-

Muhammed Merah kimdir - Toulouse'daki saldırılar - Fransız polisi ile pazarlık

22 Mart 2012 Perşembe yazildi.
Sponsorlu Bağlantılar

Toulouse'daki saldırıları düzenlediği sanılan zanlının evine yapılan operasyonda halen netice alınmış değil. Fransa Savunma Bakanı Longuet ise "Şüpheliyi canlı ele geçirmek istiyoruz" dedi


Fransa'nın Toulouse kentindeki saldırıların faili olduğu sanılan bir şüpheliyi yakalamak için dün gece saat 03:00 sularında başlatılan operasyon halen sürüyor. Fransa'dan gün boyu operasyonla ilgili çelişkili bilgiler de geldi. Fransız basını TSİ 15.00 civarında saldırganın gözaltına alındığını duyurdu. Ancak yaklaşık 1 saat sonra bu iddia Fransa Dışişleri Bakanı tarafından yalanlandı. Geç saatlerde açıklama yapan Fransa Savunma Bakanı Gerard Longuet ise "Şüpheliyi canlı ele geçirmek istiyoruz" dedi.


DAKİKA DAKİKA OPERASYON 
Gece 03.00 sularında başlayan operasyonda yaklaşık 300 polis zanlı Muhammed Merah'ın bulunduğu evi kuşattı. Görgü tanıkları gece 04.00 saatlerinde alandan çatışma seslerinin geldiğini belirtti. Çatışma sırasında bir polisin yaralandığı belirtildi.
Silah seslerinin kesilmesi ardından uzun süren bir pazarlık süreci başladı. TSİ 12.00 civarında zanlı, polisle müzakereleri durdurdu. İki saatlik bir aradan sonra pazarlıklar yeniden başladı. TSİ 15.00 civarında saldırganın yakalandığı duyuruldu.
Terörist kıstırıldı
Bu açıklamadan yaklaşık 1 saat sonra konuşan Fransa Dışişleri Bakanı, basında yer alan bu haberleri yalanladı.
AVUKATI KONUŞTU
Pazarlıklar devam ederken Muhammed Merah'ın avukatı Christian Etelin, Fransız televizyonlarına ilginç açıklamalar yaptı. Fransız avukat, müvekkillinin bu tür saldırıları gerçekleştirdiğine inanmakta güçlük çektiğini bildirdi.
Terörist kıstırıldı
BFM televizyon kanalına konuşan avukat, müvekkillini 2005 yılından bu yana tanıdığını ve ilk defa çocuk mahkemesinde kendisini savunduğunu söyledi.Son olarak müvekkilini 24 Şubat'ta ehliyetsiz araba kullanmak suçundan yargılandığı davada savunduğunu kaydeden avukat, bu davada müvekkillinin bir ay hapis cezasına çarptırıldığını ve Nisan ayı başında bu cezasını ertelenmesine ilişkin mahkemeye çağrıldığını hatırlattı.
KARDEŞLERİ GÖZALTINA ALINDI 
Zanlının iki erkek kardeşi da gece saatlerinde gözaltına alındı. Kardeşlerden birinin otomobilinde patlayıcı maddeler bulunduğu bildirildi. Zanlının annesi de ikna çabalarına destek vermesi amacıyla operasyon alanına götürülmüştü.
Terörist kıstırıldı  
EL KAİDE BAĞLANTILI 
Fransa İçişleri Bakanı, zanlının 24 yaşında ve adının Muhammed Merah olduğunu, daha önce Pakistan ve Afganistan'a gittiğinin belirlendiğini söyledi. Gueant, zanlının El Kaide ve Selefilerle bağlantısı olduğuğunu ayrıca Pakistan ve Afganistan'da da bir süre kaldığını ileri sürdü.
SARKOZY'DEN "BİRLİK" AÇIKLAMASI 
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Toulouse'daki son saldırılarla ilgili yaptığı açıklamada, "terörizmin ülkenin ulusal birliği bozamayacağını" söyledi. Sarkozy yaptığı açıklamada, "Hiçbir şekilde ne kavram kargaşası ne de öç gibi duygulara boyun eğmemiz gerekiyor" dedi.

Saldırıları düzenlediği tahmin edilen şüphelinin yakalanması için başlatılan operasyonlar sürerken açıklama yapan Sarkozy, ülkedeki bütün dini toplumların temsilcileriyle görüştüğünü belirterek, bu görüşmeyle terörizmin ülkenin birliğini bozamayacağı mesajını verdiklerini ifade etti.

Sarkozy, "Dini toplumlara, temsilcilerine ve ulusal toplumumuza bir kez daha birlik ve beraberlik içinde olmamız gerektiğini söylüyorum" dedi.

"AFGANİSTAN'IN BEDELİNİ ÖDÜYORUZ"
Fransa
'da aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi lideri Marine Le Pen ise, ''Fransa'nın Afganistan'daki askeri taahhütlerinin bedelini ödediğini'' söyledi.
"CANLI ELE GEÇİRMEK İSTİYORUZ"
Dün gece saat 3'ten beri süren operasyonla ilgili açıklama yapan Fransa Savunma Bakanı Gerard Longuet, "Şüpheliyi canlı ele geçirmek istiyoruz." dedi. Longuet yaptığı açıklamada, "Şüphelinin amacının ne olduğunu anlamak, destekcilerini öğrenmek ve adalet önüne çıkarmak için canlı ele geçirmek istiyoruz." diye konuştu.

Gerarda Longuet, operayonun gece geç saatlere kadar sürebileceğini belirterek, yarına sarkma ihtimalinin ise olmadığını söyledi. Savunma bakanı, fiziki yorgunluğa bağlı sinirlerin de giderek gerildiğinin altını çizdi.

OBAMA'DAN SARKOZY'YE TELEFON
ABD Başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'yi arayarak, kendinin ve Amerikan halkının olaydan duyduğu üzüntüyü ilettiği açıklandı. Sarkozy'ye başsağlığı dileklerini ileten Obama, öldürülen insanların ailelerine, ABD halkının üzüntülerini Sarkozy'den iletmesini istediği açıklandı.

Obama, Fransa güvenlik güçlerine soruşturmayı bir an önce sonucu kavuşturdukları için takdirlerini sunduğu belirtildi.
FRANSA'YI AYAĞA KALDIRAN SALDIRILAR
Fransa'da 15 Mart'ta Toulouse yakınlarındaki Montaouban kasabasında 3 asker ve son olarak da pazartesi günü Toulose kentindeki bir Musevi okuluna düzenlenen saldırıda üçü çocuk dört kişi ölmüştü. Saldırılar scoter kullanan bir kişi tarafından benzer şekilde yapılmış ve tüm saldırılarda aynı silahın kullanıldığı belirlenmişti.
PARİS'TE PATLAMA
Toulouse'daki operasyonun gerçekleştirildiği saatlerde başkent Paris'te bulunan Endonezya büyükelçiliği önünde el yapımı bir bomba patladı. Bu sabah erken saatlerde gerçekleşten patlamada can ve mal kaybı olmadığı açıklandı. Görgü tanıkları, üç adamın büyükelçilik önüne bir paket bıraktığını gördüklerini söyledi.
Paketin, fark eden bir kişi tarafından, binanın 10 metre kadar uzağına götürüldüğü, patlamanın ondan sonra olduğu belirtildi.

0 yorum :

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.

-