Tarkan, Nilüfer, Sibel Can, Ajda Pekkan ve Ebru Gündeş gibi güçlü yorumcular, albüm için stüdyoya girip usta müzisyenin şarkılarını seslendirecek. Gencebay, merakla beklenen tribute albüm için “Bu benim onur, gurur, şeref albümüm olacak” diyor.
Tribute albüm hazırlama fikri nasıl doğdu Orhan Bey?
- Aslında ben bunu beş sene evvel düşünmüştüm ama kimseyi yormayayım, kimsenin de gönlünü kırmış olmayayım diye vazgeçmiştim. Bu defa sağ olsun Gezegen Mehmet’le Polat Yağcı kardeşim ısrar ettiler. Ben de “Peki, yapalım” dedim. Çok iyi bir albüm olacağına inanıyorum. Bir an evvel de dinlemek istiyorum. Karşıya geçip nasıl eserlerim varmış diye bakmak, onun zevkine varmak istiyorum.
Albüm için 25-30 sanatçı sizin eserlerinizi yorumlayacak. Bu isimler arasında kimler var?
- Hepsi benim tanıdığım ve çok sevdiğim isimler. Seve seve “evet” dediler, bu da beni çok mutlu etti. Bu albüm benim onur, gurur, şeref albümüm olacak. Şu ana kadar yaptığım albümlerden en büyüğü olacak. Nilüfer, Sibel Can, Tarkan, Ajda Pekkan ve Ebru Gündeş, eserlerimi yorumlayacak isimlerden birkaçı. Daha birçok değerli kardeşimiz var. Hepsi halkımızın çok sevdiği, uzun zamandan beri dinlediği genç isimler.
Siz de gençsiniz...
- Sanatçının yaşı olmaz. Evet, ben de gencim. Sevilen kişiler daima genç kalır.
Hangi şarkılarınız olacak albümde?
- Bilinen şarkılarım olacak. Albüm üç CD’den oluşacak. Bir tarih var bu albümde, benim tarihim var.
Ne zaman çıkacak peki?
- Nisandan önce çıkmaz.
Kimin hangi şarkıyı seslendireceğine siz mi karar verdiniz?
- Hepsi kendi seçimlerini yaptı, kendi tarzlarında söyleyecekler.
TARKAN, “HATASIZ KUL OLMAZ”I OKUDU
Stüdyoda dinledikleriniz oldu mu?
- Aslında hepsini gidip dinlemek istiyorum ama finalde dinleyeyim diyorum. Tesadüfen bir-iki tanesini dinledim. Mesela Tarkan’la aynı stüdyoda çalışıyorduk. Tarkan, “Hatasız Kul Olmaz”ı okuyor. Stüdyoda denk geldik, çok mutlu oldum.
“Sonunda dinleyeceğim” diyorsunuz ama ya yorumunu beğenmedikleriniz çıkarsa?
- Ben beğenmeyeceğimi hiç düşünmedim. Çünkü arkadaşlarımın hepsinin titizlikle çalışacağını biliyorum.
Peki albümde sizin seslendirdiğiniz bir şarkı olacak mı?
- Belki başlangıcı ben yaparım.
Düet yok mu?
- Onu düşünmedik. Evlatlar, çocuklarımız söyleyecek. Hepsi kendine göre yorumlayacak.
Sizin şarkılarınızın cover’ları yapılıyor, arada beğenmedikleriniz çıkıyor mu?
- Şarkılarımın cover’lanmasına çok az müsaade ettim. Bıraksam, çok olurdu...
Yeni nesil müzisyenleri dinliyor musunuz?
- Camiamızda kim ne yapıyor diye takip ediyorum. Çok başarılı, dünya çapında müzisyenlerimiz var.
Sizce kimler dünya çapında?
- Bu albümdeki arkadaşlarımızın çoğu dünya çapında olabilir. Fakat bu aslında pazarlama olayıdır. Amerikalı ve Avrupalı bunu çok iyi biliyor ama biz lokal kalıyoruz.
DROPKICK MURPHYS BENİ ÇOK ŞAŞIRTTI
Siz “Arabesk yapmıyorum” diyorsunuz.
- Arabesk, aslında çok saygın bir deyimdir ama başka arkadaşlar bunu çok farklı kullanıyor, bu da üzücü. Arabesk, “Arap etkinliği” demektir. İslamiyet’ten önce Eski Mısır’dan yayılan Arap etkinliği. Sanatta bir üsluptur. Elit kesimin zevkini yansıtan bir süsleme tarzıdır. Şimdi çok farklı anlamlara geldi. Benim yaptığım çalışmanın başlığı arabesk değildir. Çünkü ben müziğimde hem halk müziğimizi, hem sanat müziğimizi hem de tasavvuf notalarını kullanıyorum. Tabii batı müziğini de. Ben kendime göre bir sentez yapıyorum, bunun başlığı da arabesk değildir. 6 yaşımda klasik batı müziği ile başladım müziğe, 7 yaşımda halk müziği, 12 yaşımda Türk sanat müziği yapmaya başladım. Sonra caz ve rock müzikle ilgilenerek müzik bakışımı genişletmek istedim.
Şimdilerde rock ya da caz dinliyor musunuz?
- Onları dinleyerek büyüdüğüm için özlerini kavradım. İyi ki de bunların hepsini araştırmışım. Bütün dünyayla ilgilenmeye çalışan bir insanım. Dropkick Murphys diye İrlandalı bir grup var mesela. Hard müzikler yapıyorlar. Kent müziği yaptıklarını söylüyorlar. Küçük oğlum bana bir kayıtlarını dinletmişti, Kurt Cobain’i de küçük oğlum dinletmişti bana. Dropkick Murphys’i ilk dinlediğimde çok şaşırdım ve etkilendim, çünkü kullandıkları özler Türk müziği ile bağlantılıydı. Orta Asya gamlarıydı. Halk müziği ile son derece yakın bir ilişkisi ve pentatonik bir yapısı vardı. O yüzden şaşırdım. Sonra oğluma “Ne kadar albümleri varsa getir” dedim.
Son albümünüz “Berhudar Ol”u iki yıl önce çıkardınız. Yakın zamanda yeni bir albüm yapmayı düşünüyor musunuz?
- Yeni albüm üzerinde çalışıyorum, onu ancak sonbahara yetiştirebilirim. Son derece değişik eserler yer alacak bu yeni albümde.
ŞÖHRET OLMAYI HİÇ İSTEMEDİM
Siz hiç canlı konsere çıkmıyorsunuz, bunun nedenini merak ediyorum...
- Çıkmıyorum ama Gezegen Mehmet ve Polat kardeşlerim beni sahneye çıkarmaya kararlı. Haziran, temmuz ve ağustos aylarında sahnede olacağım. Ben sahneye hiç çıkmayı hep erteledim. İşin mutfağını daha çok seviyorum çünkü; saz çalmayı, beste yapmayı... Sahneye çıkarsam sanki bunlar duracakmış gibi geldi bana. Bir de hep “Sonra nasılsa çıkarım” dedim, bir de baktım 44 yıl geçmiş aradan şöhret yolunda...
Şöhretle aranız nasıl?
- Ben şöhret olmayı hiçbir zaman istemedim. Sadece müzikte başarılı olmaya çalıştım, bu arada şöhret de oldum.
BU DEDİKODULARI NEREDEN ÇIKARDILAR!
Borsada para kaybettiğiniz için konsere çıkma kararı aldığınız konuşuluyor. Bu iddialara ne diyorsunuz?
- Bu kadar yanlış bir şey olamaz. Nereden çıkardılar bunu? Ben 12 sene evvel borsayla ilgilendim. Bazı tasarruflarımı borsada değerlendirdim, bilmediğim bir alandı, zarar ettim. Sanki tüm varlığımı kaybetmişim gibi sözler edildi. Hayret ediyorum.
Bir başka dedikodu daha var, Sevim (Emre) Hanım’ın yeğenini evlat edindiğiniz söyleniyor. Bu iddiaya yanıt vermek ister misiniz?
- Bazı konularda cevap verme gereği bile duymuyorum. Bu konuyu nasıl yazıp çizerler? Ne kadar rahatsız edici olduğunu bilmiyorlar mı? Ben çok özel şeyleri anlatmaya gerek duymuyorum. Durum hiç onların söylediği gibi değil. Hayat devam ediyor ve biz ailemizle son derece mutluyuz. Torunum da müziği çok seviyor ama çalışmak konusunda pek vefalı değil. (Vatan)
0 yorum :
Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.