İnsanlar yeryüzüne gelmesiyle kendisine kalacak, iklim ve çeşitli tehlikelerden (yabani hayvanlar ve diğer düşmanlar) koruyacak barınaklar bulma gayreti içerisine girmiştir. Bunun sonucunda da toplumların kültürel ve ekonomik durumlarına bağlı olarak farklı farklı mesken ve yerleşme tipleri ortaya çıkmıştır.
SANAYİ COĞRAFYASI
Sanayi Coğrafyası;insan faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan sanayi kolları ve bunların dağılışlarını ile gelişme dönemlerini inceler.
Sanayi ham yada yarı işlenmiş maddeleri işleyerek mamul madde haline getirilmesi işidir. Bugünkü modern sanayi uzun geçmişe ve bir çok keşif ve araştırmaların sonucuna dayanmaktadır. Uzun bir süre toplayıcılık ve avcılıkla geçinen insanoğlu Neolitik ile tarıma başlamıştır. 1850'li yıllarda ise başta Kuzeybatı Avrupa (özellikle İngiltere) olmak üzere "Sanayi Devrimi" ile yeni bir döneme başlamıştır.
TARIM COĞRAFYASI
Tarım coğrafyası,tek ve çok yıllık bitkilerin tarla yada bahçelerde ekim ve dikimini,hayvan yetiştiriciliğini,balıkçılığı ve ormancılığı inceleyen bilim dalıdır.Tarım coğrafyası bu ürünlerin yetiştiği yerlerin coğrafi özellikleriyle üretim miktarını ve arz talep durumunu inceleyen bir coğrafya dalıdır.
İnsanoğlu dünyaya geldiğinden beri yaşamını sürdürmek için bulunduğu ortamdan besin temin etmeye çalışmıştır.Önceleri toplayıcılıkla ve hayvancılıkla geçimini sağlayan daha sonra toprağı işleyerek tarıma,hayvanları evcilleştirerek hayvancılığa başlamışlardır.tarımsal faaliyetler,Anadolu,Mezopotamya,Mısır,Hindistan,Pakistan ve Çin’de günümüzden 6.000-7.000 yıl önce başlamıştır.
TARIMDA VERİMİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
1.TOPRAK VE BAKIMI
2.SULAMA
3.GÜBRELEME
4.TOHUM ISLAHI
5.ZİRAİ MÜCADELE
6.TOPRAK ANALİZİ
7.MAKİNELEŞME
8.ÇİFTÇİNİN EĞİTİMİ
-
Yerleşme Coğrafyası - Sanayi Coğrafyası - Tarım Coğrafyası
5 Ekim 2011 Çarşamba
yazildi.
Tweetle
Sponsorlu Bağlantılar |
YERLEŞME COĞRAFYASI
Yerleşme Coğrafyası; tek tek evler ve bunların bir araya gelmesi ile oluşan yerleşim birimlerini inceleyen bir bilim dalıdır. mahalle, köy, mezra, yayla gibi en küçük yerleşim birimlerinden başlar ve metropollere kadar bütün yerleşim birimlerini inceler.
0 yorum :
Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.