-

Fransa'da 77 senatör sözde Ermeni soykırımı iptal teklifi

31 Ocak 2012 Salı yazildi.
Sponsorlu Bağlantılar

Fransa Meclisi ve Senatosu, 1915 olaylarına dair Ermeni iddialarının reddini suç sayan tasarıyı geçen hafta yasalaştırmıştı. Yasanın anayasaya aykırılık başvurusu için 60 senatör veya 60 milletvekilinin imzası gerekiyordu.

Ayrıca meclis ve senato başkanlarının yanı sıra cumhurbaşkanının da tek başına başvurması yeterli olabiliyor.


ERDOĞAN "FRANSIZ SENATÖRLERE, ŞÜKRANLARIMIZI İFADE EDİYORUZ"

Senatör Jacques Mézard tarafından yönlendirilen Radicaux grubuna bağlı senatörler ve onlara destek olan Centriste bağlı senatörler ile özellikle de bu konuda mücadele veren Nathalie Goulet ve diğer siyasi grupların senatörleri yapılan tüm baskılara rağmen Ermeni soykırmını inkara yönelik çıkarılmak istenen ceza yasasını iptal için Anayasa Komisyonu'na taşıdı.

Fransız senatörlerin dışında, Meclisten 65 milletvekili ayrı bir girişim olarak bugün yasaya itiraz için Anayasa Konseyi’ne gitti.

Anayasa Konseyi’nin bir ay içinde karar vermesi bekleniyor.

Gerekli imza sayısına ulaşan senatör ve milletvekilleri, Fransız Anayasasının 33. maddesine ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle yasanın iptalini istiyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Grup Toplantısının ardından Meclis çıkışında basın mensuplarını sorularını yanıtladı. Fransa'da 72 senatörün inkar yasanının iptali için imza toplayıp Anayasa Konseyi'ne başvurması ile ilgili olarak Başbakan Erdoğan "Fransız senatörlere, gerek milletvekillerine özellikle Tayyip Erdoğan olarak milletim adına kalbi şükranlarımızı ifade ediyoruz"dedi.

Başbakan Erdoğan. "Anayasa Konseyine her iki taraftan da bu müracaatın 60 sayısının üzerinde gerçekleşmesi tabii önemli bir adım. Gerçekten bu imzaları koyan gerek Fransız senatörlere, gerek milletvekillerine özellikle Tayyip Erdoğan olarak milletim adına kalbi şükranlarımızı ifade ediyoruz. Çünkü Fransa'daki

siyasetçilere yakışan buydu, olması gerekeni yaptıklarına inanıyorum. Temennimiz odur ki Anayasa Konseyi de daha önce zaten bu konuyla ilgili biliyorsunuz, yaptıkları açıklamaları da var. Bu beklentiler istikametinde verilecek bir kararla bu hakka uygun olmayan, hakikate uygun olmayan süreç, Fransa'nın değerleriyle ters düşen süreç tekrar Fransa'nın değerleriyle uygun hale gelir diye düşünüyorum" dedi.

0 yorum :

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.

-