilgisayarlarına el konulmuştur.

Hakkındaki soruşturmaya rağmen bu şahıs, hem Aylin Aslım’a ve arkadaşlarına, hem de takipçilerine karşı tacizlere devam etmiştir. Taciz mesajları dayanılmaz bir hale gelince, Aylin Aslım “Abazan trollerin en neşeli saatleri bu saatler. Adamsınız, adamın dibisiniz. Sizin de işiniz zor be... “ şeklinde bir twit atmıştır.

İnternet medyasında aceleyle hazırlanan haberlerde geçtiği gibi, bu mesajın muhatabı Aylin Aslım’ın takipçileri değil, kendisine taciz ve hakaret mesajları gönderenlerdir. Ne yazık ki, Aylin Aslım’ın tacizcisine karşı vermiş olduğu cevap, kendisini “abazan“ların sözcüsü zanneden @cihatakbel rumuzlu bir kişi tarafından linç kampanyasına dönüştürülmüş ve tacizin boyutu daha da artırılmıştır.

Konunun ne olduğunu bilmeden her türlü twit atanların yanı sıra takipçi kazanmak için her hashtag ibaresine twit atanların da devreye girmesiyle ortaya TT (trending topic) konusu olan bu durum çıkmıştır. İnsanların kişilik haklarını ihlal eden @cihatakbel rumuzlu ve ona destek olan diğerleri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur. Bilinmelidir ki, rumuzlar internette anonimlik hakkının bir parçasıdır fakat tacizin maskesi olamaz. Rumuzların arkasına saklanılarak soruşturma dışı kalınacağı inancının adalet önünde geçerli olmadığını hatırlatmak isteriz. Kamuoyuna saygıyla bildiririz

Bir alıntı yaparsak;
Olay nasıl gelişti?


Her şey Aylin Aslım’ın şu tweeti atmasıyla başladı:
Abazan trollerin en neşeli saatleri bu saatler. Adamsınız, adamın dibisiniz. Sizin de işiniz zor be…
Twitter’da yaptığı makaralarla ünlü cihatakbel’de şu cevabı verdi:
sen bizi kastediyorsun sanırım. bu yaptığın hiç hoş değil. yiyosa gel tekme tokat dövüşelim. seksist değilim, eşitlikçiyim.
Daha sonra da ”kimse abazanlara laf edemez #ozurdileaylinaslim” gibisinden bir tweetle makara devam etti. Olayın geyik olduğunu bilen bir çok kişi de birbirinden absürd tweetler ile bu saçma ve aslında içi boş makara özür diletme kampanyasına destek verdi. Zaten aklı mantığı yerinde olan herkes bu ana kadar olayın absürd bir şey olduğunu fark edebilirdi. Hatta Aylin Aslım kendisi de makaraya katılıp ”tüm abazanlardan özür diliyorum xd zaaa” yazsaydı bir çok kişi için twitter’ın kraliçesi olacaktı. Bu makara muhabbeti hız kesmeden devam etti ve Aylin Aslım’ı da kızdıran ”sahneye orak atalım” tweeti falan zaten o ana kadar makaranın içinde olan herkesin geyik olduğunu çok rahat anladığı bir şeydi. Yoksa kimsenin ciddi ciddi orak atacağı ya da atılmasını isteyeceği bir durum yoktu daha da doğrusu ortada zaten bir durum yoktu.
Ama twitter’ın linç delisi kesimi olaya dahil olmakta gecikmediler. ozurdileaylin aslım etiketini tt listesinde görünce konuyu bilmemelerine rağmen ciddi ciddi Aylin Aslım’dan olmayan bir şey için özür istemeye ve linç etmeye başladılar. Bu makara amaçlı başlamış ve Aylin Aslım’a karşı özellikle yapılmamış olay küfürlerin havada uçuştuğu gerçek bir lince dönüştü. cihatakbel’in başlattığı bu makara turnusol kağıdı işlevi gördü ve twitter’da cahil cühela, tek derdi amaçsızca. anlamadan dinlemeden sadece linç ederek tahrik olmak olan ve neyi linç ettiğini bile bilmeyen büyük bir kitleyi gözler önüne serdi. Bu ülkede linç kültürünün geldiği noktayı ve bunun ne kadar tehlikeli olabileceğini belki de en tehlikesiz şekilde göstermiş oldu. İnsanlar küfrediyorlardı ama neye ve neden küfrettiklerini bile bilmiyorlardı. Olay Aylin Aslım’a karşı gözükse de aslında konunun onunla alakası dahi yoktu. Ağzından salyalar saçan kitlenin önüne yem olarak kimi atsanız yiyeceklerini, sürekli yapılan boykotların, linçlerin aslında özünde ne kadar anlamsız olduğunu belki ciddiye bile alınmaması gerektiğini de gösterdi.
Tüm bu olanlara Aylin Aslım üzülmüş olabilir. Bir nevi sosyal medya deneyi içinde olmayı istemiyor ve buna tepki gösteriyor da olabilir. Belli ki incinmiş, belli ki neler döndüğünü de tam olarak anlamamış (o karmaşada anlamaması da çok anormal değil çünkü ciddi ciddi sahneye orak atmayı düşünebilecek insanlar olduğunu biliyoruz ama biz onlardan değiliz) ama bilsin ki onun şahsına karşı yapılmış bir şey yoktu. Makaraya dahil olmamıştım ama yine de ufak çaplı linçler yaşamış birisi olarak neler hissettiğini anlayabiliyor ve kendi adıma özür diliyorum.
Birilerinin incinmesi, üzülmesi olayın kötü tarafı oldu. İyi tarafı ise gerçek bir sosyal medya deneyi yaşamış olduk ve linç kültürünün nasıl beslendiğini, ne kadar gözü dönmüş ve hedefsiz olduğunu, büyük bir kesimin nasıl kurban aradığını görmüş olduk. Bu olaydan sonra kimse twitter’dan gelen eleştirileri haddinden fazla önemsemesin çünkü o ayarsız eleştirilerin bir çoğu bu ne yaptığını bilmeyen şuursuz kitleden geliyor. Ve bu olayı bir makaradan çok linç kültürünün kendisini eleştirmek olarak görür ve sosyolojik bir çıkarım yaparsak, incelersek belki ilerisi için faydalı veriler de elde edebiliriz. Çünkü burada aslında Aylin Aslım’la değil olayı ciddiye alıp linç yapanlar ile dalga geçildi.
not: bu yazıdaki her şey kendi fikrimdir. cihatakbel’i bağlamaz. ben bu olayı dışardan bir gözle bu şekilde gördüm ve bu şekilde yorumladım.

0 yorum :

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.

-