-

Valenzetti Denklemi hakkında bilgi ve lost dizisi

21 Şubat 2012 Salı yazildi.
Sponsorlu Bağlantılar

lostLost izleyenlerin hiç de uzak kalamayacağı bir isim DHARMA..

Gizemli olayların geçtiği adada belki kilit nokta aslında.
Bazen gerçekten var olduğunu düşündüğüm bir girişim olsa da sonuçta Lost dizinin senaristleri tarafından uydurulmuş bir kurum..
Lost'un her sezonunda hemen hemen her bölümünde karşımıza çıkan bir isim, devamlı izleyeni sorgulamaya sürekleyen bir kurum...
Bir kaç bölümde kahramanlarımızın keşfettiği istasyonlarda buldukları videolarda anlamaya çalıştık ne olduğunu neyi amaçladıklarını..
Ada da The Hatch'de buldukları tüm malzemelerin üstündeydi Dharma'nın logosu..
Eskilere döndüğümüzde ise adanın eski sakinlerinin ünüformasıydı artık Dharma. 
Peki ama nedir Dharma Girişimi?
Kimler tarafından kurulmuştur, amaçları nedir?
 
DHARMA GİRİŞİMİ, isimli gizemli araştırma projesi, 1970′de Gerald ve Karen DeGroot tarafından Michigan Üniversitesi’nde doktora yaparlarken oluşturulmuş ve Danimarkalı sanayici Alvar Hanso ile sahip olduğu HANSO FOUNDATION tarafından desteklenen bir oluşum olarak görünür. Ancak yine de araştırma projelerinin kapsamının bu derece geniş olması, “incident”, “purge” gibi gizemli olaylarla desteklenen sis perdesi, DHARMA’nın ne kadarının “bir araştırma projesi” ne kadarının ise başka bir şey olduğu konusunda ciddi şüpheler yaratır.
 
DHARMA, Sanskritçe’de pek çok anlama gelir. Bu anlamlardan bazıları şöyledir :
  • - Evrenin düzenini ve ruhsal gelişimi sağlayan kozmik doğa yasaları.
  • - Ulu düzen, hakiki doğa
  • - Hakikat
  • - Vazife
  • - Doğruluk, erdem, ahlak, bilgelik
  • - Öğreti, yüksek hakikatlere götüren yol.
Budizm anlayışında ise DHARMA, çok geniş kapsamlı bir “bilgelik” dünyasıdır ve açıklaması şu bilgileri içerir :
  • - Buda’nın öğretileri
  • - Aydınlanmanın bir yolu olarak Buda’nın belirlediği kuralları bilmek ve bunları uygulamak
  • - Herşeyin yapılması için temel teşkil eden öğelerden biri
  • - Öğretmeni tarafından öğrencisine sunulan dersler
  • - Öğretmenin Yolu = Acı çekmeyi bertarafa etme ve karmayı tersine çevirme/yok etme yolunda öğrencinin yaptığı yolculuk
  • - Tek Gerçek = Evrenin en önemli öğesinin mutluluk, huzur veya Nirvana olduğunu farketmek
Girişimin amacı, Dharma'nın istasyonlarından biri olan "Swan İstasyonu"ndaki oryantasyon videosunda belirtildiği üzere, “yerkürenin her yerinden bilimadamları ve özgür düşünürlerin meteoroloji, psikoloji, parapsikoloji, zooloji, elektromanyetizm ve ütopik sosyal konularında araştırma yapabileceği büyük ölçekli bir toplumsal araştırma grubu kurulması”dır.
lostThe Lost Experience’daki Sri Lanka Videosu ise DHARMA’nın Valenzetti Denklemi’ne bağlı bir projenin parçası olduğunu gösterir. İnsan ırkının kaderini değiştirmek için Valenzetti Denklemi’nin ana faktörlerinden bir ya da birkaçını değiştirme amacı ile çevreyi manipüle edecek / yönlendirecek / amaca uygun hale getirecek bilimsel araştırmalar yapmak için adayı kullanan DHARMA, aynı zamanda dünyanın hiçbir yerinde olmayıp sadece bu adada görülen benzersiz özellikleri de incelemeyi amaçlar.
Yine Lost Experience’daki bilgiye ve Hanso Foundation’dan Hugh McIntryre tarafından yapılan açıklamaya göre; Hanso’nun Dharma’ya olan desteği (muhtemelen tasfiye hareketinin de tarihi olan) 1987′de kesilmiş olsa da bu kesin değildir. Zira adaya hala DHARMA amblemli teçhizat ve malzeme gelmektedir. Bu durumda DHARMA’nın bir şekilde hala desteği sürdürdüğü ya da DHARMA içinden bir grubun üstü kapalı ve gizli şekilde Others’ı ve yaptıklarını desteklediği de düşünülebilir. Diziden kesin olarak anlaşılabilen şey, DHARMA Girişimi’nin (Ben’in desteği ve bir “Hostiles hareketi” olarak)Barakalar’da tasfiyeye uğradığı ve ekip üyelerinin zehirli gaz ile öldürülerek toplu mezara atıldığıdır. Danielle’in adaya gelişi gibi detaylar da ele alındığında bu tasfiye tarihinin de 1987 civarında olması muhtemeldir.

DHARMA İstasyonları

1-The Arrom
2-The Staff
3-The Swan
4-The Flame
5-The Pearl
6-The Orchid
7-The Hydra
8-The Looking Glass
9-The Tempest
10-The Door

0 yorum :

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.

-