-

Maurice Ravel kimdir hayatı eserleri

6 Aralık 2011 Salı yazildi.
Sponsorlu Bağlantılar

Maurica Ravel, Fransız bestecisi (1875-1937).

1875′te Aşağı Pireneler bölgesinde, Cibour’da doğan Ravel, yedi yaşında *piyano derslerine başladı. İ889′da girdiği konservatuvarda Gabriel FaurĞ’nin öğrencisi oldu. öğrenimini tamamlamadan. Roma ödülünde birbiri ardma dört yenilgiye karşın gene de ün kazanmıştı. 1905 yılı, Ravel için, pek verimli bir dönemin başlangıcı oldu, bu dönemde Stravinski ile tanıştı ve büyük Rus bale öğretmem Diaghilev ile çalıştı.

cazdan da esinlenen besteci

Cüretli bir ezgici (piyano eserlerinin çoğu yalnız virtüozlar içindir) ve parlak bir orkestracı olarak, ömrü boyunca kendisinden daha fazla ye¬nilik yanlısı olan *Debussy’ye karşı çıkacaktır.
Açıkça anlaşılma kaygısı yönünden Ravel, her şeyden önce, Couperin çiz¬gisinde bir «Fransız» bestecisidir. Ge¬ne de müziğine, *cazın getirdiği yeni ötümlülükleri almaktan çekinmez. Dili, müzik kutularıyla otomatlara duyduğu merakın kanıtladığı bir ye¬re kadar, katılıkla büyük bir şefkat arasında kurulmuş bir dengedir. Bu şefkat, sözgelimi, İspanyol temalarının bolluğunda veya çocuklar dünyasının peri masallarına yaraşır ifadesinde kendini gösterir.

bazı eserleri
ölmüş Bir Infanta için Pav Fıskiyeler, Kaz Ana, Soylu ve Duygulu Valslar, İspanyol Rapsodisi,Daphnls ve Chloö, Çocuk ve Büyüler, Bolero, Vals, Çigan,

0 yorum :

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.

-