-

D ve B vitaminlerinin eksikliğinin sonuçları nelerdir?

30 Mart 2012 Cuma yazildi.
Sponsorlu Bağlantılar

Bu grupta 13 ayrı vitamin bulunmaktadır. Bu vitaminler, uygun oranlarda, birlikte alınmalıdır. Çünkü içlerinden birinin büyük dozda alınması öbürlerinde bir eksikliğe neden olabilir. Bunu siz kendi başınıza yapamazsınız ama, taze besinlerden oluşan bir rejim sayesinde Doğa bunu size sağlar. Yapılan sentetik vitaminlerde bu oranlar çok iyi ayarlanmıştır. Bütün bu vitaminler suda erirler, fazlalıkları da vücuttan idrarla atılır. Onun için, her gün bu vitaminleri almak gereklidir. Fakat unların rafine hale getirilmesi B Kompleks vitaminlerini yok ettiği için besinle bunları almak da daima kolay olamaz. Yine bu vitaminlerden çoğu ışıkta, pişme sırasında yok olur. Gerilim içinde olanlara, hamile kadınlara, alkoliklere ayrıca B Kompleks vitaminleri verilmelidir. soruveceap.blogcu.com B Kompleks vitaminlerinin en iyi kaynağı yeşil yapraklı sebzeler, bira mayası, rafine olmamış tahıllardan yapılan un ve ekmekler, karaciğer, böbrek başta olmak üzere sakatattır  
B vitamini suda eriyen vitaminlerdendir.Vücutta depo olmazlar bu nedenle bu vitaminlere ihtiyaç fazladır.Sürekli olarak besinlerle almamız gerekir.Çünkü aldığımız anda fazlası idrar yolu ile atılır.Bu nedenle de sürekli almak gerekir.toksik değildir yani fazlalıklarının vücuda bir yan etkisi olmaz.Çok kolay emilirler.B vitaminleri fonksiyonlarına göre çeşitlere ayrılırlar.

B1
Karbonhidratlardan enerji üretimi, beyin fonksiyonları ve sindirim sistemi için gerekli proteinleri vucudun kullanabilmesini sağlar.Kas ve sinir sistemi için gereklidir.

Eksikliğinde hafıza zayıflığı, güçsüzlük, iştahzısızlık, dikkatsizlik,kabızlık, mide ağrısı, ayak ve ellerde karıncalanma görülür.
Buğday, baklagiller karaciğer, ıspanak,, bamya, fasülye, pancar, badem, ceviz, fındık, esmer pirinç, yulaf, mısır,koyun eti, sığır eti, balık ve sütte bolca bulunur.
B2
enerji üretimi için gerekli.Protein karbonhidrat ve yağklardan enerji üretilmesine katkı sağlar.Vücuttaki asit dengesini düzenler. Cilt,saç, tırnak ve gözler için önemli bir vitamindir.

Süt ve süt ürünleri, karaciğer, böbrek, mantar, elenmemiş undan yapılmış ekmek, cerealler, badem, yeşil sebzeler,havuç,fındık, mercimek ,patetes gibi besinlerde ve sebzelerde bulunur.
Eksikliğinde Gözlerde yanma ve bulanıklık, parlak ışığa hassasiyet, katarakt, yağlı saçlar, cilt sorunları, tırnakların çabuk kırılması, dudaklarda çatamalar gibi cilt ve deri problemleri görülür.
B3
Protein karbonhidrat ve yağklardan enerjiüretimi, beyin fonksiyonları ve cilt sağlığı için gereklidir. Kan şeker seviyesini dengeler.Kanda kolesterol seviyesini düşürür. 

Karaciğer, böbrek, balık, tavuk, ekmek, cerealler, mantar, baklagiller, fıstık, fıstık yağı, ceviz, fındık, badem, bira mayası, esmer pirinç, esmer makarna,kabak ,incir, hurma
Enerji azlığı, ishal, , baş ağrısı, bellek zayıflığı, uykusuzluk sıkıntı, çabuk kızma, depresyon, dişeti kanamaları veya hassasiyeti, sivilce, egzama.
B5
Enerji üretiminde rol oynar. Beyin fonksiyonları ve sinirler için önemli. Cilt ve saç sağlığında önemli etkisi vardır.
Doğada çok miktarda vardır.Bağırsaklarda da bir miktar sentez edilebilir.
Karaciğer, böbrek,tavuk, yumurta, kırmızı et, buğday, mısır ve baklagillerde bolca bulunur.
Ayrıca bir miktar bağırsaklarda da yapılmaktadır. 


Eksikliği kan şekerinde düşme, ellerde titreme, kalp çarpıntıya neden olur .Kramplar, ayaklarda yanma hissi, erken yorulma,enerji kaybı ve güçsüzlük.
B6 
Beyin fonksiyonları, hormonların üretimi için gerekli. Seks hormonlarını dengeler. Alerjik reaksiyonları engelleyen bir vitamindir.
Karaciğer, böbrek, kırmızı et, balık, yumurta, ekmek, bamya, fasulye, yulaf, mısır, pirinç de bolca bulunur.
Eksikliğinde güçsüzlük, hafıza kaybı, çarpıntı,
kansızlık, ciltte kuruluk, görme problemleri, uyuşukluk görülür.
B11 vitamini
Kırmızı kan hücreleri ve sinir dokularının oluşumunda rol oynar. Hücre bölünmesi için gereklidir.
Büyümeyi sağlar
Karaciğer, böbrek, kırmızı et, ıspanak, marul, yumurta, ekmekte bulunur.

Anne karnındaki bebeğin sinir sisteminin gelişimi için de gereklidir. 


Eksikliğinde iştahsızlık, kilo kaybı, bulantı, kusma, ishal, baş ağrısı, unutkanlık, çarpıntı oluşur.
B12
Protein kullanımı, dna sentezi,ve sinirler için gerekli. Kanda oksijenin taşınmasına yardımcı olur.Enerji üretiminde rol oynar.. Besinlerle veya sigara gibi alışkanlıklarla vücuda giren siyanürü etkisiz hale getirir. Zehirli maddelere karşı çok iyi bir koruyucudur.
Karaciğer, böbrek,koyun eti, hindi,somon, ton, uskumru gibi yağlı balıklar, yumurta, peynir,sütte bulunur.

Eksikliğinde dilde hassasiyet dişlerde sıcağa ve soğuğa karşı hassasiyet, şişme, kızarma, hayal görme, depresyon, adalelerde kasılmalar, sinir iltihaplarına bağlı olarak el ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma, yanma şikayetleri , kabızlık oluşur 

D vitamini eksikliğinde
Eksiklik Belirtileri 

· Raşitizm:Çocuklarda D vitamini eksikliği ile oluşan hastalık)Çarpık bacaklar, kemik veya eklem yerlerinde deformasyonlar, diş gelişiminde gerilik, kaslarda zayıflık, yorgunluk, bitkinlik. 
· Osteomalazi (yetişkinlerde D vitamini eksikliği ile oluşan hastalık) kaburga kemiklerinde,omurganın alt kısmında, leğen kemiğinde, bacaklarda ağrı, kas zayıflığı ve spazmları, çabuk kırılan kemikler.

vitamini Eksiklikleri


vitaminleri grubu tek hücrelilerden in­sana kadar tüm canlılarda, en karmaşık enzimler içinde yer alırlar. Anevrin, tiamin, antinevritik vitamin ve antiberiberik vitamin olarak da adlandı­rılan B1 vitamini, insan vücuduna be­sinlerle girer. B1 vitamininin bir bölümü de bağırsak bakterileri tarafından sen­tezle üretilir. B1 vitamini organizmada ya serbest ya da kokarboksilaz biçimin­de bulunur.


B1 vitamininin en zengin kaynağı tahıl­lardır. Bu vitamin Tahılların özellikle to­hum ve kepeğinde bulunur. bira maya­sında da bol miktarda B1 vardır. B1 vitamininin eksik oluşu, anoreksi (aşı­rı iştahsızlık)ye, gastroenterite, sinir sis­teminde linevrite, nevraljiye, kalbin sağ yanında hipertrofiye ve kalp yetmezliği­ne yolaçmaktadır.
Ancak günümüzde bu vitaminine eksikli­ğine fazla rastlanmamaktadır. B1 vita­mini giren vücutta hızlı bir yenilenme meydana gelir, insanlarda günlük Bi vi­tamini gereksinmesi 1,2-1,8 mg. kadar­dır.


B2 vitaminine riboflavin, hepatoflavin ve laktoflavin de denir. Bu vitaminin eksikliği vücudun çeşitli organlarındaki aksaklıklardan hemen anlaşılabilir. An­cak insan vücudunda gerçek bir B2 vita­mini yokluğu görülmez. B2 vitamini insan vücuduna besinlerle girer. Daha sonra fosforla ve vücuttaki enzimlerin aracılığıyle adelinik asitle birleşir. B2 vitamininin sentezi bağırsak ve mide bakterileri tarafından da ger­çekleştirilebilir.

B2 vitamininin en ö nemli kaynakları bi­ra mayası, tahıllar ve ettir. Bu vitaminin eksikliği 
stomatite (ağız ve diş etleri mukozasının yangılanması) yolaçar. Günlük B2 vitamini gereksinimi normal koşullardaki bir insan için 1,8 mg. gebe ve emzikli kadınlar için de 2,5-3 mg. ka­dardır.


B5 vitamini veya pantotenik asit eksikli­ği sindirim ve solunum yollarında yangı­lanmalar başgösterir. Bu vitaminin en bol bulunduğu Besinleryumurta sarısı, Böbrek,Karaciğer ve bira mayasıdır. Günlük B5 vitamini gereksinimi 10 mg. kadardır.

B6 vitamini adermin, piridoksin ve antiakrodinik etken adlarını da alır. B6 vi­tamini aminoasit metabolizmasında koenzim görevini gerçekleştirir. Bu neden­le bu vitaminin eksikliği aminoasit me­tabolizmasında aksaklıklara yolaçar. Be vitamini yokluğu hayvanlarda ve in­sanda sinir çöküntülerine ve altderi has­talıklarına neden olur. B6 vitamininin en önemli, kaynakları sığır karaciğeri, balık eti ve bira mayasıdır. Günlük B6 vitamini gereksinimi 2mg. kadardır.

B9 vitamini folik asit veya pteroilglütamik asit olarak da adlandırılır. Bu vita­min de vücuda bitkisel ve hayvansal be­sinlerle girer. Folik asit açısından zengin olan başlıca besinler Karaciğer, ıspanak, bira mayası ve dalaktır. Folik asidin bir bölümü de bağırsaktaki bakteriler tara­fından sentez sonucu üretilir. Folik asi­din insan vücudundaki biyolojik etkinli­ği özellikle kan ve kemik iliği ile ilgili­dir. Folik asidin etkisi özellikle bebeklik ve gebelik dönemlerinde meydana gele­bilen kansızlıklarda önemlidir. Ancak mide ve sinir kökenli kansızlıklarda fo­lik asit bir sonuç vermez. insanlarda günlük folik asit gereksinimi 1-2 mg. ka­dardır.


B12 vitamini veya kobalamin grubu içi­ne giren siyanokobalamin, hidroksiko-balamin (Bi2b) ve nitritokobalamin (B12c) gibi maddeler Hayvanların kara­ciğeri tarafından üretilir. B12 vitaminle­ri arasında en etkili olanlar siyanokoba­lamin ve hirdoksikobalamindir. Kimya­sal yapısı ancak 1955′te açıklanabilen siyanokobalamin kırmızı bir maddedir. B12 vitamini, civciv, Fare ve laktobasil gibi birçok Canlının embriyo gelişimi ve büyümesinde önemli bir etkendir. B12 vitamininin insanlarda tam bir yokluğu söz konu su olamaz. Ayrıca bu vitami­nin eksikliğine, her zaman öteki etken­lerin ve folik asidin eksikliğiyle birlikte rastlanır.

Bi2 vitamini eksikliği Protein sentezle­rini ve karbon metabolizmasını etkiler. Bu durumda sülfitli enzimlerin ve özel­likle SH gruplarının korunması güçleşir. Başlıca B12 vitamini kaynakları, çeşitli hayvanların karaciğerleri ve çeşitli mik­roskobik canlıların kültürlerinden elde edilen özlerdir.


D Vitamini Eksikliği :

Zayıf, çabuk kırılan kemikler, belkemiğinin eğrilmesi, kas krampları, eklem ağrıları, damar sertliği, raşitizm
.

1 yorum :

  1. Benim demirim 5 e dusmus ve kendini cok yorgun bitkin hissediyorum saclarim ve cildim mahvolmus bir durumda ne yapabilirim etkili bir ilac yada yontem varmi

    YanıtlaSil

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.

-