-

Google, 1 Mart'ta başlayacak gizlilik politikası nedir?

15 Şubat 2012 Çarşamba yazildi.
Sponsorlu Bağlantılar


Google, 1 Mart'ta yapacağı dev değişiklikle aslında neyi amaçlıyor, ne yapmak istiyor?




Google'ın gizlilik politikasını değiştireceğini duyurmasıyla birlikte kullanıcıları da haklı bir telaş sardı: Bundan sonra ne olacak, bizim için ne değişecek?

Google, 90'ı bulan ve tüm servislerine yayılmış olan gizlilik politikalarını tek bir çatı altında topluyor. Böylece internet devi, hem kendi hem de kullanıcıların işini kolaylaştırabilmeyi hedefliyor.

Ancak Google, işi her ne kadar basitleştirmiş olsa da, kullanıcıların bu gizlilik politikasını tam olarak anlayamadığını söyleyebiliriz; zira çıkan haberlere baktığımızda kullanıcıların kafasının bir hayli karışık olduğu görülüyor. İşte bu haberimizde bu gizlilik politikası ile Google'ın hayatınızda neleri değiştireceğini ya da değiştirmeyeceğini açıklıyoruz.

Google'ın yeni gizlilik politikası 1 Mart 2012 tarihi itibariyle hayata geçecek. ÖrneğinYouTube üzerinden kullanım alışkanlıklarınızı ve bilgilerinizi toplayan Google, YouTubeüzerinden size daha iyi hizmet verebilmek için bu bilgileri kullanacak. Ancak YouTubeüzerinden internet devinin topladığı bu bilgiler, Google'ın diğer servisi Google Plus'ta kullanılmayacak. Bu gerçekten de önemli bir ayrıntı.

Google arama verileri bir başka Google servisine aktarılmayacak. Siz Google hesabınızla giriş yapmış olsanız bile, Google arama geçmişinizi diğer servislerinde kullanmayacağının sözünü veriyor.

Yeni gizlilik politikası YouTube, Google arama ve diğer Google ürünleri arasındaki ayrımı ortadan kaldırıyor. Bunun anlamı ise şu: Tüm servislerde "tek" kullanıcı... 



Google 1 Mart'tan itibaren kullanıcılarının bütün bilgilerini depolamaya başlayacak. Gizlilik sözleşmesine vereceğimiz onay ile hiçbir yasal itirazımız da olamayacak. 

YA KABUL EDERSİN YA KULLANAMAZSIN

1 Mart 2012 tarihi itibarı ile Google’dan hizmet almak isteyen tüm kullanıcılar, bu yeni gizlilik politikasını kabul etmek ve sözleşmeyi onaylamak zorunda. Google, 60 değişik gizlilik politikasını kaldırıp bunların yerine çok daha kısa, okunması kolay tek bir politika getirdiğini beyan ediyor; yani bir anlamda sadeleştirmeye gidiyor ama enikonu kafa karıştırıyor. 
BÜTÜN BİLGİLERİMİZİ DEPOLAYACAK 
Google hizmetleri kullanıldığında, kullanıcıların telefon numaraları, çağrı yapan tarafın numarası, yönlendirilen numaralar, çağrıların tarihi ve saati, çağrıların süresi, SMS yönlendirme bilgileri ve çağrıların türleri ile ilgili bilgiler otomatik olarak depolanacak ve çeşitli amaçlar için kullanabilecek. 

Çekilme mümkün değil, isteseniz de istemeseniz de Google araştırdığınızı, e-postada okuduğunuzu ve size ait profilinizde yazdıklarınızı veri olarak toplayabilecek.
Kişisel Verilerin Korunması Ne Olacak?
Google’ın bu yeni gizlilik politikası ile Avrupa Birliği’nin “Kişisel Verilerin Korunmasına İlişkin Direktifi” taban tabana zıt. Bu konuda AB reaksiyon göstermekte gecikmedi. Aynı şekilde Amerikan kongresi de. Ancak Google yönetimi, AB’nin uygulamayı erteleme isteğini geri çevirdi. 
Duruma Türkiye’den de tepkiler var. Google Türkiye için yaptığı açıklamada; kullanıcı ayarlarının hiçbir şekilde değiştirilmediğini, kullanıcının hiçbir bilgisinin paylaşılmadığını ve toplanmadığını deklare ediyor, onaylamamızı istediği sözleşme ise tam aksi yönde…
Google bu beyanlarında gerçekten samimi ise; bu beyanlarını “söz” yerine, onaylamamızı istediği “sözleşme” ile teminat altına almalı…

0 yorum :

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.

-